Leopard 2A7HU, és majd egyszer KF51 Panther....és mi lesz helyette?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Leopard 2A7HU, és majd egyszer KF51 Panther....és mi lesz helyette?
Leopard 2A7HU, és majd egyszer KF51 Panther.
Próbálj már egy kicsit gondolkodni, ha most megtámadnának mivel véded meg a hazádat? Azzal a 10db leopárddal, vagy a 3db Lynx-el, vagy a 23db PZH-2000-rel? Tessék még még mondani hozzá harcjárművet! Mi buták vagyunk, de te nagyon okos vagy! Te nagyon sok mindent tudsz ugye, had művelődjünk egy kicsit!ühüm, nagyon megérős lenne, végülis annyi pénzünk van úgyis, belefér
Mi a gond Bálint kolléga válaszával?
Továbbra is áll a kérdésem, mi lesz helyette?
Mikor? S mennyi? Db? 2050-ben, jenben?Leopard 2A7HU, és majd egyszer KF51 Panther.
Majd meglátjátok.Mi a gond Bálint kolléga válaszával?
?Majd meglátjátok.
tudod hogy ezekre nem lehet válaszolni amíg a hivatalos nem jött kiMikor? S mennyi? Db? 2050-ben, jenben?
ahogy erre sem hivatalosanPróbálj már egy kicsit gondolkodni, ha most megtámadnának mivel véded meg a hazádat? Azzal a 10db leopárddal, vagy a 3db Lynx-el, vagy a 23db PZH-2000-rel? Tessék még még mondani hozzá harcjárművet! Mi buták vagyunk, de te nagyon okos vagy! Te nagyon sok mindent tudsz ugye, had művelődjünk egy kicsit!
Mivel tudunk védekezni? Íjjal, csúzlival, mivel?
De ez elég nyilvánvaló, mivel a Leopárdokat már szállítják a KF51-re meg fejlesztési szerződést írtak alá...Majd meglátjátok.
Ha valóban született ilyen döntés.
(Amúgy évekkel ezelőtt is tutira tudta itt pár ember, aztán egy eseményen egy érintett főtisztet hallottam, ahogy egy beosztottjának mondja, hogy jó lenne, ha az állomány nem írna az interneten olyan dolgokat amit nem is tudhat, mert a döntéshozók sem tudják még...)
született, nem is egyHa valóban született ilyen döntés.
ez meg vicces volt de azért nincs sűrűn, sőt, egyik kolléga direkt a fórum közelébe sem ment mikor megtudta hogy érkezik a leo+pzh kombó(Amúgy évekkel ezelőtt is tutira tudta itt pár ember, aztán egy eseményen egy érintett főtisztet hallottam, ahogy egy beosztottjának mondja, hogy jó lenne, ha az állomány nem írna az interneten olyan dolgokat amit nem is tudhat, mert a döntéshozók sem tudják még...)
Lovashuszarok.
Továbbra is áll a kérdésem, mi lesz helyette?
Ez történik ha meg az allomany felé sincs kommunikálva egy vázlatos bubanatos faszantos terv se Elkezdődik a pletykálas a tipikus esete mikor fent a 3.rol valaki mondja hogy új tankokat akarunk venni az elsőn már a típus meg van, a laktanya végében meg már konkrét típus darabszáma meg van és meg hozza is teszik hogy Józsi a 2.on össze szarta magátMajd meglátjátok.
Ha valóban született ilyen döntés.
(Amúgy évekkel ezelőtt is tutira tudta itt pár ember, aztán egy eseményen egy érintett főtisztet hallottam, ahogy egy beosztottjának mondja, hogy jó lenne, ha az állomány nem írna az interneten olyan dolgokat amit nem is tudhat, mert a döntéshozók sem tudják még...)
