1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="independence profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/independence/">independence</a>: szerintem 2 fő jutt egy gépre, nem régiben amikor svédországba mentünk kiképzésre 23-24 fő volt kint irányotkkal együtt stb.... de otthon is voltak készenléti szolgáatosok . Max 2 főt mondok
   
 2. independence

  independence Active Member

  Desertfox

  Anno még akik a Mig-eken szolgáltak már nyugdíjasok vagy mi ?

  Ok , hogy Gripenre csak ennyi van , de ha mondjuk vennénk még egy tucatot , akkor ugye nem szűz pilótákat képeznének ki rájuk ?
  (gondolom van még egy pár munkanélküli , volt pilótánk)
   
 3. desertfox

  desertfox New Member

  Pont ezt írtam Román vadászgép beszerzéssel kapcsolatosan, hogy vadászgépet venni még1 dolog, de a fegyvert jól használó pilotákat is képezni rá az idő :)

  A Mígek pilotái szerintem nem értenek ezekhez a gépekhez, kb olyan mint autoszerelő és a BMW szerelő , sok computeres kütyű ami van gripenbe

  , a mighez képest SCI-FI :)

  Szerintem még 1 tuccatra lenne személyzet , de ami ütőképes az 2 tucat  lenne. Egyébként az a gond hogy a Magyar Honvédségben azért a piloták bére tudtommal igen magas , tehát azért necces fnt tartani feleslegessen pilotákat ,nem tudod jól politikailag kimagyarázni, majd ha veszük azért kell, egyszerü ember ezt nem érti.
   
 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Valóban nem volt célzókonténer a Szu-22-eseinkhez, de SzPSz-141 zavarókonténer az igen, továbbá a H-25-ösnek nem csak radar elleni, illetve rádió parancsközlő irányítású, hanem a lézeres rávezetőfejjel szerelt változata is megvolt, sőt azzal volt lövészet Lengyelországban. A lézercélzó a gépek orrában volt.

  Az NDK-ban ha jól tudom, csak bombák, gépágyú és NIR lövészeten voltak kinn, a tenger felett.

   

   
   
 5. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  hiába na akkor is tudtak a nagyjaink :)))  Volt H-23as (rádió parancsközlő távirányítás) és H-25ösből Lézeres és radar elleni verzió (25ösből már nem készült r. pk. közlő távirányítással)

  Volt még H-29L  is csak indítósín nem volt hozzá =) Mintha a Gripenekkel is lett volna ilyen malőr... Viszont volt felderítőkonténerünk is a Szu-22esekhez.( állítólag hivatalosan nem rendelkeztünk vele)

   

  @Peli :) nem is tudom hol kezdjem...

  A gripenekkel volt balfaszkodás persze, DE hadd kérdezzem már meg honnan vetted hogy 20 vadiúj F-16ost vehettünk volna? Kezdjük ott hogy el sem adtak volna nekünk elsővonalbeli F-16osokat. Ez az opció fel sem merült tudtommal és egyébként sem lett volna rá pénz...

  AIM-9 L(I)1 :  Egyrészt eleve van egy laza 10 éves tévedés : a 70es évek végén mutatták be de nagy darabszámban a 80as években jelent meg a gépeken.  (az eredeti AIM-9L!), viszont ez nem az... Ezeket a Diehl BGT gyártja és nem véletlen az (I)1 a típusjelzés végén, hanem azt jelenti hogy jobb érzékelőt és  jobb zavarvédelmet kapott .

  R-73 : papíron szép meg jó, csak hát az a fránya infraérzékelő valahogy nem az igazi... Na az tényleg a 70-es évek elején rendszerbe állt nyugati eszközök színvonalát idézi (már ami nekünk volt)  A sisakcélzó is szép meg jó, de őszintén szólva nekünk nagy szükségünk nincs rá jelenleg. Persze láttam a wikit... hagyjuk.

