Nem az a gondja a Gripen új századodnak, hogy drága, hanem az, hogy a Lynx és a Leo már meg van rendelve. Ahogy a NASAMS és a többi. Miközben a közepes dd-nek a tüzérsége még nincs példának okának. Ki állította azt, hogy ma is kapunk egy E/F új századra olyat, hogy 20 évig kell kifizetni? Ezzel van nekem a gond, hogy koránt sem látom realitásnak, hogy megint eljátszhatnánk, hogy ma nem kell fizetni, majd 20 év múlva. (Egészen pontosan van ilyen, csak amit ma kínálnánk, az 20 éves hitel, az meg most pont nem jönne jól, ha már csökkenteni akarjuk 80%-ról.)
Továbbra is azt állítom, hogy ha reális veszélynek érzik Orbánék, hogy 2026-ban ti elszabadítjátok a III. vh-t, akkor használtan vesz újabb C/D-ket a svédektől. De ha nincs kézzel fogható veszély, csak fenyegetettség, akkor új gépekre fog költeni, de azt 2026 után.
Akkor jól tudtam a szerb légiflotta méretét. Csak én az Oraot nem számítom harcértékkel bíró vadászrepülőnek. Idéznék a wikipédiából.
"A
J–22 Orao (sas) az
1970-es évek jugoszláv-román fejlesztésű
transzszonikus csapásmérő és felderítő repülőgépe, melyet a
mostari SOKO repülőgépgyár gyártott. Exportja a nemzetközi érdeklődés hiánya miatt elmaradt, a román repülőgépek az
1990-es évek végéig álltak rendszerben, a
Szerb Légierőben néhány példánya még hadrendben áll."
hu.wikipedia.org
Szerintem ők sem tekintik ezt bevethető vadászgépnek, ha létezik az a feltételesen pár darab, akkor kiképző szerepben lehetnek talán. (Meglepne, ha bármi modern fegyvert vagy radart integrálnának rá, EW pláne nem, szóval kicsit nehezebb csak ellene harcolni egy svéd madárnak, mintha egy luxus jet lenne.)