Kiderült, mennyibe kerülnek a Gripenek új légiharc-rakétái
Ötmilliárd forintnyi euróért kapnak német levegő-levegő rakétákat a Honvédség Gripenjei a modernizálás keretében.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez úgy kb. 30-34 darab IRIS-T rakétát jelent. Később jön majd még több...![]()
Ötmilliárd forintnyi euróért kapnak német levegő-levegő rakétákat a Honvédség Gripenjei a modernizálás keretében.m.hvg.hu
Az én laikus véleményem az, hogy ehhez a szokásos integráción kívül legalább az alábbiakra is szükség lenne.Valószínűleg igazad van, de az indító közel légvédelemére alkalmas lehet, bár amennyiben nincs integrálva, akkor passz.
Valahol már feltettem a kerdest: mi kerül egy raketaban 144 millió forintba?Egy IRIS-T 400 ezer EUR, ami 144millió Ft.
Vagyis kb. 34 db rakétát vettünk most. Ha némi infrastruktúra és képzés is van a csomagban, akkor lehet hogy kevesebb...
Légi rendőrködésre elég - Sidewinderből sincs sokkal több szerintem.
Ez nyiltakozta M.G. elsőkörben csak minimális mennyiséget veszünk, de később jön több is.
150-200 között lenne ideális szerintem a mennyiség.
Az, hogy csak egy helyről tudod csak venni (Diehl), sok baromi jól képzett és drága embert kellett és kell éveken át eltartani, hogy a rakéta létrejöjjön és gyártva legyen.Valahol már feltettem a kerdest: mi kerül egy raketaban 144 millió forintba?![]()
144 millió? Hehe nevetséges pénz! 12 kilométer vasút 338 MILLIÁRD-ért, na az má lóvé...!Valahol már feltettem a kerdest: mi kerül egy raketaban 144 millió forintba?![]()
Képzeld el azt, hogy sok százezer mérnökórát ölnek a fejlesztése úgy, hogy azon a mérnökök nem két fillérért dolgoznak.Valahol már feltettem a kerdest: mi kerül egy raketaban 144 millió forintba?![]()
Ehhez jön még hogy ez egy oligopol vagy néha monopol piac. Pl. sokszor egy repülőhöz csak egyhelyről tudsz fegyvert venni. (Amerikai géphez kb. csak Raytheontól vásárolhatsz fegyvert...) Annyit kérnek érte, amennyit akarnak!Képzeld el azt, hogy sok százezer mérnökórát ölnek a fejlesztése úgy, hogy azon a mérnökök nem két fillérért dolgoznak.
Mennyibe kerülne egy személyautó, ha nem 1-10 milliót gyártanának egy modell családból, hanem 2-10 ezer darabot?
Nem a rakéta előállítása kerül sokba fizikailag. Hanem eljutni oda, hogy az első legyártható meglegyen.
A gyógyszergyártásnál is ezt szokták mondani, hogy amikor legyártani egy új jóváhagyott gyógyszer lehet, hogy 1-2 USD per pirula.
Csak az jóváhagyásig meg elvernek több száz millió USD-t vagy mrd nagyságrendet. Valamiből profit is kell.
Ráadásul mára a HT nagyon kis volumenű, de nagyon elnyújtott szállítású lett. A know how-t meg egyben kell tartani...
Emiatt szálltak el az árak egy ideje, de döbbenetesen.
Mondjuk azt nézve, hogy egy tök semmi személyautó ma újan 6-7 misi, egy rakéta alig 20-szor drágább úgy, hogy nem hússzor kevesebb készül beőle és igen sok egyedi fő darabja van, ami a kocsiknál meg sokszor közös, pl. akár az alváz is...
