és a nevezett kottyintotta el a médiákokban?
Csak szőrözés miatt pontosítok. Nem a médiában kottyintotta el, csak egy bizottsági ülés átiratában jelent meg. A lényegen persze nem változtat, hogy kikerült.
Szerbeké sem élvonal, még ha több gépük is van.
Miért? Mennyi
bevethető gépük van a srbeknek? Én eddig valószínűleg rosszul tudtam a világot. Azt hittem, nincs számban jelentős fölény Migben nekik, csak ha a kiképző gépeket is belevesszük.
Más:
Én mindig is azt mondtam, hogy ha lesz 2. század, azzal leginkább középtávon lehet számolni. A legtöbben egyetértettünk abban, hogy nem a polcról vásárolnánk, ami az AV-t tette központi szerepkörbe. Kiváló termelő egység lenne egy licence összeszerelésre. Viszont a gyár Csehországban van.
-ha termelést akarok ütemezni, akkor pár évig fixen a kiképzőgép gyártásából akarják azt a helyet eltartani. Vagyis 2026 előtt szóba nem jön, hogy itt eredetileg terveztek volna olyannal, hogy új gép vásárlás.
-Prágában most a vírus miatt megugró adósság csökkentése a fő téma, a be nem jelentett beszerzések több éves csúszásokat fog elszenvedni. Ha AV-ben tényleg E/F összeszerelést terveztünk, akkor nyugodtan számolhatunk azzal, hogy azok a dátumok is nálunk ugyan úgy éveket csúsznak. (És már 2026 is borzasztó messze lenne, nem hogy még az is kitolódik.)
-Nálunk sem jön ki a matek, mert ami számot a bizottsági ülésről emlegettek, az simán lehetne még új tüzérség is, kár fixen a légierőt belelátni. De megjegyzem, hogy ha abból drónok lesznek, akkor sem költöttük el hiábavalóságért. Szóval nem egy és nem két tétel van az APC mellett sem, ami pár millió dolcsit elnyel simán.
És ne feledjük, hogy akkor itt van annak a kérdése, hogy a már megrendelt vasak árát is valamikor bele kell rakni a költségvetésbe, szóval nem feltétlenül a légierő az, amit most le kell tudni, mert úgy is el lesz felejtve. Ha veszünk 50 környéki darabszámban howizert a közepes dd-nek, ott a kiképzés sem lesz két fillér!