Egyáltalán nem.Ez a vegyes koncepció,nem két külön koncepció párhuzamossan
Z plan is egy vegyes koncepció akar lenni,szerintem.
Nem, abszolút nem hiszek abban, hogy a Zrínyi vegyes koncepció akarna lenni. Ez MBT koncepció akar lenni. És a váltó típus a Leopárd. (És örülök, hogy esélyt adtál nekem visszakanyarodnom a topic témájához -is-, mert... szegény T-72 topicot én is félig OFF topicnak tekintem. És örömmel ugrottam Pisti elhajlására.) A Hetvenkettő ebben az elképzelésben...
Spec én MBT-vel akarom pótolni az MBT-t.Csak mivel új MBT beszerzése problémás,a hiányt korszerűsitett tankokkal kivánnám pótolni.
No, igen. Szerintem koncepcionálisan is a hetvenkettő szerepe annyi, hogy amíg át nem állunk teljesen. És itt kellene egy időhorizont, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat, hogy mit is szeretnénk kezdeni vele. Krisss említette halkan, hogy az évtized végén talán lesz rá mód, hogy második Leopárd2 századot vásároljunk.
És ez nagyjából mindent meghatároz. A mérleg egyik serpenyőjében olyan megfontolások, hogy beszerzünk egy század Leopárd2A4-et vagy "ugyan ennyi pénzért" modernizálunk 30 db T-72-t. Lehet mondani, hogy de nekem 250ezer dollár a darabár, de erre semmi garancia. Politikus bikfanyelven megfogalmazva volt egy kisebb összeg tűzoltásra, hogy gyorsan legyen valami és volt egy jóval nagyobb összeg (A7) a távolabbi stratégiai célok megvalósítására. (Átállás nyugati típusra, hosszútávon gazdaságosan üzemeltethető, további fegyverkezés első lépcsője, például Lynx, Kaposvar APC jobb alkupozíció.) De szerintem ebben kiegyezik mindenki, hogy a gyakorló Leopárdok nem volt rossz húzás.
A második nagy kérdés, hogy mi volt a stratégiai cél. (Illetve te már azt is gyakran vitatni szoktad, hogy volt-e.) Nem rég a legfelsőbb szintről egy olyan megjegyzést kaptunk, hogy 2030-ra háború volt a horizont. És ebbe bele illik a második zl. Viszont szomorú, de ez leértékeli a modernizálás jelentőségét. Hiszen 2030 után az MBT koncepció egyáltalán nem számol a T-72-vel. (Nem az lesz a fő csataharckocsi típusunk.)
Ezt kell látni. 30 db modernizált vagy modernizálatlan Hetvenkettő közel semmi jelentőséggel nem bír a következő évtizedtől. Addig meg 30 db-ot én most újra építek vagy sem, még a szomszédainkhoz képest sem rendelkezik túl nagy jelentőséggel. Ha felhozzuk T-72B3 szintre is látjuk, hogy meddig jut el még csak egy teljes zl-t sem kiadó mennyiség a mai csatatéren.
Azt is értem, hogy szinte senki nem ezen a szinten beszélget itt róla. El tudom fogadni, hogy egy B3-as sokkal több harcértékkel rendelkezik, mint egy M1. Csak épp 2030 utáni időre számítva ugyan az a harcérték T-72B3-ból sokkal több pénzbe kerül, mint Leopárd2A7-ekből. (Több zsoldot kell fizetni egy harckocsizónak vegyes elképzelésénél, mintha mindegyiknek Leopárdot adsz. Különben behalsz a toborzásnál. Több lesz a karbantartás párhuzamos üzemeltetésnél, mint fajazonos flottánál. És belülről egy teljes modernizációnál mindent ki kell cserélni. Miért nem egy Leopárdba rakod az új műszert és miért egy T-72-be?)
Olyan lentről kezdtük, hogy az első 15 évre értelmetlen reménykedni abban, hogy mi leszünk a legerősebbek a Kárpát-medencében. 2016-tól 15 évre meg nem kifizetődő megtartani egy vegyes flottát két-három tucat darabért.
Más egy partvédelmi feladatra kitalált Centurion,és más egy portyázó hadviselésre kitalált Rooikat.Amire kitalálták,mindkettő megfelel.Az ECR90 jellegű tűztámogatók is megin más feladatra szolgálnak.Ezek egyike se hk,csak képesek ellátni hk részfeladatokat.
És ugyan oda lyukadunk ki, amit én mindig mondok. Van egy koncepció, az MBT. Olyat vásárolni, ami mindenre jó és azt minél nagyobb tömegben. Részfeladatokra külön járművet közelítőleg egy Leopárd2 áráért nem kell vásárolni. Az MBT alap ötlete, hogy ha ezek az alacsony darabszám miatt nem tudják betölteni a feladatukat az országod védelmében, akkor még több Leopárd2-t kell vásárolnod.
"Mi az, ami még úszik a vízen? Hmmm... Több boszorkány!" (Hogy a híres film jelentet idézzem.)