Ez volt az eredeti orosz szakjármű T-72 alapon.
IMR-2
IMR-2
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az nem lenne rossz ötlet...
Ha tornyot leszedik, akkor kisebb célpontot jelent máris. Pl. rátesznek egy RCWS géppuskát önvédelemnek egy kezelővel - kétfős lehetne a jármű. Akár egyes változatokat RC-re alakiítani, hogy ember se legyen benne...
Ami az aknamentesítőt illeti: van hozzá "gyári" görgős rendszer, de ennél már vannak modernebb aknamentesítők is. Pl. a mágneses aknákat már elektronikai úton hatástalanítják a jármű előtt: nem kell ténylegesen ráhajtani a görgőkkel. Rakétás töletet kivető is van ami sok tíz métert tisztít meg.
Szóval ha megvalósulna ez a modifikáció, akkor érdemes lehet az aknamentesítő berendezésen is javítani...
Van annyi t 72 es hogy két panzer pioner zlj felszereljünk belőlük. A csehek és a szerbek is csináltak műszaki járművet belőle úgy hogy csak ki kell küldeni őket. A szerbeken keresztül biztosan tudjuk őket javíttatni.Igazából, az lenne a tudnivaló, hogy megoldható lenne-e hogy üzemeltessünk egy ilyen kialakított átjárónyitó, vagy műszaki mentő verziót, T-72 alvázon. Mármint, alkatrészutánpótlás lengyel, cseh, vagy szlovák részről, stb. megoldható ? Mert ha igen, akkor érdemes elgondolkodni, a harckocsi lánctalpas alvázának esetleges további felhasználásán, a kidobás helyett. Annyira gazdagok nem vagyunk, hogy mindent azonnal csúcstechnológiából szerezünk be. Egy műszaki mentő, vagy egy ilyen átjáró nyitó nem az, amit ne lehetne kialakítani, régebbi harckocsik alvázának felhasználásával. Épp ilyesmire jók lennének, amennyiben a működésükhöz, karbantartásukhoz szükséges alkatrészek folyamatosan beszerezhetők, ameddig hadrendben vannak.
Erre gondoltam "rakétás aknamentesítőként" - ebből is jól jönne...amcsiknak is van hasonló.Az nem lenne rossz ötlet...
Ha tornyot leszedik, akkor kisebb célpontot jelent máris. Pl. rátesznek egy RCWS géppuskát önvédelemnek egy kezelővel - kétfős lehetne a jármű. Akár egyes változatokat RC-re alakiítani, hogy ember se legyen benne...
Ami az aknamentesítőt illeti: van hozzá "gyári" görgős rendszer, de ennél már vannak modernebb aknamentesítők is. Pl. a mágneses aknákat már elektronikai úton hatástalanítják a jármű előtt: nem kell ténylegesen ráhajtani a görgőkkel. Rakétás töletet kivető is van ami sok tíz métert tisztít meg. (utóbbiról láttam videót: Bahmutban utcaharcban használják! Egy komplett utcát kitakarít! )
Szóval ha megvalósulna ez a modifikáció, akkor érdemes lehet az aknamentesítő berendezésen is javítani...
Aztán meg kanálgép lesz belőlük.még jó hogy amikor én hoztam ezt mindig megkaptam a fórumon amikor Lőrinc G mondta egy interjúba arra mindenki hallgatott.
mást sem olvastam mind kohóba kanálgépet és kilincset belőllük... És beköszöntött a valóság ukránba.
előbb utóbb egész biztos.Aztán meg kanálgép lesz belőlük.
Nekem az egyik legszomorúbb példája ennek a hozzáállásnak, hogy a Hirtenberger 2019(!!!)-es megvásárlása óta még 60-as "hazai" aknavetőket sem sikerült beszereznünk, pedig ez nélkülözhetetlen képesség mindenhol, tartalékosoknál még komoly képességnövekedést is jelentett volna, és filléres kiadás lett volna majdnem 5 év alatt...előbb utóbb egész biztos.
De hogy a közeljövőben az már kevésbé.
Amég nincs helyettük más addig biztos nem. Egy zl nyi mennyiség röhögve átalakíttatható műszaki géppé valóban kis anyagi ráfordítással.
A tartalékos erőket a jövőben képezni kell nehézteknika kezelésére is (legalább 2000 főt. zömében akik már rendelkeznek nehéz-nehezebb teknikára kiképzéssel.) ezt nem lehet elengedni. röhej hogy ex tüzérek harckocsizók ak val rohangásznak tartalékba. az idiótizmus csúcsa sok millio ft bele lett téve a kiképzésükbe majd nem engedni annak közelébe amire kiképezték cserébe karabélyt nyomni a kezébe....
ezt a nincs pénzt meg ne hozzuk elő mert lenne annyi amiből rendet lehetne vágni és megteremteni az alapokat amire később ráérnénk építkezni. Még a toborzásnak is jót tenne.