Közbeszerzési értesítőből
Tájékoztató az eljárás eredményéről
IRIS-T típusú kis hatótávolságú manöverező légiharc rakéta fegyverzet beszerzése
Az eljárás fajtája: Hirdetmény nélküli tárgyalásos
Az eljárást lezáró döntés meghozatalának időpontja: 10.12.2021
A nyertes gazdasági szereplő neve: DIEHL Defence GmbH & Co. KG
A szerződés végleges összértéke: 13 600 000.00 EUR (Áfa nélkül) = 4 855 200 000.00 HUF (Áfa nélkül)
A teljesítés helye: A termékek és a technikai dokumentációs csomag vonatkozásában: FCA Diehl Überlingen / Maasberg
A kiképzés vonatkozásában: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis
![]()
Ötmilliárd forintnyi euróért kapnak német levegő-levegő rakétákat a Honvédség Gripenjei a modernizálás keretében.m.hvg.hu
Nah heloó gyerekek!!!![]()
![]()
Ãj Gripeneket vásárolhat Magyarország, de még az is lehet, hogy annál valami sokkal jobb jön
SzámottevÅ technológiai ugrást jelent a magyar Gripenek MS20 Block 2-es képességfejlesztÅ csomagja, a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei a negyedik generációs merevszárnyasok élvonalába fognak tartozni. Az upgrade-nek köszönhetÅen számos korszerű fegyverrendszerrel...www.portfolio.hu
Valahol már feltettem a kerdest: mi kerül egy raketaban 144 millió forintba?![]()
Szerintem feladat függvényében lesz rajta AMRAAM vagy Meteor - utóbbi a high-tech ellenfelek esetén kell.
Pl. az orosz légierőbe máig az R-27 a legelterjedtebb légiharcrakéta. Ezekkel szemben még az AMRAAM C7 is fölényben van.
(Konkrétan több aktív radaros rakétát exportáltak az oroszok, mint amennyit maguknak rendszeresítettek.)
Szóval lesz a Gripenen szerintem AMRAAM és Meteor vegyesen. Inkább a AMRAAM repült óráit koptassák légi rendőrködéskor, mert az még sok óra reptetés után is jó a NASAMS-be. A Meteorral spóroljunk, 2 millió euró darabja.
Meteorból nem kell sok: 40-60 darab szerintem elég is...
Ha olyan át akarunk repülni a Földközi-tengeren olyan légtérben, ahol orosz gépek is épp tevékenykednek, oda persze elég az olcsóbb rakéta légifedezetnek. Oké, kicsit életszagúbb példa, egy balti légirendészetre ugyan ez igaz.
Milyen 2 motor(hajtómű)Horvátoknál elvileg nem lesz ilyen gond, nekik ráadásul a két motoros nagyon nagy tolóerőt biztosít több jó megoldással, de nekik meg egyelőre a radarjuk nem lesz korszerűre felhúzva.
Mi vaaan?Ettől függetlenül lenyűgöző, hogy két nálunk fele akkora népességű szomszédos ország felállított egy modern vadászbombázó századot, ami legalább néhány paraméterben megelőzi a mi flottánkat. Mordor pedig mennyiségi kihívást jelent hamarosan.
Már megint ez a motorozás. Az oktatási intézményben sárkány-hajtómű és nem motor szakon épeznek.
Milyen 2 motor(hajtómű)
Mi vaaan?![]()
Már megint ez a motorozás. Az oktatási intézményben sárkány-hajtómű és nem motor szakon épeznek.
Milyen 2 motor(hajtómű)
De. De nem motor...Ebben a részben teljesen igazad van. De nekem nem doktorihoz kell és tökéletesen megfelelne az is, ha pedáloznánk. Csak az, hogy hány darab erőmű van a popóján?
Ez viszont szeretném tisztázni. Nem 2 db gázturbinás sugárhajtómű van benne? Majdnem dupla annyi tolóerő, de egy jóval nehezebb gépen.
Innen járnak "munkába"...A svéd légierő Saab S100D Argus gépe most landol Pápán. Linköpingből érkezett.
https://fr24.com/SVF639/2aa2c583
Itt hagyhatnák nekünk.A svéd légierő Saab S100D Argus gépe most landol Pápán. Linköpingből érkezett.
https://fr24.com/SVF639/2aa2c583
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..