"nem is jelent akkora számottevő költséget"
Ezt azért erőssen vitatnám, így ebben a formában...
Vitathatod. Az igazság az, hogy fogalmunk sincs, miben egyeztek meg. A repülőgépek kísérgetése a fél szlovén légtérben lehet, hogy bónusz a magyar kormány részéről, de ha a pilóta elkezd nyúlkálni a nagy piros gomb felé, akkor lehet hogy elindul a taxióra. Valójában fogalmunk sincs, csak tippelni - meg pletykákat gyártani - tudunk.
Én abból indulok ki, hogy az az évi pár pár alkalom, amikor felzavarják a Gripeneket valami eltévedt gépet elfogni, az egy két megyényi területtel nagyobb légtérben nem lesz olyan hú de egetverő pénzszivattyú, hogy az eddig költségvetéssel ne tudják megoldani (szép is lenne, ha nem tudnák... (és igen, csak két megyényi, mivel a horvátokról továbbra se hozott senki forrást, hogy azt is ingyen vállaltuk)).
Egyébként szerintem nem csak ezt az egy "szerződést" kell nézni, mivel sok más (nem feltétlenül katonai) vonzata is lehet egy ilyen együttműködésnek a szlovénekkel, horvátokkal, vagy éppen az olaszokkal. Egyelőre szerintem kár messzemenő következtetéseket levonni ebből a kevés információból, pláne kár siránkozni emiatt, mert az meg aztán tényleg nem vezet sehova.