Nem vagyok róla meggyőződve, hogy nem indult meg ez a folyamat már fű alatt.Annyira nem értem, hogy miért nem lehet politikailag belemenni a csere programba (a görögöket se basztatják érte az oroszok cserénél minket se nagyon basztatnának pláne így a vége felé pl Ja és addig kellene ezt csinálni amíg lehet mert ha hirtelen vége lesz vagy össze csuklanak az ukrik akkor oda a lehetőség.)! A d20 és lőszereit legalább becserélhetnénk m777 re meg akkor 105 ösökre. Nem is kell sok egyikből sem enni nem kérnek és kiképzésre meg tartalékba és a fent említett légi mozgatáshoz meg tökéletesek lennének. Pláne ha szinte ingyen jönnének.
Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az utolsó 850M USD értékű Ukrajnának nyújtott csomaghoz honnan vettek lőszert.
Under USAI, the DoD will also provide Ukraine with:
- 45,000 152mm artillery rounds;
- 20,000 122mm artillery rounds;
- 50,000 122mm GRAD rockets;
- 100,000 rounds of 125mm tank ammunition;
Miközben azon ment a szűkölés, hogy minden NATO szövetségestől már összelapátoltak minden elfekvő készletet. A Ramstein formátum erről szól.
Elvileg ezt a tételt privát kontraktorokon keresztül tudták beszerezni.
A volt szovjet űrméretek még mindig duplán kell, hogy számítsanak, mert nem csak nem kell hozzájuk löveg, de új embereket sem miattuk kiképezni.
Magukat a lőszereket viszonylag egyszerűen tudnánk titokban is odaadni.
Az más kérdés, hogy nyilvános csereprogramot már problémásabb rájuk indítani.
Ha megnézzük a csomag tartalmát, akkor ezeken a lőszereken kívül csak satcom terminálok, meg némi kiképzés van. Ha engem kérdezel, akkor a 850M-ós csomagból több, mint 800M USD simán lehet a lőszer maga.
Az 320Mrd forint. Gondolom lenne hova és mire költeni ezt a lóvét mostanság. Még csak a Zrínyit figyelembe véve is.
Arról nem is beszélve, hogy talán sikerül egy kicsit a túlvezérelt amerikai nagykövet vehemenciáját is letörni.
Egy biztos, hogy elemi érdeke a Honvédségnek, hogy a megmaradt készleteket hasznosítsa.
Annyi lőszert kell csak megtartani, amennyi a megmaradt VSZ technika (nem a letárolt!) élettartama alatt ellőhető. Ha a maradék D20-asok csövei mondjuk 10.000 lövést bírnak, akkor felesleges több 10.000 lőszert hozzájuk megtartani.