Az első szállítmányt írtam, a diszperzitestAztán mégis ott voltak azok között a járgányok között,miket ott hagytak az ISISnak.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az első szállítmányt írtam, a diszperzitestAztán mégis ott voltak azok között a járgányok között,miket ott hagytak az ISISnak.
Nézd, ott a szerb modernizáció és láttam az elbit szórólapot is. Nézd meg a szerb m84ast. Minden nagyon szupi, papíron. Aztán nézed a videókat, látod a löveget (ugyanaz, ráadásul nem nyulnak a stabhoz sem), a teknőt borító era-t (sok helyre nem jut), ugyanúgy szűk beltér, klíma semmi. Átütőképességről meg annyit, h tán új lőszerrel (izraeli?) 100 méteren tud 550-et. Háát? Persze, h pénzért megcsinálnak bármit, még ha hülyeség is. Nem azt mondom, h most azonnal olvasszuk be (ráér az orosz béke után), de semmi keresnivalója a modern csatatereken.
Én azért vitába szállnék itt veled. Szerintem meg éppen hogy nem a kerekes, hanem a láncos járművekre kellene fektetni a hangsúlyt. Sokkal szűkebb a hadműveleti zóna mint az általad felsorolt afrikai országokban.Látom,nem értetted meg a dolgot.
Ki beszélt itt Kaposvár120-rol?(mellesleg a Centurio120 L45 lövege minden rendszeresitett 120milis NATO lőszert ki tud lőni).
Kerekes járművekről általánosságban irtam.
Khm.....Angolai háború,Csád,Mali,lényegében az összes latin amerikai gerillaháború,Libia,mindenhol a kerekes járgányok vitték a primet.Francik sem habókbol lettek hk kivételével full kerekesek.
Gyalogsági támogató szerepkör.Hagyományosan erre a szerepre vonják vissza a már nem élvonalbeli hk-kat.Pz III utolsó gyártott változata is erre volt kondicionálva,példul.Nézd, ott a szerb modernizáció és láttam az elbit szórólapot is. Nézd meg a szerb m84ast. Minden nagyon szupi, papíron. Aztán nézed a videókat, látod a löveget (ugyanaz, ráadásul nem nyulnak a stabhoz sem), a teknőt borító era-t (sok helyre nem jut), ugyanúgy szűk beltér, klíma semmi. Átütőképességről meg annyit, h tán új lőszerrel (izraeli?) 100 méteren tud 550-et. Háát? Persze, h pénzért megcsinálnak bármit, még ha hülyeség is. Nem azt mondom, h most azonnal olvasszuk be (ráér az orosz béke után), de semmi keresnivalója a modern csatatereken.
Látom,nem értetted meg a dolgot.
Ki beszélt itt Kaposvár120-rol?(mellesleg a Centurio120 L45 lövege minden rendszeresitett 120milis NATO lőszert ki tud lőni).
Kerekes járművekről általánosságban irtam.
Khm.....Angolai háború,Csád,Mali,lényegében az összes latin amerikai gerillaháború,Libia,mindenhol a kerekes járgányok vitték a primet.Francik sem habókbol lettek hk kivételével full kerekesek.
Izrael hagyományosan láncos technikára alapoz elsősorban (kiegészitő jelleggel mindig is használt kerekes PSZJ-ket),de most a lövészjárműveik zöme kerekes lesz (Eitan).Én azért vitába szállnék itt veled. Szerintem meg éppen hogy nem a kerekes, hanem a láncos járművekre kellene fektetni a hangsúlyt. Sokkal szűkebb a hadműveleti zóna mint az általad felsorolt afrikai országokban.
Nem.Stryker dd-ok csak gyorsreagálású erők.Balkán-háborúkból azt a következtetést, hogy a Strykeré a jövő
Meg ami volt-köztük kerekes PSZH-k.Líbiában nem a 8*8 volt, amiben a hadsereget számolták, hanem a terepjárók
Minden új fejlesztésű járművűk kerekes.....Szerbia vezetése meg levonta azt a következtetést, hogy a láncos technika dominál a talajon
Igen.Szerintem meg mind a kerekesnek, mind a láncosnak meg van a maga lehetősége
Ez sokkal komplexebb kérdés,mint ahogy tekintesz rá.De ebben nem azt kell látni, hogy a kerekes óccó!
