Szerintem nem, mert a kifutó megállapodás meghosszabbításáról van szó.
Ami egyben felveti azt a kérdést, hogy miért is kell egy futamidő végén állítólag a tulajdonunkba kerülő flotta esetén bármit is meghosszabbítani?
Csak nem átvertek minket éveken át ezzel a tulajdonba kerüléssel?
Srácok, én tényleg elgondolkodtam azon, hogy az elmúlt 20-30 év összes oktatásért felelős miniszterét sorban kéne deresre húzni...Ehhez 10 év hosszabbítás nekem kicsit kevésnek tűnik. 2036 ban még tutira nem lesz kész egyik új generációs Eu.i gép sem.
- Amíg az utolsó esedékes lízing részletet és a maradvány értéket ki nem fizetjük nem lehet at mondani hogy a lízing ki van fizetve, és a gépek jogilag Svéd tulajdonban maradnak.
- Egészen a fenti pillanatig bármikor lehetőség van arra hogy a felek újratárgyalják a lízing feltételeit (futamidő, díjak mértéke, maradványérték, stb...)
- Egy esetleges lízing szerződés hosszabbításnak (meglévő gépek felújítása és további gépek lítingelésének) akkor volna értelme ha a meghosszabbított futamidő végén a gépeket vissza tudnánk adni a lízingbe adónak és jöhetnének az új gépek a régiek helyett. (értsd.: megszűnne a probléma hogy mihez kezdjünk a tulajdonunkba került öreg gépekkel)
Beidéztem mégegyszer a kritikus - @SilvioD által meg is vastagított - mondatot.A felek tisztázták a honvédség Gripen harcászati repülőgép flottájának üzemképességét biztosító, 2026-ban lejáró megállapodás újabb tíz évvel történő meghosszabbításának lehetséges paramétereit.
De kiemeltem nektek a mondat megértését segítő kulcsszavakat.
Tehát üzemképességét biztosító megállapodást hosszabbítunk. Mert ugye a lejáró lízing után is valakinek biztosítania kell az alkatrészeket, és a nagyjavításokat a gépekhez. Tudtommal ez hatékonyan kizárólag a Saab-bal megoldható.
Van még egy nagyon fontos része ennek. Maróth - nagyon helyesen - nem a Saab-bal egyezkedik, hanem a svéd védelmi minisztérium képviselőivel.
Azaz megpróbáljuk nem tőlük független szerződésbe bevonni az - akkor már saját - gépeink támogatását, hanem a jelenlegihez hasonlóan a nagy példányszámos (értsd kedvezőbb), svéd saját szerződésében bent tartani.
A 10 év meg gondolom a szokásos hossz. Gondolom a svédeknek az alap szerződése is opciósan 10 évente hosszabbítható.