Ha a realitást is figyelembe vesszük geopolitikai, az abban való helyzetünk T90szóba se kerülhet, max valami T72, ezèrt is erre vonatkozott a kérdésem...
Értem, hogy miért kérdezted, de pont a helyzetünk miatt új vagy használt nyugati tankok jöhettek csak szóba. Ezek:
Új: Leopárd 2, M1 Abrams, Merkava IV (K2-höz akkor még nem volt saját hajtásláncuk)
Használt: Leopárd 2, M1 Abrams, Merkava III, Leclerc S2.
Igazából ezekben lehetett volna gondolkodni.
T-72-ből új vásárlásával szerintem itt senki sem számolt. Mi alapvetően a jelenleg meglévő T-72-es állomány rendbehozatala mellet kardoskodunk több, mint 10 éve. Persze ahogyan telik az idő, úgy csökken a relevanciája. Viszont 2014 óta háború van, mi meg kb. 10-20 lepukkant tankkal bekkeljük ki az egész időszakot ami egy szegénységi bizonyítvány és komoly hazárt játék.
Nekem ezek a merkava árak mindig olyan mesésnek tűnnek. (Nem téged kérdőjelezlek meg ) túl szép hogy igaz legyen kategória.
Ez akkor derült volna ki ha kérünk árajánlatott. Lehet bemondtak volna 6 helyet 10 milliót. Ki tudja...
De a Leopárd 2-es vagy az M1-esek új változatai azért is drágák mert drága anyagokat is felhasználnak. (kerámiákat például)
Egy Merkava IV-ben nem igazán vannak drága cuccok az elektronikát leszámítva. Gyakorlatilag acél, gumi és némi szilárd rakéta üzemanyag az egész páncélzat. Egyik se drága dolog.
Orosz vasak ugyan ezért olcsóak. A T-72BV (S) is csak acél, gumi és semtex
Mondjuk mi volt Irakban az Abrams vs., T-72 arány ?
Mivel a legtöbbet levegőből lőtték ki így semmilyen.
Arány számot akkor tudsz számolni ha hasonló lehetőségű haderők csapnak össze.
Pl. ha annó Iraknak Leopárd 2A7 esei vannak a mai technológiai színvonlon, akkor is ugyan ez lett volna a végeredmény.
Ahogyan a szerbek se mentek volna semmire azzal ha a NATO ellen Mig-29 helyet F-22-eseket emelnek fel.
Olyan nyomasztó fölényben volt mind két esetben az ellenfél, hogy ez lényegtelen volt.