Lenne néhány észrevételem, kérdésem a Magyar és a Cseh gépekkel kapcsolatban.
Előszöris, amikor az első 10 évet aláírtuk (évi 130 millió dollár, ami 1,3 milliárd 10 év alatt), akkor a Svédek vállaltak ellentételezést.
A kérdésem az, hogy amikor a második 10 évet aláírtuk (2016-tól 2026-ig), akkor azért nem vállaltak semmi ellentételezést?
Lehet, hogy bennem van a hiba, de én azt gondolom, hogy ha az első 10 év bérleti díjáért járt ellentételezés, akkor a második 10 évért is járna.
A Cseh Gripen-ekkel kapcsolatban többször írták (itt a HTKA-n is), hogy a Csehek A/B gépeket kaptak.
Szerintem ez nem igaz. Egyrészt az Interneten sok oldalon az szerepel, hogy C/D-k a Cseh gépek, másrészt vannak fotók a Cseh gépekről, amin légi utántöltőjük van (itt a HTKA-n ment egy cikk arról, hogy a Német tanker gépek segítségével gyakorolják a Cseh pilóták a légi utántöltést).
Szerintem nem létezett olyan A/B, aminek lett volna légi utántöltési lehetősége (a Magyar tendernél is ez volt az egyik ok, amiért a kevesebb, de drágább C/D-t válaszottuk, amik ugyan A/B-kből lettek C/D-k, de a törzs részt pl. cserélni kellett pont a légi utántöltés miatt).
Az is gyakran elhangzik, hogy azért lett drágább a Magyar Gripen, mert NATO kompatibilissé kellett tenni. De a Csehek egy évvel korábban kötötték az ő szerződésüket! A Cseh gépek akkor nem NATO kompatibilisek?