1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. hiryu

  hiryu New Member

  hát...durva drága légi rendőrködésnek...

   

  Mil-24?

  volt vele ilyen kisgépelfogás.

   

  Albatrosz? ha jól emléxem detto.
   
 2. ms07

  ms07 Well-Known Member

   

  Albatrosz kivonva, Mi-24 szinte csak papíron létezik már
   
 3. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Az én olvasatomban semmi különleges nem történt. Standard NATO-riasztás volt, mert az azonosítatlan gép útvonala katonai körzetet is érintett. Azonosítás után továbbengedve. Ennyi. Ez a Griffek egyik feladata. A kisgép egyébként kétmotoros gép volt, nem pedig egy mezei Cessna. Repbiztonsági okokból is szükséges volt az azonosítás.
   
 4. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Kerestem érdekességként detection- és tracking range-et a különféle gépekhez... hát nem sok sikerrel. Egyrészt kevés helyen találtam konkrét adatot, másrészt többnyire nem tüntették fel, hogy pontosan az adott radar verzióját. Sacc/kb érdekességnek itt van ez a link érdekességnek:

   

  http://www.defence.pk/forums/air-warfare/94948-radar-ranges-different-fighters.html

   

  Ha valaki pontosabban meg tudná mondani -a lehető legújabb típusok- ezen adatait, azt megköszönném. :)
  Ezekhez a gépekhez.

  - Gripen

  - F35

  - F22

  - Su35

  - Mig35

  - Eurofighter

  - Rafale

  - MiG-29SMT
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Szerb összefoglaló a szomszédaik légi erejéről:

   

  http://tangosix.rs/2013/30/05/ratna-vazduhoplovstva-u-okruzenju-srbije/
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha kell az összes gép bevethető ez az utolsó mondat.
   
 7. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a class="spLink spProfilePopupLink vtip" title="Profile" rel="nofollow">dudi</a>

   

  És milyen szívetmelengető az a mondat. [​IMG] Rohadt sokba kerül ez a lízing, de tagadhatatlan, hogy jelentős előnye is van.
   
 8. arcas

  arcas Well-Known Member

  "106 millió dollár értékű megrendelést kapott a Raytheon Company a Paveway II precíziós vezérlésű bombákra egy eddig ismeretlen, nemzetközi ügyféltől."

   

  -remélem MO. rendelésről van szó :)
   
 9. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

   

    -remélem MO. rendelésről van szó :)

   

  Kötve hiszem. A költségvetés helyzetét tekintve ...[​IMG]
   
 10. ms07

  ms07 Well-Known Member

   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A júniusi Aranysasban megjelent írás:

   

  Griffmadárkrónika - A JAS-39-es magyar lovagjai

   

  http://www.aranysas.hu/cikk_griffmadarkronika_2.php

   

  ( Ha valaki nem olvasta volna a sorozat első részét: http://www.aranysas.hu/cikk_griffmadarkronika.php)
   
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A cikkhez tartozó összes hozzászólást %20Saab%20JAS-39EBS-HU%20Gripen]ebben a topikban találod:

   

  [HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

   

  Link:  htka.hu/forum/vadasz-csapasmero-kikepzo-repulogepek/saab-jas-39ebs-hu-gripen/page-6/#p60455   

  (A három linkelési módszerból valamelyik csak működik majd a hír alatt is, nem csak a fórumból.)
   
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Forrás: Légierő blog
  <a title="Adatlap megtekintése" href="http://blog.hu/user/151728">samoth</a> <a title="Állandó link ehhez a kommenthez" href="http://legiero.blog.hu/2013/03/05/_rendhagyo_air_power_news/fullcommentlist/1#c19955206">2013.06.04. 14:09:42</a>

   
  "Ha megengeditek maradok kicsit a Gripen témánál, mert találtam néhány érdekes és hasznos adatot, és hátha érdekel mást is.
   
  Tehát mint ismert, a magyar EBS-HU gépeket A/B változatok felhasználásával alkották. Ezek az első szériába tartozók voltak nevezetesen a 39103-39112 és a 39114-39119-esek, és valószínűleg a 39113-asból is használtak fel részegységeket (ez utóbbi 98 februárban sérült meg (tankolás közben?) és kivonták a szolgálatból, de 2006 óta kapuőr az F7-es ezrednél. Szóval összesen 16+1 A-ból csináltak nekünk 12+2 C/D-t. (mivel ezekhez összesen 16 kormány, és 16 katapultülés kell).
   
  Így az első Gripen (39101-39130 csak A verzió) széria 30 db-os állományából 2 (39102 és az említett 113-as) veszteség mellett 16-ot felhasználtak az EBS HU-ba.
   
  Mivel decemberben szó volt az utolsó A kivonásáról, ezért gondolom jó tudni, hogy valójában úgy történt, hogy legyártottak 107 A-t, majd kivonták őket, mivel nem volt rájuk szükség, hanem azok többségét is szépen átalakították C/D verzióvá. Mégpedig a következőképpen. Ugye az első sorozta 30db A volt, míg a második sorozatban volt 77db A és 14B (és 19 db C). Mivel a svéd légierő csak 100 db Gripent tarthatott meg a kormány 2007-es döntése szerint, azért a meglévő 69 C/D mellé úgy döntöttek, hogy az A-kat (és egy db B-t) átalakítják 31db C/D-nek. Így lett nekik pluszba 18C és 13 D. A thai gépekhez is felhasználták a meglévő A-kat, nevezetesen a az első rendelésben 2 db C és 4db D, míg a másodikban 6 db C szerepelt. Így mindösszesen 58 A-t ás 1 B-t használtak fel a svéd és thai 26 C és 17 D-hez (ha összeadjuk a katapultülések és a kormányok számát, akkor a két szám fedi egymást, azaz pontosan 60db :)
   
  Gondolom a B-ket azért sem alakították át (egyet kivéve), mert még felhasználták a pilótaképzéshez.
  Valószínűleg a leendő E verzióhoz is takarékosan fogják átalakítani a gépeket. Fontos még, hogy nem lehet megmondani, vagy inkább nincs értelme, hogy egy adott A-ból, melyik C/D lett, mert egy gép több másik alkatrészeiből is állhat.

