Ha megvalósul a 2. vadászszázad létrehozása és ha az a koncepció, hogy 2035-2040 táján 5/6 gen gépekre váltunk, akkor szerintem a C, a megoldás kézenfekvő lenne pl a cseh gépeket vagy esetleg (természetesen egy nagyon alapos állapot felmérés után) a dél-afrikai gépeket átvenni, azok a C géptestek is szóba jöhetnek amely a svéd gyártónál vannak de azok új gépek lennének mivel megkêne építeni őket, de lehet,hogy nagyon jó árat adnának rájuk a svédek....
Sajnos a jelenleg rendszerben lévő svéd gépek kiesnek, mivel azokat modernizálják és 2035-ig rendszerben tartják a svédek lásd a cikket a hozzászólasomban....
Használt Gripen C átvételével alacsonyabbak lennének a költségek és lesz használt C a piacon, olyan megoldást kell találni ha 2035-2040 körül váltunk 5/6 gen típusra amelyet a legköltséghatékonyabban tudunk kihozni, de szerintem hosszútavon nem fogunk 4 gen és 5/6 gen gépet egymás mellett üzemeltetni, szerintem mi is a csehek példájat fogjuk követni csak később annyi különbséggel, hogy nem tudjuk milyen 5/6 gen gêpekre fogjuk cserélni a Gripeneket.
Ha nem akarunk 2035-2040 körül 5/6 gen gépekre váltani hanem a generáció váltást kitoljuk 2050-2055 körülre akkor a Gripen E kézenfekvő választásnak tűnik.
Svédország korszerűsíti a Gripen C/D flottáját....
Apr 14, 2022,
Svédország korszerűsíti a Saab JAS 39 Gripen C/D harci repülőgépekből álló flottáját, hogy 2035-ig megőrizze azok operatív relevanciáját.
Mivel a tervek szerint a Gripen C/D-t 2035-ig szolgálatban tartják, a Svéd Légierő megkezdte a platform korszerűsítését. (Saab)
Svédország korszerűsíti a Saab JAS 39 Gripen C/D típusú harci repülőgépekből álló flottáját, hogy 2035-ig hadrendben tartsa azokat.
A Svéd Védelmi Anyagügyi Hivatal (FMV) szóvivője április 14-én a Janesnek elmondta, hogy a munka a Svéd Légierő (SwAF) által üzemeltetett összes Gripen C/D-re kiterjed, és az évtized vége felé fejeződik be.
"Amit jelenleg elmondhatok róla, hogy a korszerűsítési program a teljes svéd JAS 39C/D flottára kiterjed, és a 2020-as évek második felében fejeződik be" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a gyártó által közzétett adatokon túl további információkat egyelőre nem tud közölni.
A Saab közlése szerint 500 millió svéd koronát (52,55 millió dollár) kapott a korszerűsítés megvalósítási munkálatainak megkezdésére.
Miközben a SwAF készen áll arra, hogy a következő években megkezdje 60 darab Gripen E (legújabb) változatának bevezetését, a harcászati repülőerő tömegének fenntartása érdekében a szolgálat a 20-30-as évek közepéig megtart 40 darab Gripen C/D-t (a kormány még nem bontotta le ezt a számot együléses C és kétüléses D-re).
A teljes Gripen-állomány négy Gripen E század és két Gripen C/D század között oszlik majd meg.
Sweden is to upgrade its fleet of Saab JAS 39 Gripen C/D combat aircraft to keep them operationally relevant till 2035.
www.google.com