[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 343
46 140
113
Szerintem nem, mert a kifutó megállapodás meghosszabbításáról van szó.
Ami egyben felveti azt a kérdést, hogy miért is kell egy futamidő végén állítólag a tulajdonunkba kerülő flotta esetén bármit is meghosszabbítani?
Csak nem átvertek minket éveken át ezzel a tulajdonba kerüléssel?

  • Amíg az utolsó esedékes lízing részletet és a maradvány értéket ki nem fizetjük nem lehet at mondani hogy a lízing ki van fizetve, és a gépek jogilag Svéd tulajdonban maradnak.
  • Egészen a fenti pillanatig bármikor lehetőség van arra hogy a felek újratárgyalják a lízing feltételeit (futamidő, díjak mértéke, maradványérték, stb...)
  • Egy esetleges lízing szerződés hosszabbításnak (meglévő gépek felújítása és további gépek lítingelésének) akkor volna értelme ha a meghosszabbított futamidő végén a gépeket vissza tudnánk adni a lízingbe adónak és jöhetnének az új gépek a régiek helyett. (értsd.: megszűnne a probléma hogy mihez kezdjünk a tulajdonunkba került öreg gépekkel)
Ehhez 10 év hosszabbítás nekem kicsit kevésnek tűnik. 2036 ban még tutira nem lesz kész egyik új generációs Eu.i gép sem.
Srácok, én tényleg elgondolkodtam azon, hogy az elmúlt 20-30 év összes oktatásért felelős miniszterét sorban kéne deresre húzni...

A felek tisztázták a honvédség Gripen harcászati repülőgép flottájának üzemképességét biztosító, 2026-ban lejáró megállapodás újabb tíz évvel történő meghosszabbításának lehetséges paramétereit.
Beidéztem mégegyszer a kritikus - @SilvioD által meg is vastagított - mondatot.
De kiemeltem nektek a mondat megértését segítő kulcsszavakat. :cool:
Tehát üzemképességét biztosító megállapodást hosszabbítunk. Mert ugye a lejáró lízing után is valakinek biztosítania kell az alkatrészeket, és a nagyjavításokat a gépekhez. Tudtommal ez hatékonyan kizárólag a Saab-bal megoldható.
Van még egy nagyon fontos része ennek. Maróth - nagyon helyesen - nem a Saab-bal egyezkedik, hanem a svéd védelmi minisztérium képviselőivel.
Azaz megpróbáljuk nem tőlük független szerződésbe bevonni az - akkor már saját - gépeink támogatását, hanem a jelenlegihez hasonlóan a nagy példányszámos (értsd kedvezőbb), svéd saját szerződésében bent tartani.
A 10 év meg gondolom a szokásos hossz. Gondolom a svédeknek az alap szerződése is opciósan 10 évente hosszabbítható.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 011
11 834
113
Szerintem nem, mert a kifutó megállapodás meghosszabbításáról van szó.
Ami egyben felveti azt a kérdést, hogy miért is kell egy futamidő végén állítólag a tulajdonunkba kerülő flotta esetén bármit is meghosszabbítani?
Csak nem átvertek minket éveken át ezzel a tulajdonba kerüléssel?
Itt revideálom az állításomat, "A felek tisztázták a honvédség Gripen harcászati repülőgép flottájának üzemképességét biztosító..."
- akkor ez csak a karbantartásról szól.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 343
46 140
113
Egy esetleges lízing szerződés hosszabbításnak (meglévő gépek felújítása és további gépek lítingelésének) akkor volna értelme ha a meghosszabbított futamidő végén a gépeket vissza tudnánk adni a lízingbe adónak, és jöhetnének az új gépek a régiek helyett. (értsd.: megszűnne a probléma hogy mihez kezdjünk a tulajdonunkba került öreg gépekkel?)
A svédek már a csehek esetén kizárták a további bérlés lehetőségét. Kizárólag zárt végü konstrukció jöhet számításba a már nálunk lévő gépekre. De ezt már 2017-ben így is kötöttük. Szóval a gépek LEGKÉSŐBB '26-ra a tulajdonunkba lesznek. Az már más kérdés, hogy egy második század esetén felajánlanak-e további bérlést, mert abban lenne nekünk ráció.
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
176
2 234
93
@Green Leader
Ha tudod esetleg....
Ez abfenti hir az üzemeltetésről szól, karbantartás, logisztika, nagyjavítás vagy a lizinget és a magyar tulajdonba kerülést is érinti.

Nagyon köszönöm!!! :cool:

Szerintem ez a mostani meeting "csak" a nyáron bejelentett K+F tevékenységről, egyéb ipari együttműködésekről és az üzemeltetéshez szükséges keretszerződés letárgyalásáról szólt.

Nekem úgy tűnt az eddigi beszélgetések alapján, hogy az "új Gripen század" beszerzése (ami nem is 100% még, hogy Gripen lesz) egy igencsak távlati terv.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 485
18 587
113
Szerintem ez a mostani meeting "csak" a nyáron bejelentett K+F tevékenységről, egyéb ipari együttműködésekről és az üzemeltetéshez szükséges keretszerződés letárgyalásáról szólt.

Nekem úgy tűnt az eddigi beszélgetések alapján, hogy az "új Gripen század" beszerzése (ami nem is 100% még, hogy Gripen lesz) egy igencsak távlati terv.
Hát itt is csalódnunk kell!;):(
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 610
3 253
113
Ide is:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 910
73 320
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 910
73 320
113
"....a MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis éves kiképzési tervének megfelelően, 2022.03.01-02-án 18 és 20 óra között az alakulat tűzoltó alegysége éjszakai tűzoltási gyakorlatot hajt végre a repülőtér északi végén: a Katonatelep felé eső oldalán kerül végrehajtásra."