  Fenti adatokat Emil Lindberg "Nummerupplysningen" cikkéből vettem, mely a "Svenks Flyghistorisk Tidskrift" 2011/3-as számában jelent meg."
   
   
   
   

  <a title="Adatlap megtekintése" href="http://blog.hu/user/74061">zord</a> <a title="Állandó link ehhez a kommenthez" href="http://legiero.blog.hu/2013/03/05/_rendhagyo_air_power_news/fullcommentlist/1#c19957405">2013.06.04. 19:03:23</a>
  <div>@samoth:

  "Egy biztos, szét nem lehettek repülve. A felhasznált szerkezeti egységeket (a legjelentősebb a szárnyak) teljesen szétszedték és átépítették a C/D konfigurációjára. A törzs meg teljesen új tudtommal. Én csak azt tudom mondani, hogy amikor láttam magyar gépeket a soron (fotóm is van), akkor kerestem, de egyszer sem láttam például nagyobb "örökölt" szürkével festett (értsd: külső) felületet. A hatezer óra is nulláról kezdődött, amikor elkezdődtek a berepülések.

  Zord"
   
   
   
   
   

  <a title="Adatlap megtekintése" href="http://blog.hu/user/151728">samoth</a> <a title="Állandó link ehhez a kommenthez" href="http://legiero.blog.hu/2013/03/05/_rendhagyo_air_power_news/fullcommentlist/1#c19958239">2013.06.04. 20:53:42</a>
  <div>@stonefort: @zord: Mikor a saját részere is átalakítottak A-kat, akkor jellemzően akkor bontották szét, amikor, vagy mielőtt elérték az 1000 órát. De például a 39197-est (ami a száma alapján a második szériából származik) 2007-ben madárral való ütközés miatt kivonták a szolgálatból, és addig 595 óra 57 percet repült. Egyébként a felhasznált részekről egy rövid listát azért említ a cikk, ezek:
  Nem lehet felhasználni az A-ból az egész törzskeret (kroppsstommen, angolul talán airframe), más az APU, a légi utántöltő rendszer (ez ugye nincs is az A-ban), megnövelt kabinnyomás (akármit is a jelentősége), megnövelt maximális terhelés, megnövelt élettartam, a főfutók erősebbek a C-nél, nem lehet felhasználni a monochrome képernyőket, a legtöbb számítógépet. Felhasználhatták viszont az orrkúpot, a farokkúpot, a levegőbeömlőt, futóműaknákat, a törzs hátsó részén lévő féklapokat, katapultüléseket, botkormányt, és a főszárnyakat, a kacsavezérsíkokat, a függőleges vezérsíkot, a csűrőt (pontosabban a Gripenen két-két elevon van, ha jól tudom), orrsegédszárnyat és a fegyverfelfüggesztőket (általánosságban ír az A2C 39-esekről), és egy valamiféle ki-, vagy beömlőt (valószínűleg az APU-ét)
  Más az APU, a CDL-39 kommunikációs és adatátviteli rendszer, a GECU (egyesített ellenőrzőegység az üzemanyag-, hidraulika-, és levegőrendszerekhez), FADEC, IFF, ILS, és természetesen a szoftver.
  Ezek vannak itt említve. Ha találok valamit még szólok. Most szereztem meg 4 évfolyamot az említett újságból, és elég izgalmas, és információdús, ráadásul úgy tűnik a szerző elég sok hozzáféréssel rendelkezik és megbízható."
   
   
   
  </div>
  </div>
   
 14. luperator

  luperator Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Film-front - Így dolgozik egy magyar vadászpilóta
  Azért visszafogott volt ez az interjú, amolyan magyaros titkolózás jutott eszembe róla. Mindenesetre jó volt látni és hallani magyar pilótát a hivatásáról beszélni.
   
 15. hiryu

  hiryu New Member

  http://www.noltv.hu/video/5080.html
   
 16. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Egyébként az alezredes is azt mondja, hogy "Grippen"... Úgyhogy akkor két db p és kész... A svédek elírták. :)
   
 17. hiryu

  hiryu New Member

  na... kitört rajtam a mazochizmus, megvettem a Haditechnikát, megint.

  Elkezdett egy sorozatot a Gripenről, molni készülhet, mert sztem az lesz a vége hogy lenyomja a teljes Őslényparkot (Raptor)

  A mostani szám kifejezetten a magyar légierőre épül, ha vkit érdekel, vegye meg.
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Össze tudod hasonlítani az Aranysasban futó gripenes sorozattal?
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az Aranysasban megjelent sorozat:

  http://www.aranysas.hu/cikk_griffmadarkronika.php

  http://www.aranysas.hu/cikk_griffmadarkronika_2.php

  http://www.aranysas.hu/cikk_griffmadarkronika_3.php

  http://www.aranysas.hu/cikk_griffmadarkronika_4.php


  Ehhez viszonyítva milyen a Haditechnika írása?
   
 20. hiryu

  hiryu New Member

  átnézem este, az aranysasost, most vár a meló.
   

Ezen oldal megosztása