Ha félretesszük a tényt hogy erősen átjárja a vitát a politikai fanatizmus, mindkét oldallal jó érveket hoz, amik érdemi vita alapját képzik, bár én a részvételt támogatom, de teljesen jók és jogosak az ellen oldal érvei is.
Nemzetközi misszió keretében nem lehet elérni szerintem eredményt, mert túl sok megkötés lesz a katonáknak és nem tudják magukat megvédeni hanem ha az éppen forduló hatalom azt mondja hazazavarják őket, mert a régi gyarmatosítókat nem szeretik mert a gőg és felsőbbrendűségtudat megmaradt, de a ravaszság és diplomáciai képesség már megszűnt. Ha oda bemegy az ország akkor oda évtizedes célok kellenek. Képes ilyenben gondolkozni a magyar vezetés? Kételyeim vannak.
Maga a helyszín szerintem jó választás, kellően jelentéktelen, és félreeső, de mégis jó bázis lehet ha van hosszútávú stratégia, az ország nagy része ellenőrizhetetlen, de nem is kell ellenőrizni minden porfészket, a fontos a főváros környéke a politikai elismertség miatt, itt 200 európai katona sokat jelenthet hogy megtámogassa az éppen uralkodó hadúrt. Afrikába nem is igazán cégekre van szükség, hanem emberekre akik gyorsan felismerik a helyzetet és könnyen alkalmazkodnak, tehát gond nélkül kell leülni tárgyalni és egyik napról a másikra oldalt váltani ha nem tudod megállítani a folyamatot.
Nagyon sokaknak van afrikával kapcsolatban tévképzetük.... hogy itt teljes szegénység van, meg csak barbár állatok, egyik sem igaz, nagyon nagy pénzek mozognak itt, csak nagyon kevesekhez jut ez el, egy hivatalnok akik ellenőriz utakat a bányaterületen simán napi több tízezer dollárt keres.... pedig ő a tápléléklánc alja.... ez nem fog megjelenni a gdp ben
Így történhet meg az hogy a wagner dollár milliárdokat kaszál koncessziókból, úgy hogy közben a CARgdp jel nem éri el az összeget.
Nem szabad többet befektetni mint a várt haszon, ha szamárháton elviszik az értékelhető infrastruktúráig a helyiek a kézi erővel kibányászott dolgot akkor csak az értékelhető infrastruktúrát kell birtokolni és működőképesen tartani. Nagyon más szemléletet igényel mint a világ más részei. Viszont ez sem igaz mindenhol. Leginkább a bukott államokra, vagy az ilyen instabil térségekre.
Igazából ide is jöhetnének kenyába.... északon kergethetnék a banditákat meg a iszlamistákat néha meg mehetnének vadászni Szomáliába megfelelő jogosítványokkal, a tengerpart Malinditól északra is nagyon szép és szinte kiaknázatlan, a földek olcsók pont emiatt, bár az itteni politikában az ellenzék ezt felhasználná hogy mire fel jönnek idegen katonák mikor a saját erőiknek is meg kéne oldani...... de ennek is akkor lenne értelme ha jönnének létre befektetési alapok, amik széles köröket érdekelté tesznek, és rátermett emberek vezetésével a politikai hátszelet megszerezve kiaknáznák a jelenlétet.
A másik dolog hogy a honvédség nevében is benne van hogy honvédség, és ezért megértem hogy nem szeretik sokan a külföldi bevetésüket, én ezt úgy hidalnám át hogy a honvédség és a titkosszolgálatok adnák a gerincét a jelenlétnek, de egy wagner szerű pmc lenne az ami a testet adja idővel, és a helyi emberanyagra alapozva felduzzasztani a létszámot. Tudom erre az szokott lenni hogy a minőség szar, ami tömegesen igaz, de kiválogatva már nem, és nem kérnek havi 2000 dollárt mert kezdetben elég a havi 100 is és aki nem jó azt nem kell megtartani ha 20000 jelöltből csak 500 alkalmas, de az annyira jó mint egy európai katona, akkor ők már kaphatnak majd havi 500 dollárt, a számok csak példák az arányokra.....
Nem kell ide több tízezres sereg, a brittek is gyarmati katonaságot használtak a létszámhoz, elég jól csinálták.....nem kell mindent feltalálni, csak leporolni.
Miért jó ez? Nem kell itthon elszámolni a halottakkal, olcsóbb, és gyorsabb a bevethetősége, ha a hazai jogszabályokat nem akarják megváltoztatni akkor emisrégekben is bejegyezhető és két legyet egy csapásra, mert már van is egy olyan partner akinek mindig kell a kiképzett katona a projektjeihez, és kitud minket tömni pénzel, szerintem a külpolitikánkban nagyon alulértékeltek az öböl államok, de afrika főleg keleti és északi részén nagyon fontos partnerek lennének, és az európai szervezetű katonaságért busásan fizetnek.
Itt más ugye egy startégiát vázoltam fel, hogy miket lehetne ráépíteni..... amibe még megéri befektetni és megszerezni az a média és távközlés, elég ha csak a nagyobb városokban... kis területen stabilan működő internetet biztosítani, médiát és befolyásolni a helyi tömegeket. Máris lesz egy oda vissza függés ha közben van katonai erő is a térségben, akkor ha az országban megállíthatatlan változások vannak, akkor is könnyű az élére állni sem mint ellen harcolni.
Viszont bármennyire is támogatom, és magamat imperialistának tartom, nem bízok a vezetés képességeiben hogy ilyen nagyot és összetettet tudnak e álmodni. A retorika miatt már évtizede várom hogy mikor kezdenek már el bátran cselekedni és hatékonyan... de egyre jobban csak kiábrándulok a tehetetlenségüktől vagy ami rosszabb tehetségtelenségüktől.....
Ameddig nem lesz ilyen képesség hogy erőforrásokat szerezzünk kis befektetéssel sokat, addig beleragadunk a kelet európai jelentéktelenség mocsarába ahová 1920 van belecsúsztunk. A nyugati hatalmakat is nagyban a gyarmatok emelték fel, és most újra hajsza folyik Afrikáért de már más kifinomultabb módon.
Bár nem szeretném politikai mocsokkal teletenni a hozzászólásom, de amivel még nem értek egyet az a vezetés gazdasági gyakorlata, a túlzott bizalmatlanság ami szinte már olyan hogy aki nincs velük az ellenük van..... ez nem jó, így nem lehetnek önálló kezdeményezések a magyar állampolgárok részéről ebben a környezetben... például a független befektetési alapok amiről fentebb írtam.....