Másik dolog, hogy hasonlítsd össze a harcértékét 100 db Leopárd2-nek, amiből 88 az A7-es szinten van és 56 Leopárd mellett 30 T-72-nek. Ha harcértékre nézed, nem 25% és nem 33% az eltérés a két vas között.
Szia,
Ertem, a kovetkezo szoveges feladatot adtad fel nekem:
100 Leo2= 56 Leo2+30 T-72
Kivonva 56 Leo2-t:
44 Leo2= 30 T-72
Elosztva 30-cal:
1 T-72 ara = 1.46 Leo2 araval.
LMzek2.0 arat elfogadva 16 millio EUR/Leo2, ez alapjan
23.3 millio EUR (8 milliard 643 millio Ft) egy T-72 felujitasa szerinted.
Mit gondolsz, tenyleg ennyi a realis ara, elszamoltam, esetleg nagyot tevedtel a fenti osszehasonlitas felvetesenel?
Szerintem ami ertelmes felvetes lenne:
Minek nagyobb a harcerteke az evtized vegen:
A. 44 db Leo-2A7 + 12 db Leo-2A4
B. 44 db Leo-2A7 + 12 db Leo-2A6 + 32 db modernizalt T-72
Ertelem szeruen ezek nem ugyanannyiba kerulnek, hiszen egyreszt kell letszam a +32 gepre, masreszt valamennyi penzt ra is kell kolteni a fenntartasra es a modernizalasra.
Most (az Ukrajna ellene aggresszio utan) ugy gondolom, hogy a korabban altalam irtaknal picit nagyobb modernizalas kellene, kb ez:
1. Megjavitani, potalkatreszekkel ellatni a 32 gepet ezt a leheto leggyorsabban vegre kell hajtani, egyedul az "segit", hogy ido toborozni, ezert azonnal nem lesz kit felultetni ezekre. Elvileg orszagon belul is megoldhato, de a cseheknel/lengyeleknel egesz biztosan jo minosegben es gyorsan meg tudjak csinalni. Nyilvan ez "gombokert" megvan, hiszen semmi fejlesztes nincs benne.
2. Ellatni a legjobb kompatibilis loszerrel. A T-72A-k 1979-tol leteznek, biztos vagyok benne, hogy a lovege megfelelo az 1976-os 3VBM-9 loszerhez (3BM-22 lovedekhez), ami hegyekben allt mar a 80-as evek elejen is a szovjet raktarakban, szoval szerintem akar most is beszerezheto a mindenfele isztanokbol vagy Moldaviabol. A (2000 m-en) atlag 430 mm atutese messze jobb, mint a 3BM-9 lovedek atlag 290 mm-es atutese, vagy akar a 3BM-17 330 mm-es atlag atutese. Nyilvan ez is "gombokert" es azonnal megvan.
3. Vasarolni K-5-nel nem rosszabb reaktiv pancelt. Ez is a 80-as evek kozepe szint, nyilvan tul sokat nem lehet erte kerni, de azert kicsit dragabb, mint a korabbi tetelek. A tartokonzolokat egy ugyes kezu ezermester a csapatoknal fel tudja hegeszteni, szoval idoben ez is igen gyorsan megvan.
4. Radio: reg meg lett vasarolva egy halom radio, nem nagy kihivas egy villamosmernoknek illeszteni a T-72-be.
5. Parancsnoki hokepalkoto: ma mar 1 millio Ft alatt lehet kapni civil hokepalkotokat, 2-3 mernok konnyeden illesztheti a T-72-be.
Konkret szamok nelkul nagyon durvan azt gondolom, hogy 74 millio Ft-bol a fentiek kijohetnek, vagyis 0.2 MEUR/db, 32 db eseteben 6.4 M EUR, joval kevesebb, mint amennyibe kerul FEL Leo-2A7. De ha elszamoltam, hat legfeljebb kerul annyiba, mint
egy egesz Leo-2A7.
Ennel jelentosen tobbe kerul a 12 db Leo-2A4 felhozasa Leo-2A6 szintre, es valoszinuleg joval lassabban is keszul el, de szerintem az is megerne az arat, es boven az evtized vege elott itt van.
Tehat mit nyernenk:
-Hamar (ahogy a toborzas+kikepzes dolgozik, mert ez a szuk keresztmetszett) lenne a mostani majdnem szazad (12 gep) + nagyon nem zaszloalj (15 gep) helyett egy sokkal nagyobb mennyisegu eronk, eloszor egy teljes letszamu zaszloaljunk (Pk: 2 db Leo-2A4, 1. szazad: 10 Leo-2A4+4 db modernizalt T-72; 2. es 3. szazad: 14+14 db modernizalt T-72). Itt a T-72-k nagyjabol 2-3-szoros harcertekkel rendelkeznek a mostani T-72-khoz kepest, ami valoszinuleg legtobb szempontbol folotte lenne a Leo-2A4-nek.
-Kicsit kesobb (amint lesz erre kapacitasa a gyarnak) a Leo-2A4-ek modernizalasa Leo-2A6-ra.
-Meg kesobb, ahogy elkezdenek bejonni a Leo-2A7-k, a Tatai zaszloaljat fokozatosan atfegyverezni erre. Ez egyben nyilvanvalo valasz a toborzassal kapcsolatos aggodalmaidra: aki Tatara jelentkezne harckocsizonak, az Leo-2A7-re kerul, elobb-utobb.
-Abban nem vagyok biztos, hogy mi az ezzel parhuzamos legjobb lepes, az alabbiak kozul, talan a 3.:
1. Atadni fokozatosan a tartalekosoknak a regi technikat
2. Felallitani egy uj zaszloaljat Hajduhadhazon
3. Vegyiteni az elso kettot. Vagyis ahogy elkezdenek szallingozni az uj Leo-2-k, felallitani egy "keret" majd egy igazi onallo szazadot Hajduhadhazon (14 gep), majd letrehozni egy tartalekos szazadot (akar "kicsi" VSZ szabvanyut 10 T-72-vel) Tatan. Ennek a fenntartasi koltsege alacsony, hiszen tartalekosok, bekeben evi 1-2 hetet gyakorlatoznak, csak ennyit kopik a gep es fogy az uzemanyag. Ahogy erkezik a tobbi uj Leo-2, atalakitani a Hajduhadhazi onallo szazadot egy "keret" zaszloalja 2 csokkentett letszamu szazaddal, amit fokozatosan teljesen feltolteni, majd a Tatai tartalekos szazadot kiboviteni (14-re). Igy vegul eljutnak odaig, hogy Tatan 1 nemet rendszeru tartalekos szazad (14 T-72), Hajduhadhazon Zaszloaljpk (2xLeo-2A6), 1. szazad (10x Leo2-A6, 4x T-72), 2. szazad (14xT-72). Aztan amikor majd egyszer az utanrendelest elkezdik szallitani, akkor Hajduhadhazra fokozatosan atadni az elso korben beerkezett Leo-2A7-eket. Mig vegul eljutunk oda, hogy Tatan van egy zaszloalj "friss gyartasu" Leo-2A8 zaszloalj (44 db) aktivan plusz egy tartalekos zaszloalj (12 Leo-2A6+32 T-72), Hajduhadhazon egy aktiv Leo-2A7 zaszloalj (44 db). Nyilvan ez mar boven a 2030-as evek kozepe lenne.