Egy év alatt a szerződés aláírásáig ha eljutnánk, nem a munka végére!Kb fé-egyl év alatt megcsinálnák nekünk a zsidók.Új Leok mikor lesznek?Plusz példányok mikor jönnének-ha lenne rá pénzünk egyáltalán.....
Én azért vitába szállnék itt veled. Szerintem meg éppen hogy nem a kerekes, hanem a láncos járművekre kellene fektetni a hangsúlyt. Sokkal szűkebb a hadműveleti zóna mint az általad felsorolt afrikai országokban.
Minden új fejlesztésű járművűk kerekes.....
De egy olyan,gá másodfegyverzettel ellátott modernizált 72,mit felvázoltam,a mostani ukrajnai harcokban jobban alkalmazható lenne,mint egy Leo2A7+.
Ez sokkal komplexebb kérdés,mint ahogy tekintesz rá.
Ha tetszik,ha nem,az,hogy mennyi pénzt tudunk a hadseregre forditani,az ugyanúgy része a helyi körülményeknek,mint a katonaföldrajzi jellemzők.Hiába akarsz felállitani egy hk hadtestet,ha nincs rá pénzed.És ha nincs rá pénzed,hogy felállits egy pc hadtestet,akkor nem harcolhatsz úgy,mintha lenne.
Szerintem nem vagy-vagy,hanem és a helyes válasz.
Egy év alatt a szerződés aláírásáig ha eljutnánk, nem a munka végére!
Szerbeknek......Puma, Lynx, stb.
Pedig igaz.Leo2A7+ semmivel nem védettebb egy NLAWvel szemben,mint bármelyik orosz tank.És lehetőség van olyan kiegészitő fegyverzet felszerelésére,amire egy Leon nincs.Édes jó istenem....
Alakul,de még mindig nem azt olvasod,mit irok.Igen, de pont téged idézve:
Pont ezt kellene megérteni. Itt hiába arról beszélni, amit páran elindítottatok, hogy kerekes 120 miliset azért vásárolni, mert azt meg tudjuk fizetni nagy számba, de használhatatlan arra, amire szeretnénk.
Pont az a bajom, hogy itt sokan azt számolgatják, hogy egy román határszakaszt 10 km-enként le kell fedni harckocsi túlsúlyú nehéz dd-vel. Vagyis páncélgránátos helyett ők szeretnének 30 db páncélost, mindegyikbe két hk zl és két IFV zl. Így gyorsan összeadva 60 zászlóalj bármilyen tankot.
Na, ez az, ami nem fog kijönni se Leopárd2A4-ből, se másból. És ettől fogok egyszer agyvérzést kapni. Meg amikor hozzá teszik, hogy legalább ugyan ennyi hk kell raktáron, mert fogyóeszköz a háború első napjaiban.
A nehéz dd "a front mozgatására" van. Támadás és új területek elfoglalása vagy ellenlökés és elvesztett területek visszaszerzése. Lényegében mindegy. A határ lefedésének döntő részt pedig pont nem az ő feladatuk. Ezekre lesznek Szittyák, akik városharccal megakasztják az ellenség előre törését, stb. És a közepes dd kerekesei is gyors reagálású erőként. Mindennek van értelme a maga szerepében.
Nem kell magyaráznom. Tetszik-nem tetszik, nem a jövőbeni frontvonal mérete fogja jó darabig meghatározni a nehéz dd-k számát. Ahogy te is írtad másnak válaszra, az egész arról szól, hogy kell lánctalpas, kell kerekes is. Ezért is indult Kaposváron az új 8*8 fejlesztése. Hiszen azokra is szükség lesz.
Csak mikor átesünk a ló túloldalára és azon gondolkodunk, hogy könnyű hk-t kellene beszerezni majdnem egy Leopárd áráért, mert azt könnyebben kifizetjük és meglesz a megálmodott számunk... Inkább 2 zl Leopárd2A7, mint 3 zl light tank! Ezért mondtam Pistinek is, hogy ha ő vagy bárki meg tudja mondani, hogy mi az elképzelése ezekkel a csatatéren, akkor azt meg lehet beszélni. Csupán az, hogy úgy se lesz pénz használhatóra és akkor már inkább költsük használhatatlanra, annak a szememben nincs értelme.
