Értem a koncepciót, szerintem azonban egy felesleges kör lenne.
Leo1A6.Mint látható,elég rendes kiegészitő páncélzatot is kapott,meg egy 120milis löveget.Hh pár évvel tovább tart,nem csak pár protó készül,hanem 1200db-os sorozatátalakitás.Kb a Leo2A4 szintjét hozta védettség terén.
Kanadai Leo1ek korszerűsités után.Azt a Fagotot,ami kilőtte a török Leo2A4eket,ez kibirta volna.
Mai kiegészitő páncélok meg mégjobbak.Lynx 1470lovas motorjával meg jobb lenne a mozgékonysága,sokkal,mint egy majd 70tonnás Leo2A7nek.
Modern kumulativ robbanófejes pct rakétát,főleg ha az felülről támadó,egyik sem bir ki.TOW2 3.generációs tandem töltete akármelyik korszerű hk-t kilövi szemből.Korszerűbb felülről támadókrol meg már ne is beszéljünk.
Csak a páncélzatot hajszolni egy nagy baromság.A Királytigris a közhiedelemmel ellentétben egy nagy bukás volt.Egyszerűen nem érte meg az árát.Iszonyat rossz volt a harcászati mozgékonysága.Hadműveleti meg mégrosszabb.Valójában ez,nagyon rossz üzemeltethetősége és drága/bonyorúlt gyárthatósága messze nagyobb hátrányt jelentett,mint a hiresen erős(de mégsem kilőhetetlen) védelme és nagy tűzereje.
Pénz.A hadsereg pénzt eszik,pénzt iszik,pénz mozgatja.Bármit fel lehet használni,ha gondos számitások azt mutatják,hogy megéri.Ha meg azt,hogy nem,akkor ejteni kell a dolgot.
Hirös "nehéz" dd-unk egy még kitudja milyen gépesitett dd.(valószinüleg 1 hk zl+3 gép zl,de még nincs hivatalos hadrend nyilvánosságra hozva) Valahogy növelni kéne benne a hk-k létszámát,hogy legyen tartása,ütőereje.Viszont hiába képzelgitek,nincs pénzünk.Soha nem volt még az utóbbi 50évben úgy eladósodva,mint most.Nem lesz 2. meg 3. zl Leo2A7.Máshogy kell megoldani a kérdést.És lehetőleg olcsón.
Ugyanakkor az is igaz, hogy a közepes dandárnak kellene valami ütős, nehezebb fegyverzetű jármű. Csiholjuk tovább az agyunkat, hátha kitalálunk valami egészen jó megoldást.
Ez azonban a T-72 topik, és én úgy érzem, a T-72 felett minden értelemben eljárt az idő.
Viszont az orosz BMPT Terminator szimpatikus újragondolása a T-72-nek. Viszont ennek is akadnak hátulütői: 1. orosz, 2. a rakéta is orosz rajta. Az elektronikát nem tudom.