Be e fogják látni fent? Elárulom képtelenek lesznek... Most is ami folyik (jó ez folyt tavaj tavajelőtt azelőtt) De már tudják hogy ez így nem mehet tovább.
Nekem eldurrantották az agyam nem rég és betelt a pohár. majd jött a belebegtetés. De ha ez az egész csak belebegtetés vólt és innentől nem számít. (mert sajnos volt már hasonlóra precedens) Akkor rábasznak ezt ők is tudják az idő telik a lehetőségeink korlátozódnak. Ha nem történnek meg a kellő lépések rábaszás lesz a vége. És nem kell ehhez háború t és ellenségképet asztalra tenni. Puszta tények.
Igen Laza volt eddig ej ráértünk arra még. ez volt 8 éve. de az hogy 8 éve ráértünk nem jelenti azt hogy örökre rá fogunk érni.
eljött az idő amikor már nem érünk rá.
Tetszhet nem tetszhet ez fent lent akárhol ez a valóság.
És igen a politikának is érdeke. Ezt talán be is látták fent is .
Milyen belebegtetés?előbb utóbb egész biztos.
De hogy a közeljövőben az már kevésbé.
Amég nincs helyettük más addig biztos nem. Egy zl nyi mennyiség röhögve átalakíttatható műszaki géppé valóban kis anyagi ráfordítással.
A tartalékos erőket a jövőben képezni kell nehézteknika kezelésére is (legalább 2000 főt. zömében akik már rendelkeznek nehéz-nehezebb teknikára kiképzéssel.) ezt nem lehet elengedni. röhej hogy ex tüzérek harckocsizók ak val rohangásznak tartalékba. az idiótizmus csúcsa sok millio ft bele lett téve a kiképzésükbe majd nem engedni annak közelébe amire kiképezték cserébe karabélyt nyomni a kezébe....
ezt a nincs pénzt meg ne hozzuk elő mert lenne annyi amiből rendet lehetne vágni és megteremteni az alapokat amire később ráérnénk építkezni. Még a toborzásnak is jót tenne.
Be e fogják látni fent? Elárulom képtelenek lesznek... Most is ami folyik (jó ez folyt tavaj tavajelőtt azelőtt) De már tudják hogy ez így nem mehet tovább.
Nekem eldurrantották az agyam nem rég és betelt a pohár. majd jött a belebegtetés. De ha ez az egész csak belebegtetés vólt és innentől nem számít. (mert sajnos volt már hasonlóra precedens) Akkor rábasznak ezt ők is tudják az idő telik a lehetőségeink korlátozódnak. Ha nem történnek meg a kellő lépések rábaszás lesz a vége. És nem kell ehhez háború t és ellenségképet asztalra tenni. Puszta tények.
Igen Laza volt eddig ej ráértünk arra még. ez volt 8 éve. de az hogy 8 éve ráértünk nem jelenti azt hogy örökre rá fogunk érni.
eljött az idő amikor már nem érünk rá.
Tetszhet nem tetszhet ez fent lent akárhol ez a valóság.
És igen a politikának is érdeke. Ezt talán be is látták fent is .
Szerintem aknavetőből, 60-asból az Expal-ok kiszolgálják egyelőre az igényeket.Nekem az egyik legszomorúbb példája ennek a hozzáállásnak, hogy a Hirtenberger 2019(!!!)-es megvásárlása óta még 60-as "hazai" aknavetőket sem sikerült beszereznünk, pedig ez nélkülözhetetlen képesség mindenhol, tartalékosoknál még komoly képességnövekedést is jelentett volna, és filléres kiadás lett volna majdnem 5 év alatt...
Török vonal erősítése a kapcsolatok szorosabbra húzása katonai eggyütműködés és hadfelszerelés beszerzés és gyártás terén.Milyen belebegtetés?
vetőből sok kell nagyon sok pláne hogy 60as rohamdesszant is játszik... A gyárbővítés máár nagyon kiabál magyarországi telephelyért... szerencsére nem egy bonyolúlt üzem.Szerintem aknavetőből, 60-asból az Expal-ok kiszolgálják egyelőre az igényeket.
A 120-as utánfutósokat meg már - elvileg - berendelték.
Inkább az lesz kérdés, hogy a 81-eseket akarnak-e rendszerbe rakni.
Jelenleg a 60-asok vannak század szintre pakolva, de oda inkább a 81-eseknek kellene kerülnie. A 60-as űrméretnek meg commando stílusban, raj szintre (járműbe pakolva), vagy állványosban szakasz szintre.
Ezt a szint találták a raktár mélyèn ?