zotyek78
Sosem fogod meggyőzni Molni-t arról, hogy az USA nem olyan jóságos, mint ahogyan elképzeli.
Régebben volt hír itt, és elég komoly vita is lett belőle , hogy a törökök bele nyúltak az F-16-ba, mert észre vettek benne valami turpisságot.
Izrael aki mindent meg kap az USA-tól csak saját szoftveres gépeket használ, még az F-35-jük is ilyen lesz. Gondolom ők már jó ideje tudják mi a dörgés. A légi harc rakéták terén ugyan ez a helyzet. Az USA eladja nekik a legjobb rakéta technikát is, mégis ragaszkodnak a Phyton-hoz és ami még kirívóbb a Derby-hez. A Derby szerintem még az AIM-120A szintjét sem üti meg sok esetben mégis ragaszkodnak hozzá az Izraeliek. Gondolom ez sem véletlen!
A franciák szintén folyamatosan saját repülőket és rakétákat fejlesztettek. Ők is vehettek volna AIM-120-at ami jobb, mint bármelyik BVR rakétájuk mégis mindig sajátot használtak. Most pedig a Meteor lesz majd náluk is.
Ezekből kiindulva teljesen reális az, hogy az USA belenyúlkál az export termékeibe, még ha ez nincs is jelölve rajtuk, úgy, mint az oroszok esetén akik szintén ezt teszik.
Az AIM-120 USA engedély melletti bevethetősége is valós infó lehet.
Az orosz R-27-nél erősen kétlem, hogy lett volna ilyen, hiszen más országok például hadgyakorlatokon is lövöldöznek vele. Például tettem már be képet arról, ahogyan egy bolgár MIG által kilőtt R-27 lecsap egy drónt.
De az Etióp-Eritét háborúban is lövöldöztek vele a hadviselő felek.
Én az F-16-ot, pont a feltételezhető rejtett turpisságok miatt még a Gripennél is rosszabb választásnak gondolom.
Ugye anno szóba került még az éppen kifutó F-18C amiből maximum használtat tudtunk volna venni (SH még nem volt eladó), gondolom szintén rejtett korlátozásokkal, meg volt még a drága üzemeltetési költségű egyfeladatos Mirage-2000.
Ilyen felhozatalból a Gripen nem volt rossz választás, a baj szerintem az, hogy a MIG-29 flotta rendbe tétele és normális üzemeltetése olcsóbb lett volna.
Ha ez megtörténik akkor 2010 környékén kezdtünk volna más gép iránt érdeklődni és hát sokkal erősebb felhozatal van ma, mint régebben. (EF, Rafi, Gripen E, SH, Szu-30/35)