[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 920
11 569
113
Szerintem nem, mert a kifutó megállapodás meghosszabbításáról van szó.
Ami egyben felveti azt a kérdést, hogy miért is kell egy futamidő végén állítólag a tulajdonunkba kerülő flotta esetén bármit is meghosszabbítani?
Csak nem átvertek minket éveken át ezzel a tulajdonba kerüléssel?
Itt revideálom az állításomat, "A felek tisztázták a honvédség Gripen harcászati repülőgép flottájának üzemképességét biztosító..."
- akkor ez csak a karbantartásról szól.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 462
113
Egy esetleges lízing szerződés hosszabbításnak (meglévő gépek felújítása és további gépek lítingelésének) akkor volna értelme ha a meghosszabbított futamidő végén a gépeket vissza tudnánk adni a lízingbe adónak, és jöhetnének az új gépek a régiek helyett. (értsd.: megszűnne a probléma hogy mihez kezdjünk a tulajdonunkba került öreg gépekkel?)
A svédek már a csehek esetén kizárták a további bérlés lehetőségét. Kizárólag zárt végü konstrukció jöhet számításba a már nálunk lévő gépekre. De ezt már 2017-ben így is kötöttük. Szóval a gépek LEGKÉSŐBB '26-ra a tulajdonunkba lesznek. Az már más kérdés, hogy egy második század esetén felajánlanak-e további bérlést, mert abban lenne nekünk ráció.
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
176
2 234
93
@Green Leader
Ha tudod esetleg....
Ez abfenti hir az üzemeltetésről szól, karbantartás, logisztika, nagyjavítás vagy a lizinget és a magyar tulajdonba kerülést is érinti.

Nagyon köszönöm!!! :cool:

Szerintem ez a mostani meeting "csak" a nyáron bejelentett K+F tevékenységről, egyéb ipari együttműködésekről és az üzemeltetéshez szükséges keretszerződés letárgyalásáról szólt.

Nekem úgy tűnt az eddigi beszélgetések alapján, hogy az "új Gripen század" beszerzése (ami nem is 100% még, hogy Gripen lesz) egy igencsak távlati terv.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 469
18 526
113
Szerintem ez a mostani meeting "csak" a nyáron bejelentett K+F tevékenységről, egyéb ipari együttműködésekről és az üzemeltetéshez szükséges keretszerződés letárgyalásáról szólt.

Nekem úgy tűnt az eddigi beszélgetések alapján, hogy az "új Gripen század" beszerzése (ami nem is 100% még, hogy Gripen lesz) egy igencsak távlati terv.
Hát itt is csalódnunk kell!;):(
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
Ide is:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 530
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 530
113
"....a MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis éves kiképzési tervének megfelelően, 2022.03.01-02-án 18 és 20 óra között az alakulat tűzoltó alegysége éjszakai tűzoltási gyakorlatot hajt végre a repülőtér északi végén: a Katonatelep felé eső oldalán kerül végrehajtásra."

274668178_5101319913264099_2395358917024153878_n.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 530
113
274936421_5104523222943768_5610103913057150644_n.jpg


Az elmúlt napokban számtalan levél, telefon, állampolgári megkeresés érkezett a szokatlan időben és nagyobb gyakorisággal látható és hallható Gripenek kapcsán...

"Ahogyan azt az elmúlt napokban több fórumon is elmondtuk, az Ukrajnában kialakult helyzet miatt katonákat és eszközöket csoportosít át a Magyar Honvédség az ország keleti régióiba, ezzel együtt megerősítette hazánk légterének védelmét is.

Magyarországon nincs háborús helyzet, béke van, amit szeretnénk megőrizni. Hazánk lakossága jelenleg nincs közvetlen veszélyben.
Azonban a Magyar Honvédségnek készen kell állnia minden eshetőségre az ország és az állampolgárok biztonságának garantálására érdekében. Ezért folytatja a technikai eszközök átcsoportosítását a keleti országrészbe, és ezért tűnnek fel gyakrabban az ország légterét biztosító repülőgépek is.

