Ne röhögtesd már ki magad!
Mennyire kell dilettánsnak lenni a hadiipari piac ismeretében, hogy egy ilyen ragyogó ötletet kitalálj!
2014-ben ha ilyet találsz ki, mindenki körberöhög!
Az ausztrálok, - akik kicsit pénzesebb, és nagyobb piac, mint mi - is keményen pengettek azért, hogy a Boxert, Lynxet megrobbanthassák, szétlőhessék. Azt gondolod, hogy egy 2Mrd EUR/USD keretbe belefér, hogy egy zászlóalj mellé kapj egy harckész tankot, hogy szétkúrd?
Nem akarlak a nagyon nagy arccal okoskodásban megzavarni, de a Leopárd 2 beszerzési csomagunk az biza 1.5 milliárd euró, és ebben nincs benne a lőszerkészlet. 2018-as a szerződés.
Egy tender lefutása ideális esetben is 2-3 év a jogi ügyek miatt, + a konkretizálás.
És a való élet igazolta, hogy van pénz.
Sőt, 3.1 milliárdért Lynxet venni is van.
Szóval itt nem én röhögtetem ki magamat!
![Wink ;) ;)](/data/assets/smilies/wink.png)
Maróth is elmondta, hogy sehol nem vettek komolyan bennünket.
Igen, mert egy bohóc ország vagyunk és úgy is viselkedünk a mai napig!
Mi sem mutatja ezt jobban, hogy az Airbus nem ránk akart melegíteni harci helit (pedig akkor még ment a Tiger gyártósor), hanem lebeszélt róla, és egyszerübb, olcsóbb típust javasolt.
Igen, ez a bohóc országságunk tökéletes fokmérője!
Nem az ország vezetői vagy a katonák mondják meg, hogy nekünk mire van szükségünk, hanem egy külföldi multi cég mondja meg.
Legfőképpen az alapján, hogy neki , mint cég mi a jó. És te ennek tapsolsz? Szerinted ez a normális, hogy külföldi cégek gazdasági érdekei mondják meg, hogy mire van szüksége a Magyar hadseregnek?
Mert konkrétan minden beszerzésünk alkalmával ez történt!
![Mad :mad: :mad:](/data/assets/smilies/mad.png)
De persze nem leszünk gyarmat.... mert már az vagyunk. Ráadásul önmagunkat gyarmatosítottuk a "merjünk kicsik lenni" csicskaságunkkal
![Frown :( :(](/data/assets/smilies/frown.png)
Máshogy áltt volna a szájuk ha ezért kibasszák őket a tenderről...Jelzem ott sem engedtek roncsolni semmit. Mi több, páran a lövészetre sem mentek el - pedig az már tényleg eléggé ciki.
De ugye gyarmatokkal szemben mindent lehet, főleg ha szervilis a vezetésük.
Mondom, hogy a világ fegyvergyártói egymás hátának lapogatása, és könnyes szemének törölgetése közben küldözgették volna körbe a kollégáknak, meg hozzátartozóknak a tender kiírásunkat, hogy: "Öcsém! Ilyet még nem hallottál! Le fogsz menni hídba ha meghallod!"
Igen, az RM-hez hasonló übermensh cégek küldözgették volna, hogy mit akarnak ezek az untermenshek....
Aztán lehet a Norico, az IMI vagy az UVZ komolyan vette volna a felhívást és lehajolt volna azért a 2-3 milliárd euróért.
Lehet tobzódtak volna a gyarmattartó országokok nagykövetei, hogy NATO országként miért nem "nyugati" technikát veszünk.
Nekünk meg csak annyit kellet volna mondani, ott a tender, részt kellet volna rajta venni. Ennyi.
Hidd el, utána nem röhögtek volna
Abba meg már bele se megyek, hogy 2016-tól Trump volt, ő például simán benyomta volna akár a használt M1 eket is a tenderre, csak vegyük meg.
Nem biztos, hogy rosszul jártunk volna a felújított M1-ekkel.
De hát mi e helyet merünk kicsik lenni, ehelyet mi úgy gondolkodunk, mint te, hogy "Jahj mit szólnának a szent nyugatiak".
És a mi vezetőink, inkább a magyar érdek helyet a nyugati tőkét szolgálják ki.
Nem azt nézték mi a fontos az MH-nak, hanem, hogy mi a fontos az airbusnak és az RM-nek.
Ezen cégek jó léte lett a nemzeti érdek. Vastaps!
És persze, én vagyok a fórum vicce, mert csak annyit vártam volna el magunktól, amit annak idején a görögök és a svédek megtettek.
Tényleg röhejes, hogy nem gyarmati létben gondolkodom a hazám kapcsán...
![Frown :( :(](/data/assets/smilies/frown.png)