Érdekes cikk!
Maróth mondja:
"Kapnak egy upgrade-et, amely lehetővé teszi, hogy olyan fegyvereket és szenzorokat integráljuk rá, amelyek sokkal magasabb szintre pozícionálják a repülőgépek harcképességét.
Leszámítva egy két kiber és lopakodó képességet csaknem az Ötödik generációs harci repülőgépek között lesznek. Egy új ötödik generációs vadászt megvásárolni jelenleg azért is felesleges, mert hadműveleti szempontból nincs rá szükségünk."
Bejött a jóslatom, hogy nem lesz itt semmféle új gép vásárlás "csak" upgrade.
Nem jott be egyelőre semmi.
Egyrészt a Gripen E fel sem merül az interjúban, másrészt megmondták vilagosan, hogy az egyezmény, amit a Sabbal mult honapban nagy bejelentéssel alairtak, az pont erről szól, hogy megnézik, hol tudunk beszállni a fighter programjukba, harmadrészt Beno kar tabaly ev vegen konkretan arrol beszelt, hogy az uj Gripent "piackutatjak", ugye.
Ezen felül
@Green Leader konkrétan rakerdezett az en Saab-Embraer-Aero konteomra, mint lehetőségre es Maroth meg is mondta, hogy ez is egy jó elképzelés, kb minden az asztalon van.
Nekem ebből elég világosan az jön le, hogy az E akkor lesz, ha sikerül annak a gyártásába illetve fejlesztesebe erdemi modon beszallni, hogy ne menjen ki ujabb 1400 milliard csak ugy vasarlasra, hanem jojjon is vissza belőle, ha lehet az egész és erősítse a hadiipart.
Ezzel nekem nincs bajom, végig azt mondtam, hogy 1-2 éven belül kell dönteniük, de a döntés megvolt végül is, a Gripenek maradnak - szamomra sosem volt kétséges, ahogy Maroth is mondja, egy pénzkidobás lett volna az amerikai F-35 - és megkapjak az uj upgrade csomagot es fegyverzetet, mig a következő adag majd a Saabbal alairt egyezmény eredmenyetol fugg, hogyan es mibe vennenek be minket cserébe...