  AGM-65 : Én azt gondolom hogy a nálunk valóban!!! rendszerben állt típusokat messze lekörözi.(kivéve a H-25MP-t, mivel annak nincs megfelelője) a H-23 vagy a H-25ML még csak egy napon sem említhető a Maverickkel. Hatótávjuk kb azonos, csak éppen a 23ast rá kell vezetni a célra , a 25ML-nél pedig szintén nincs nagy manőverezési lehetőség mivel a célmegjelölö az orrban került beépítésre. Ezzel szemben a Mavericknek egy infravörös képalkotó van az orrában(IIR) és fire and forget eszköz. Illusztrációként :

  http://www.f-16.net/modules/Gallery2/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=47144&g2_serialNumber=4

  A 6x-os árat meg honnan vetted? :))) Ha már lúd legyen kövér : van az 25xös is...  '72ben ugyanis 17ezer dollár volt egy Maverick, számoljunk  azzal mert az a legolcsóbb (mondjuk akkor 12000+ db-ot rendeltek) Nem kéne az USAF-nak szabott árat venni mivel nemhogy egy lapon, de egy könyvben sem lehet említeni a Magyar Légierővel. Mi ugye 40 db ot vettünk. miközben az Amerikai sereg úgy alles már biztos 40ezer felett jár. A másik dolog meg hogy pl a G verzió a '99-es pénzügyi évben volt 269ezer dollár...

  @molni : A karbantartóbázis Nyírteleken van, korábban is ott tartották karban és vizsgálták be a rakétáinkat. A háttérbázis kiépítésének költségeit nagyrészt a Raytheon fizette egyébként, ahogy én tudom. Elég érdekes dolgokat csinálnak arra nem csak rakétákat. 2x-3x voltam ott de még a kamera nélküli telefonokat is le kellett adni...

  Amolyan regionális központnak szánják mivel európában csak pár helyen van ilyen jogosultsággal rendelkező cég, íÍgy még akár hasznot is hozhat.
   
 6. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  Bocsánat ... Pela

  http://s7.postimage.org/b58v11gbv/add.gif

  remélem most megjelenik a kép...
   
 7. independence

  independence Active Member

  Duckdogers:


  Az általad említett Nyírteleki bázis oldala:

  http://www.hmarzenal.hu/modules.php?name=index&lng=hun
   
 8. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Még azt tegyük hozzá, hogy a H-29-es nem Maverick kategóriájú fegyver, hiszen csak a harcirésze nehezebb, mint a legnehezebb AGM-65-ös indulótömege. Mivel az nem más, mint egy megnövelt falvastagságú FAB-250-es bomba.
   
 9. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  Tudom :))) OFAB-250-270 egyébként a donor úgy emlékszem. Egyébként Te mit tudsz a KKR konténerekről?
   
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A márciusi Magyar Honvéd "A Griff karmai" című írása szerint rendeltünk végre a Gripenekre GBU-10 és GBU-12-es Paveway II-es bombákat.

   

  http://legiero.blog.hu/2013/03/05/_rendhagyo_air_power_news/fullcommentlist/1#c19220326

   

  (Belinkelem ide is hogy Batkaa-nak igaza legyen :)  )

   

  (Egy hónap múlva ingyenesen letölthető lesz a márciusi szám a Honvédelem.hu-ról.)
   
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  Bakker, a GBU10 2000 fontos.
  Ha rendelnek belőle becsülettel, akkor az egy lépés afelé, hogy ne csak szarral gurigázzunk.
   
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  OFF:

  Nekem furcsa hogy itt van GBU beszerzéses hozzászólásom vasárnap délután óta és egy ember szólt hozzá 4 nap alatt (pedig ezt a beszerzést hiányolja már mindenki évek óta), úgy hogy ma belinkeltem a másik gripenes témához is. Nagyon érdekelne ki hogy használja a HTKA oldalt. Az a gyanum hogy a többség a nyitóoldalon ránéz a 4 utolsó hírrre (vagy a hírek hozzászólásszámára) és az utolsó 10 hozzászólásra. Így sokan lemaradnak arról ha más témához új hozzászólás születik.

