Egyelőre nem tudjuk meg, mert nincs mégegy ilyen önjáró kint. M-109-ből is az A7 lenne vele egy szinten, de legalább a Paladin mutatna valami értékelhető adatot de csak ennél régebbi típusok vannak. A K-9 hasonló adottságokkal bír. A Krab sem szerepel jobban. Szerintem a kategóriájában nem rosszabb a többinél.
A logisztikai és technikai kiszolgálását kell nagyon átgondolni, hogy háborús helyzetben hogyan biztosítható a megfelelő működése mostoha körülmények között. Mindenesetre nem olcsó és egyszerű fenntartani a garanciális működést. Szerintem nem kellene több Pzh.
Most hogy aludtam rá egyet, elméleti síkon pár megközelítésben mennék szembe ezen megállapításoddal. Ugye a PZH korábbi verziójára immáron van harci bevetésekből származó tapasztalatanyag, ami bár nem a miénk, de a felhasználási elveinkre vélhetően hatása lesz, abba ez kommunikáció útján beépül. Ez mindenképpen egy előny egy ismeretlen rendszerrel szemben. Akkor is, ha pont ez alapján jutottál a megállapításodra. Bár feltételezhetően a mi még komplexebb gépeink a bonyolultságukból fakadóan méginkább ki lesznek téve a használatból fakadó sűrű karbantartás igényének (már ha valaha használatba kerülnek háborús körülmények közt), ugyanakkor nekünk alapból meglesz az az előnyünk, amíg fenntartható, ami az ukránok esetében hiányzott.
Lesz szervízbázisunk, hiszen pont arról volt szó, hogy a harckocsikat is a Lynx gyárban tudjuk majd karbantartani nagyszervíz szinten és bár lehet, hogy csak én gondolom túl, de ha a Leopardok ellesznek ott, akkor a PZH-k is esélyesen. Emellett azt gondolom, hogy lesz megfelelő ellátó és szervízegység is mögöttük, ha már a járműpark ehhez a csomag része. Szóval ez, főleg hogy már létrejött dolog részben, máris végtelen messze történő előrelépés az ukrán csak lövünk amíg amíg bírja, aztán szenvedünk történethez képest. Igaz, mindemellett az önszopató európai helyzetben keményen kell készleteznünk amit csak lehet, amennyire csak elérhető, hogy ne legyen semmilyen elakadás alkatrészhiány miatt.
Emellett ami még mellettük szól, az maga a puszta tény, hogy már van nekünk és ezek elég jó ütemben futottak is be eddig, tehát hamarosan a teljes állomány a rendelkezésre fog állni, szimulátorokkal és mindennel is. Így meglesz maga a saját képzési és üzemeltetési tapasztalat és ez megintcsak nem elhanyagolható történet.
Nem azt mondom, hogy csak ilyet vegyünk, de ha hasonló erő felállításán gondolkodunk, a fentiekből kifolyólag szerintem inkább több PZH-val kell számolnunk mint valami új, tehát ismeretlen eszközzel aminek ettől függetlenül hoznia kell lényegében ugyanezt a tudást.
Légimozgékonyságú, tartalékosok, ho. közvetlen persze más eset (is lehet), de ha akarunk még mindent kivasaló páncéloserőt, akkor ez van.