Akkor serényebben reménykedünk a békébenszületett, nem is egy
Többen vannak itt valódi értesülésekkel mint gondolnád, csak utalni sem utalnak semmire. Nem kell belőle ügyet csinálniez meg vicces volt de azért nincs sűrűn, sőt, egyik kolléga direkt a fórum közelébe sem ment mikor megtudta hogy érkezik a leo+pzh kombó
Hány fejlesztésből nem lett végül harc vagy harctámogató eszköz?? A fejlesztés egy dolog, közben a világ változott pld. a KNDS+RM ismét osszeborult az uj európai tankra. Akik meg a közel-keletre akarnak magyar építésű KF-51-et eladni azt kijozanítom, hogy kurvára mindegy, hogy mi gyártjuk vagy a németek, a Német kormány a rendszer berendezések beépítésére hivakozva nem engedi akkor cseszheti itt minden okos kolléga. Ilyen volt Eurófigher ügyben német vétó, vagy éppen Gripen ügyben argentinának brit vétő, vagy a ALCA eladásokra USA vétó.De ez elég nyilvánvaló, mivel a Leopárdokat már szállítják a KF51-re meg fejlesztési szerződést írtak alá...
nincs azzal baj, aki tudja az tudjaTöbben vannak itt valódi értesülésekkel mint gondolnád, csak utalni sem utalnak semmire. Nem kell belőle ügyet csinálni
megvennémLéptetőmotoros rózsafüzért innoválok.
Na, kezded már kapiskálni?Akkor serényebben reménykedünk a békében
Léptetőmotoros rózsafüzért innoválok.
Ha nem megfelelő felszereléssel kerül harcba,csak gördülő koporsó.A Leo2A7Hu is.ühüm, nagyon megérős lenne, végülis annyi pénzünk van úgyis, belefér
teljesen egyetértünk, de ez kb minden harckocsira igaz, minden harckocsi kilőhető, csak ennek az esélyét lehet csökkenteniHa nem megfelelő felszereléssel kerül harcba,csak gördülő koporsó.A Leo2A7Hu is.
rá kell rakni a eurotrophyt, A8-ra upgradelveNincs felülről támadó eszköz elleni védelme.Akár dron az az eszköz,akár egy origonál/iráni másolat Spike,akár egy Kitolov irányitott gránát.
na itt mire szeretnél gondolni?Nincs megfelelő lefogó másodfegyverzete.
majdnem mindegyik szám rossz ebben a mondatbanHa a T72 korszerűsitését nézük,akkor ezt ahoz kell viszonyitani,hogy egy újabb Leo/KF51 (ami egy nemlétező valami) rendelés esetén jelenlegi áron minimum 25,de inkább 30millió dollár,és alsó hangon 6,de inkább 10 év egy újabb (különben elég karcsú) hk zl beszerzése.
honnan szerzel komplett használhato és upgradere alkalmas 72-es alvázat?Egy meglévő T72 vázakat használó korszerűsités kb 3 év alatt biztositana kb a Leo2A8 árának harmadáért mintegy másfél zl hk-t.(COVID elött zsidók 2 év szállitási határidővel hirdették a felvázolthoz hasonló nagyságrendű korszerűsitett T72 zl leszállitását)
hát, ha a NATO irányelvet nézed, akkor hamár van 1 hk zlj a dandárban már nehéznek minősül ergó 3-4 századdal is lehet nehéz dd egy dd , de pl ha a svédeket nézed, ott a manőver dd-kbe van 6 ( mellette 6 lvszsz) az ami ABCT-kbe meg 23 előtt volt 6, mostmár csak 5 , szóval ez így eléggé nesze semmi fogd meg jól, szerintem (szvsz) nem a vas a szűk keresztmetszet hanem jobban inkább az ember aki benne ülEgy önálló "nehéz" dd-nak ahoz,hogy valóban őnálló hadműveleti egységként funkcionálhasson,kéne kb 10 századnyi hk,ideális esetben.De minimum 6......