274668178_5101319913264099_2395358917024153878_n.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 910
73 320
113
274936421_5104523222943768_5610103913057150644_n.jpg


Az elmúlt napokban számtalan levél, telefon, állampolgári megkeresés érkezett a szokatlan időben és nagyobb gyakorisággal látható és hallható Gripenek kapcsán...

"Ahogyan azt az elmúlt napokban több fórumon is elmondtuk, az Ukrajnában kialakult helyzet miatt katonákat és eszközöket csoportosít át a Magyar Honvédség az ország keleti régióiba, ezzel együtt megerősítette hazánk légterének védelmét is.

Magyarországon nincs háborús helyzet, béke van, amit szeretnénk megőrizni. Hazánk lakossága jelenleg nincs közvetlen veszélyben.
Azonban a Magyar Honvédségnek készen kell állnia minden eshetőségre az ország és az állampolgárok biztonságának garantálására érdekében. Ezért folytatja a technikai eszközök átcsoportosítását a keleti országrészbe, és ezért tűnnek fel gyakrabban az ország légterét biztosító repülőgépek is.

A Magyarország légterét őrző Gripenek továbbra is Kecskemétről látják el szolgálatukat, azonban az Ukrajnában kialakult háború miatt a megszokottnál többször szállnak fel, nemcsak napközben, hanem szükség esetén éjjel is.

Tudjuk, hogy ez zajjal jár: az emiatt okozott kellemetlenségért a környéken élők türelmét és megértését kérjük.
Mindezt úgy tekintsék, hogy a béke és a biztonság megőrzése érdekében, a magyar emberek védelmében tesszük."
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 343
46 140
113
Lízingelt tankkal lehet/szabad háborúzni? (A Gripennél vagy 10 évig ez a mantra ment hogy nem a miénk a gép, ezért a svédek nem engednék....)
A svédek max. a békeidős G limitet határozhatták meg. De gondolom azt is csak azokban az években, amikor konkrétan béreltük a gépeket, és nem az volt a konstrukció, hogy maradnak a gépek.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 306
113
Látványos hadibemutatót szervezett a Magyar Honvédség a Bakonyba. Hétfő óta hatalmas robbanások, gépfegyverek kerepelése, vadászgépek és harcihelikopterek robaja hallatszik az úgynevezett „0” ponti lőtér közelében, ami valamennyi közeli lakott településen élő, mit sem sejtő állampolgár nyugalmát megzavarta a jelenlegi orosz-ukrán háborús helyzetben. Az MH Bakony Harckiképző Központ lőtéri értesítőjéből csak találgatni lehet, hogy valószínűleg az Oltalmazó Menedék 2022 gyakorlat zajlik, azonban a Magyar Honvédség úgy gondolta, nem mutatja meg a civil sajtó számára mi is történik lőtéren, ugyanis megtudtuk, az esemény nem sajtónyilvános, és a lőtéri értesítőn túl semmilyen tájékoztatás nem áll rendelkezésre. A helyszín közelében azt tapasztaltuk, hogy nagyszabású szárazföldi éleslövészettel egybekötött harcászati bemutatót hajtanak végre a katonák, az elmúlt napok alapján láthatólag egy és ugyanazon forgatókönyv szerint, mely során egyébként levegő-föld éleslövészeti feladatokat: Mi-24-es helikopterekkel nemirányított rakéta lövészetet, a JAS-39 Gripen vadászrepülőgépekkel pedig éles GBU-12-es, lézerirányítású bombavetéseket is végrehajtottak.


Van sok jó kép.
 

hete

Well-Known Member
2021. január 7.
691
1 717
93
Látványos hadibemutatót szervezett a Magyar Honvédség a Bakonyba. Hétfő óta hatalmas robbanások, gépfegyverek kerepelése, vadászgépek és harcihelikopterek robaja hallatszik az úgynevezett „0” ponti lőtér közelében, ami valamennyi közeli lakott településen élő, mit sem sejtő állampolgár nyugalmát megzavarta a jelenlegi orosz-ukrán háborús helyzetben. Az MH Bakony Harckiképző Központ lőtéri értesítőjéből csak találgatni lehet, hogy valószínűleg az Oltalmazó Menedék 2022 gyakorlat zajlik, azonban a Magyar Honvédség úgy gondolta, nem mutatja meg a civil sajtó számára mi is történik lőtéren, ugyanis megtudtuk, az esemény nem sajtónyilvános, és a lőtéri értesítőn túl semmilyen tájékoztatás nem áll rendelkezésre. A helyszín közelében azt tapasztaltuk, hogy nagyszabású szárazföldi éleslövészettel egybekötött harcászati bemutatót hajtanak végre a katonák, az elmúlt napok alapján láthatólag egy és ugyanazon forgatókönyv szerint, mely során egyébként levegő-föld éleslövészeti feladatokat: Mi-24-es helikopterekkel nemirányított rakéta lövészetet, a JAS-39 Gripen vadászrepülőgépekkel pedig éles GBU-12-es, lézerirányítású bombavetéseket is végrehajtottak.


Van sok jó kép.
Törzs alatt a bomba? Ilyet se látni sokszor.
 
Status
Not open for further replies.