Ahogy írod, most már az Army is gyorsreagálású erőnek használja a Strykert. De amikor nem APC-nek használták, akkor nem is működtek jól. Volt egy mámoruk a csoda kerekes tankról és nem jött be. És azt kell látni, hogy rendszeresen felmerül ugyan ez az ötlet. Hogy vásároljunk IFV szerepkörben kerekeseket, mert ma már utolérte a láncost. (Ja, hogy az USA-ban is pont ugyan ezekkel a szavakkal indult. Szenátusi meghallgatáson hangzott el olyan, hogy az elmúlt fél évszázadban a láncban nem történt innováció, de a kerékben igen és még van benne lehetőség és meglátjátok, hogy ez a Jövő.)
Én várom a közepes dd-t. És elmondtam, hogy Tatán is szívesen látnék vadász zl-t. Csak abban nem hiszek, mikor valaki azt ecseteli, hogy a láncos feladataira azért kell kerekes... mert óccó!
De még azt az ősrégi módszert ae alkalmazzák,hogy lövészeket ültessenek a hk-kra,közvetlen gyalogsági fedezetül.Hk-ra ültetett deszant folyamatosan körfigyelést tudna végezni,illetve lefogó/fedező tüzzel tudnák védeni a hk-t.
Nincs ilyen ma már sehol.
Panzergruppa a módszer orosz neve,afgánban már használták.Kb század erejű vegys harccsoport,vasziljok és gá-s tűzszakaszokkal megerősitve.Nem harckocsira ülnek a lövészek, ha előrevonást hajtanak végre, hanem megerősítőkkel mennek, az oszlopban
De,hallottam.Csakhogy ezek a kis osztagok maguk az előörsök,miknek ez (is) a feladatuk.Valamint, amiről láthatóan biztos nem hallottál ,az a terepkutatás
Miért is nem igazolják?Ukránok és az oroszok is élénken használják a kerekes BTR-eket,Tigert,egyebeket.Irakban az amcsik nagy tételben rendeltek kerekes járműveket.IDF átál a full láncos rendszerről a vegyes rendszerre......Amit a gumikerekes témában leírtál itt, hát az ukrajnai harcok nem igazolják
Én inkább a panzergruppákat hiányolom.Ne legyél már marha. Ülj te egy olyan harckocsira ami tele van pakolva ERA-val.
Ami azt illeti,én inkább egy 6x6 PSZH/PSZJ járműcsaládot szeretnék,aminek van 4x4 tagja,és logisztikai/támogató/fegyverhordozó 8x8 tagja is.De az alapjárműnek 6x6 PSZHt tekintem (fordulékonyabb,sok a beépitett terület,ott bizony igencsak számit).
Van egy alapvető hiba.Centurion nem egy kerekes tank.Páncélvadász.De alapvetően partvédelmi célokra tervezték eredetileg.Nem csatatéri áttörő hk feladatok ellátására.Nem is alkalmas rá.Ahogy a búr Rooikat sem kerekes tank.Felderitő-portyázó feladatra tervezték.Egyáltalán nem alkalmas áttörő hk feladatra.EGYIK KEREKES_LÖVEGES JÁRMŰ SEM KEREKES TANK.Nem is szabad úgy tekinteni rájuk.
Még nem tiszta,hogy mik is akarnak lenni a Szittyák,de szerintem nem városban való elsáncolásra valók.Inkább portyázó,halogató,"huszárharcra".
Más egy partvédelmi feladatra kitalált Centurion,és más egy portyázó hadviselésre kitalált Rooikat.Amire kitalálták,mindkettő megfelel.Az ECR90 jellegű tűztámogatók is megin más feladatra szolgálnak.Ezek egyike se hk,csak képesek ellátni hk részfeladatokat.Másfelől nem hiszek páncélvadászként sem bennük
Spec én MBT-vel akarom pótolni az MBT-t.Csak mivel új MBT beszerzése problémás,a hiányt korszerűsitett tankokkal kivánnám pótolni.Úgy legalábbis nem, hogy 44 MBT és ezek mellé csak a mennyiség kedvéért feltöltöd olyanokkal
Egyáltalán nem.Ez a vegyes koncepció,nem két külön koncepció párhuzamossanEgész pontosan ez két koncepció párhuzamosan megvalósítva
Mindennek van előnye és hátránya.Tökéletes rendszer nincs.Előnyök és hátrányok.