  ON.
   
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  <table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
  <tbody>
  <tr>
  <td colspan="3" height="12"> </td>
  </tr>
  <tr>
  <td width="12"> </td>
  <td>
  Lövészek a „Sárkányfészekben” a cím, csak levágta a link végét.
  </td>
  </tr>
  </tbody>
  </table>
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Majd ha több konkrétum lesz, akkor lehet csámcsogni. Egyébként nem feltétlen PGM, hanem gyakorló és buta bomba beszerzést forszíroztak sokan. Ugyanis az LGB is "csak" végfázisban korrigált zuhanású bomba, tehát az oldás nagyon hasonló ahhoz, amit buta bombával végez az ember, csak a véletlenszerű hibákat a végén a lézeres rávezetés korrigálja.
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Én csak egy-két ilyen hozzászólást vártam, mint a tiéd is. Vagy hogy valaki bemásolja a vonatkozó bekezdést a cikkből. Ahhoz képest hogy egy-egy "semmiről" milyen vita szokott itt kialakulni, meglepett hogy ehhez egy hozzászólás sem érkezett. 
   
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  2 hónapon belül magyar Gripenek védik a szlovén légteret

   

  http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/16/07/Hende_Nemsokara_magyar_Gripenek_is_vedik_Szloveniat.aspx
   
 18. koppany

  koppany Well-Known Member

  Magyar segítséget kap Szlovénia

  PR

  Forrás: MTI

   

  Hamarosan, várhatóan két hónapon belül a Magyar Honvédség Gripenjei is védik Szlovénia légterét. Az erről szóló megállapodást Hende Csaba honvédelmi miniszter és szlovén kollégája, Ales Hojs pénteken véglegesítette a szlovéniai Lendván.

   A tárcavezető szlovéniai látogatása során kollégájával részt vett a muravidéki magyarság március 15-ei ünnepségén is. Hende Csaba elmondta, hogy a Magyar Honvédség szlovén légtérvédelmi szerepvállalásáról szóló megállapodást többéves előkészítő munka előzte meg. Az egyezmény értelmében a Magyar Honvédség a NATO integrált légvédelmi rendszerének keretében negyedik generációs Gripen harci repülőivel, az azokat vezető magyar pilótákkal a közeljövőben bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe.

   

  A végleges megállapodás aláírására a két ország kormányának kell felhatalmazást adnia. Szlovéniában jelenleg kormányváltás zajlik, ezért ott a parlamenti ratifikációra tovább kell várni – mondta Hende Csaba. Szerinte két hónapon belül, várhatóan májusban aláírhatják a végleges egyezményt, méghozzá valószínűleg a Gripenek bázisán, Kecskeméten.

  Magyarország segít

   

  Azt követően már másnap megkezdődhet a magyar légtérvédelmi tevékenység. Annak keretében, a szomszédos ország légvédelmi parancsnokságának utasítására, adott esetben a Kecskemétről felszálló magyar Gripenek látják el a Szlovénia légterébe behatoló légi járművek miatt szükséges védelmi tevékenységet, amely akár a légi járművek lelövéséig is terjedhet – mondta a miniszter.

   

  Hende Csaba elmondta, hogy Szlovénia nem tart fenn harci repülőket. Márpedig korunkban az egyik legnagyobb fenyegetés a nemzetközi terrorizmus, amelynek a civil légi járművek eltérítése és fegyverként való felhasználása is eszköze lehet. Szlovéniának szüksége van a légvédelmi támogatásra, és ehhez hamarosan Magyarország is hozzájárul – mondta a miniszter.
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  (Ugyanezt linkeltem az előző hozzászólásban, 4 órával előtted. De lehet hogy ez a jó módszer hogy elolvassák. )
   
 20. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  még tavaly novemberben volt hír róla a HTKA-n

  http://htka.hu/2012/11/20/magyarorszag-is-beszall-a-kozos-tankerflottaba/
   

Ezen oldal megosztása