Ne röhögtesd már ki magad!
Mennyire kell dilettánsnak lenni a hadiipari piac ismeretében, hogy egy ilyen ragyogó ötletet kitalálj!
2014-ben ha ilyet találsz ki, mindenki körberöhög!
Az ausztrálok, - akik kicsit pénzesebb, és nagyobb piac, mint mi - is keményen pengettek azért, hogy a Boxert, Lynxet megrobbanthassák, szétlőhessék. Azt gondolod, hogy egy 2Mrd EUR/USD keretbe belefér, hogy egy zászlóalj mellé kapj egy harckész tankot, hogy szétkúrd?
Nem akarlak a nagyon nagy arccal okoskodásban megzavarni, de a Leopárd 2 beszerzési csomagunk az biza 1.5 milliárd euró, és ebben nincs benne a lőszerkészlet. 2018-as a szerződés.
Egy tender lefutása ideális esetben is 2-3 év a jogi ügyek miatt, + a konkretizálás.
És a való élet igazolta, hogy van pénz.
Sőt, 3.1 milliárdért Lynxet venni is van.
Szóval itt nem én röhögtetem ki magamat!
Maróth is elmondta, hogy sehol nem vettek komolyan bennünket.
Igen, mert egy bohóc ország vagyunk és úgy is viselkedünk a mai napig!
Mi sem mutatja ezt jobban, hogy az Airbus nem ránk akart melegíteni harci helit (pedig akkor még ment a Tiger gyártósor), hanem lebeszélt róla, és egyszerübb, olcsóbb típust javasolt.
Igen, ez a bohóc országságunk tökéletes fokmérője!
Nem az ország vezetői vagy a katonák mondják meg, hogy nekünk mire van szükségünk, hanem egy külföldi multi cég mondja meg.
Legfőképpen az alapján, hogy neki , mint cég mi a jó. És te ennek tapsolsz? Szerinted ez a normális, hogy külföldi cégek gazdasági érdekei mondják meg, hogy mire van szüksége a Magyar hadseregnek?
Mert konkrétan minden beszerzésünk alkalmával ez történt!
De persze nem leszünk gyarmat.... mert már az vagyunk. Ráadásul önmagunkat gyarmatosítottuk a "merjünk kicsik lenni" csicskaságunkkal
Máshogy áltt volna a szájuk ha ezért kibasszák őket a tenderről...Jelzem ott sem engedtek roncsolni semmit. Mi több, páran a lövészetre sem mentek el - pedig az már tényleg eléggé ciki.
De ugye gyarmatokkal szemben mindent lehet, főleg ha szervilis a vezetésük.
Mondom, hogy a világ fegyvergyártói egymás hátának lapogatása, és könnyes szemének törölgetése közben küldözgették volna körbe a kollégáknak, meg hozzátartozóknak a tender kiírásunkat, hogy: "Öcsém! Ilyet még nem hallottál! Le fogsz menni hídba ha meghallod!"
Igen, az RM-hez hasonló übermensh cégek küldözgették volna, hogy mit akarnak ezek az untermenshek....
Aztán lehet a Norico, az IMI vagy az UVZ komolyan vette volna a felhívást és lehajolt volna azért a 2-3 milliárd euróért.
Lehet tobzódtak volna a gyarmattartó országokok nagykövetei, hogy NATO országként miért nem "nyugati" technikát veszünk.
Nekünk meg csak annyit kellet volna mondani, ott a tender, részt kellet volna rajta venni. Ennyi.
Hidd el, utána nem röhögtek volna
Abba meg már bele se megyek, hogy 2016-tól Trump volt, ő például simán benyomta volna akár a használt M1 eket is a tenderre, csak vegyük meg.
Nem biztos, hogy rosszul jártunk volna a felújított M1-ekkel.
De hát mi e helyet merünk kicsik lenni, ehelyet mi úgy gondolkodunk, mint te, hogy "Jahj mit szólnának a szent nyugatiak".
És a mi vezetőink, inkább a magyar érdek helyet a nyugati tőkét szolgálják ki.
Nem azt nézték mi a fontos az MH-nak, hanem, hogy mi a fontos az airbusnak és az RM-nek.
Ezen cégek jó léte lett a nemzeti érdek. Vastaps!
És persze, én vagyok a fórum vicce, mert csak annyit vártam volna el magunktól, amit annak idején a görögök és a svédek megtettek.
Tényleg röhejes, hogy nem gyarmati létben gondolkodom a hazám kapcsán...