Az első variáció a Supper M60 volt
Ez meg a német M48 felhúzás
Nem tudom helyes-e a hideg háború modernizációs törekvéset applikálni a mai viszonyokra. Nyilván érzékelünk egy növekvő feszültséget a régióban de jelen pillanatban olyan háborús retorika mely azt feltételezi itt bármelyik pillanatban kitörhet a háború azért nincs. A zsidókkal ugyan ez a szitu, érthető hogy ők ha találnak akár csak egy kavicsot a sivatagban még abból is megpróbálnak olyan fegyvert létrehozni ami képes megölni legalább 2 arabot, hisz ott bármelyik pillanatban kitörhet egy háború. Közvetlen háborús fenyegetés esetén mindenki egységnyi pénzből minél több fegyvert akar. Minden nézőpont kérdése, ha nagy a fenyegetés akkor úgy fogod fel 5 millió euróból felhúzol egy T72-őt PT16-ra és van egy jelen korban modernnek mondható fegyvered valamint spóroltál 3 milliót mert egy új Leo olyan 8 millió lenne. De nem háborús időkben ez az analógia nem állja meg a helyét ilyenkor már a fenntartási is minőségi követelmények is előjönnek vagyis az hogy esetleg 10 év múlva és ütőképes legyen a fegyver amit ma megveszel.
Ma visszaolvastam és rájöttem hogy amit a #1117-es hozzászólásnál írtam a kalkulált 32 db-hoz nem adtam hozzá a felújított 12db A7+-at.
Szóval PT16-ra nincs hivatalos adat de 4-5 millió euróra becsülik az árat. 60 db számolva átlag 4,5 millióval az 270 ,millió.
A németeknek 68 Leopard 2A4, 16 Leopard 2A6 és 20 Leopard 2A7-et a Rheinmetall 118 millió euróért húz fel A7V szintre ez alapján számoltam tankonként 1,5 milliót az A4 modernizálásra. A 12 db A4-ra az 18 millió.
Vagyis a 270-ből marad 252. Úgy emlékszem átlag 8 millióért kaptuk az új A7-eket szóval a maradék 252-ből kijönne 31-32 db. legyünk optimisták 32.
32+12=44!!. Vagyis megvan a 2. zászlóalj a 60 db PT16 helyett. Annak minden előnyével hogy csak 1 típust tartasz üzemben.
Már csak tartalék kéne itt ismét meg lehetne próbálni lízingelni 12db A4-et, amit utána lehet modernizálni A7+-ra ha megjött a 32 db új Leo. Igy lenne 100db A7+.
Ez alapján ha csinálunk is bármit T72-vel max annyi befektetést ér meg hogy lehessen rajtuk képezni az embereket amíg megérkeznek a leo-k. Bármilyen komolyabb modernizáció egyszerűen nem éri meg. Persze kidobni nem kell őket lehet belőlük még hídvető vagy műszaki mentő vagy bármi ami kell.
Ha valaki visszaolvas akkor látja én az egyik leglelkesebb pártolója voltam a felújításnak, de egy picit utána olvasva meg átszámolva nekem az jön ki nem éri meg sokat rákölteni. Azt még hozzá tenném hogy PT16-ból 1 db promo változat készült eddig, francia tervből a leclerc toronnyal sztem meg még annyi se szóval ki tudja mi lenne a vége árban?
Gondolkodtam azon is megérné-e PT91M-re felhúzni őket mert ott már sok problémát kiküszöböltek amit a sima PT91-ben megvan és 2002-es áron kb 600 ezer dollár a kalkulált ár de amikor utána olvastam arra is az jött ki nagyon sok a gond és a Malájok meg is mondták nem veszik meg a következő 48db-ot ha azokat nem oldják meg. Egyik legfőbb probléma a motor, azt cserélnék németre:
https://www.armyrecognition.com/dsa...ck_for_malaysian_army_pt-91m_mbt_upgrade.html
A lengyelek le is állították a saját motor gyártásukat PT16-ban ezért van már szerb motor. PT91M egyébként egy butított PT91E nincs benne GPS meg a fejlesztet Battlefield Management System. A PT91E az 1 millió dollár/tank 2002-es áron a lengyel motorral számolva, szóval az ár ezzel el is kezd felfele kúszni.
Van-e értelme elkölteni 40,50,60 esetleg 70 millió dollárt vagy akár többet is erre főleg hogy az alapvető T72M problémák megmaradnak?
Szerintem ha költünk is rá max annyit hogy üzemképesek maradjanak míg ideérnek a Leo-k. Első vonalas tankot faragni belőlük egyszerűen nem éri meg.