A Magyarország légterét őrző Gripenek továbbra is Kecskemétről látják el szolgálatukat, azonban az Ukrajnában kialakult háború miatt a megszokottnál többször szállnak fel, nemcsak napközben, hanem szükség esetén éjjel is.

Tudjuk, hogy ez zajjal jár: az emiatt okozott kellemetlenségért a környéken élők türelmét és megértését kérjük.
Mindezt úgy tekintsék, hogy a béke és a biztonság megőrzése érdekében, a magyar emberek védelmében tesszük."
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 462
113
Lízingelt tankkal lehet/szabad háborúzni? (A Gripennél vagy 10 évig ez a mantra ment hogy nem a miénk a gép, ezért a svédek nem engednék....)
A svédek max. a békeidős G limitet határozhatták meg. De gondolom azt is csak azokban az években, amikor konkrétan béreltük a gépeket, és nem az volt a konstrukció, hogy maradnak a gépek.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Látványos hadibemutatót szervezett a Magyar Honvédség a Bakonyba. Hétfő óta hatalmas robbanások, gépfegyverek kerepelése, vadászgépek és harcihelikopterek robaja hallatszik az úgynevezett „0” ponti lőtér közelében, ami valamennyi közeli lakott településen élő, mit sem sejtő állampolgár nyugalmát megzavarta a jelenlegi orosz-ukrán háborús helyzetben. Az MH Bakony Harckiképző Központ lőtéri értesítőjéből csak találgatni lehet, hogy valószínűleg az Oltalmazó Menedék 2022 gyakorlat zajlik, azonban a Magyar Honvédség úgy gondolta, nem mutatja meg a civil sajtó számára mi is történik lőtéren, ugyanis megtudtuk, az esemény nem sajtónyilvános, és a lőtéri értesítőn túl semmilyen tájékoztatás nem áll rendelkezésre. A helyszín közelében azt tapasztaltuk, hogy nagyszabású szárazföldi éleslövészettel egybekötött harcászati bemutatót hajtanak végre a katonák, az elmúlt napok alapján láthatólag egy és ugyanazon forgatókönyv szerint, mely során egyébként levegő-föld éleslövészeti feladatokat: Mi-24-es helikopterekkel nemirányított rakéta lövészetet, a JAS-39 Gripen vadászrepülőgépekkel pedig éles GBU-12-es, lézerirányítású bombavetéseket is végrehajtottak.


Van sok jó kép.
 

hete

Well-Known Member
2021. január 7.
688
1 702
93
Látványos hadibemutatót szervezett a Magyar Honvédség a Bakonyba. Hétfő óta hatalmas robbanások, gépfegyverek kerepelése, vadászgépek és harcihelikopterek robaja hallatszik az úgynevezett „0” ponti lőtér közelében, ami valamennyi közeli lakott településen élő, mit sem sejtő állampolgár nyugalmát megzavarta a jelenlegi orosz-ukrán háborús helyzetben. Az MH Bakony Harckiképző Központ lőtéri értesítőjéből csak találgatni lehet, hogy valószínűleg az Oltalmazó Menedék 2022 gyakorlat zajlik, azonban a Magyar Honvédség úgy gondolta, nem mutatja meg a civil sajtó számára mi is történik lőtéren, ugyanis megtudtuk, az esemény nem sajtónyilvános, és a lőtéri értesítőn túl semmilyen tájékoztatás nem áll rendelkezésre. A helyszín közelében azt tapasztaltuk, hogy nagyszabású szárazföldi éleslövészettel egybekötött harcászati bemutatót hajtanak végre a katonák, az elmúlt napok alapján láthatólag egy és ugyanazon forgatókönyv szerint, mely során egyébként levegő-föld éleslövészeti feladatokat: Mi-24-es helikopterekkel nemirányított rakéta lövészetet, a JAS-39 Gripen vadászrepülőgépekkel pedig éles GBU-12-es, lézerirányítású bombavetéseket is végrehajtottak.


Van sok jó kép.
Törzs alatt a bomba? Ilyet se látni sokszor.