mint ahogy írtam pont fentebb, nem a vas a szűk keresztmetszet hanem jobban inkább az ember aki benne ülMennyi pénz és idő ezt csak Leokbol kiállitani?
honnan veszed hogy ezek hamarabb ideérnek? vagyhogy előbb lenne rá ember? vagy infrastruktúra? vagy üzemeltetési kultúra? tudod mekkora gondolkodásbéli váltás kellett a 72-esek után? irgalmatlan nagy, nekem személy szerint a K2 tetszett még anno mikor szóba jött harckocsi beszerzés, merkavát hagyjuk, abrams meg nem, utána lett átnézve a 72-esek tuning lehetőségei, ( honnan-hogy-mennyiért-ár/érték arány stb) a szakma egyértelműen megfogalmazta mit szeretne, majd el lett döntve a vadonatúj Leopárdok, nem véletlen hogy nem más lett rendelve és/vagy a 72-esek nem lettek tuningra küldveTermészetesen vannak alternativ lehetőségek is.K2,Merkava,M1 Abrams.Lehet válogatni,gondolkodni,hogy melyik megoldás a jobb és reálisabb lehetőség.
Nem véd a felülről támadó eszközök ellenrá kell rakni a eurotrophyt, A8-ra upgradelve
Ami azt illeti,szerintem kb reális becslés az új Leok beszerzéséremajdnem mindegyik szám rossz ebben a mondatban
Gp-krana itt mire szeretnél gondolni?
Amik nekünk megvannak.70pár db T72ünk van még,amit kb másfél zl-nak vettem (és számoltam azzal,hogy párat műszaki gépnek kéne átalakitani)honnan szerzel komplett használhato és upgradere alkalmas 72-es alvázat?
Biztos,hogy jóval több lenne az összesitett harcérték is az A8 harcérték harmadánál.Nem egy harcfeladatnál még jobb is lenne.(a felvázolt modernizációt számitva)lehet hogy olcsóbb lenne, dehogy a harcértéke nem lenne az A8 harmadánál sem az is biztos
Onnan,ahonnan az upgradehez.Mivel gyakorlatilag csak a váz maradna a régi.alkatrészt honnan szerzel hozzá?
Hangsúly az önálló hadműveletre képes jelzőn van.Szabvány NATO "nehéz" dd nem önálló hadműveleti képességű dd képességminimumára van megállapitva,hanem magasabb kötelékben való alárendelt működésre.hát, ha a NATO irányelvet nézed, akkor hamár van 1 hk zlj a dandárban már nehéznek minősül ergó 3-4 századdal is lehet nehéz dd egy dd , de pl ha a svédeket nézed, ott a manőver dd-kbe van 6 ( mellette 6 lvszsz) az ami ABCT-kbe meg 23 előtt volt 6, mostmár csak 5 , szóval ez így eléggé nesze semmi fogd meg jól, szerintem (szvsz) nem a vas a szűk keresztmetszet hanem jobban inkább az ember aki benne ül
Ennek is van megoldása-pénz,pénz,és pénz.Meg még más is,de ez már összetettebb kérdés (tanulás,lakhatás,családpolitika,akármi beleszőhető)mint ahogy írtam pont fentebb, nem a vas a szűk keresztmetszet hanem jobban inkább az ember aki benne ül
Ez meg igy egy semmitmondó duma.honnan veszed hogy ezek hamarabb ideérnek? vagyhogy előbb lenne rá ember? vagy infrastruktúra? vagy üzemeltetési kultúra? tudod mekkora gondolkodásbéli váltás kellett a 72-esek után? irgalmatlan nagy, nekem személy szerint a K2 tetszett még anno mikor szóba jött harckocsi beszerzés, merkavát hagyjuk, abrams meg nem, utána lett átnézve a 72-esek tuning lehetőségei, ( honnan-hogy-mennyiért-ár/érték arány stb) a szakma egyértelműen megfogalmazta mit szeretne, majd el lett döntve a vadonatúj Leopárdok, nem véletlen hogy nem más lett rendelve és/vagy a 72-esek nem lettek tuningra küldve
én meg tudom hogy nem, azért írtam azt amitAmi azt illeti,szerintem kb reális becslés az új Leok beszerzésére
honnan veszed hogy az összes itthoni van olyan állapotban hogy megérje upgradre küldeni? tény hogy javult a helyzet mondjuk 16-hoz képest de azért nem ennyireAmik nekünk megvannak.70pár db T72ünk van még,amit kb másfél zl-nak vettem (és számoltam azzal,hogy párat műszaki gépnek kéne átalakitani)
A világban még van beszerezhető T72,ha az európai készleteket el is vitte az ukrán háború.De alapbol csak a saját készlettel számoltam
na, mesélj, milyen harci feladatban lenne jobb egy tuning 40+ éves 72-es mint egy A8? ( illetve milyen modernizációt vázoltál fel? arról lemaradtam sry)Biztos,hogy jóval több lenne az összesitett harcérték is az A8 harcérték harmadánál.Nem egy harcfeladatnál még jobb is lenne.(a felvázolt modernizációt számitva)
az a baj hogy a " meg más is" az kb a probléma fele, szerintem már 2-3 éve biztos írom ide hogy az emberhiányra a pénz csak 50%-ban megoldás ( de mostani tapasztalatok alapján inkább csak 25%)Ennek is van megoldása-pénz,pénz,és pénz.Meg még más is,de ez már összetettebb kérdés (tanulás,lakhatás,családpolitika,akármi beleszőhető)
azt hogy Neked egy semmit mondó duma sajnos nem tudok mit kezdeni, ezt lehet mondani, ha tetszik ha nem, vagy mit szeretnél mit mondjon az ember pontosan itt?Ez meg igy egy semmitmondó duma.
én csak annyit mondok hogy nem teljesen van igazad, nagyon sajnálom hogy nagyon nagy része titkosított/ megy róla a titkolózásZplánrol különben egyáltalán nincs jó véleményem.Semmi köze a valóságnak a népbutitó propagandájához.NATO majd megvéd doktrinához idejétmult elvek alapján politikai megfontolásokkal alaposan átszőtt látványpékség.
Önálló honvédelemre helyi szinten is alkalmatlan.Érdekérvényesitésre alkalmatlan (az a legjobb fegyver/hadsereg,amit soha nem kell bevetni,mert puszta létével eléri célját-perzse ez igy 100%ban megvalósithatatlan)
Ez igy egy csak egy állitás-indokoldén meg tudom hogy nem, azért írtam azt amit
Mivel a korszerűsités után csak a puszta páncél váz lenne a régi (az is korszerű páncélelemekkel elfedve),lényegtelen,hogy jelen pillanatban működőképes járműröl van e szó.honnan veszed hogy az összes itthoni van olyan állapotban hogy megérje upgradre küldeni? tény hogy javult a helyzet mondjuk 16-hoz képest de azért nem ennyire
arról nem is beszélve, hogy többször is ki lett mondva hivatalosan, hogy kivágjuk a vsz vasakat (idővel)
Ja,hogy azt se tudod,mit nézel le nagy mellénnyel...Ez meg téged jellemez.Lapozz vissza,és olvasd elna, mesélj, milyen harci feladatban lenne jobb egy tuning 40+ éves 72-es mint egy A8? ( illetve milyen modernizációt vázoltál fel? arról lemaradtam sry)
A nyilvános infókbol is látszik,hogy van valóban honvédelmi képességű haderőre való próbálkozás.(egyébként nincs is messze az elképzelés az általem egyszer felvázolt kétszintű haderőtöl).én csak annyit mondok hogy nem teljesen van igazad, nagyon sajnálom hogy nagyon nagy része titkosított/ megy róla a titkolózás