Szenzációsak vagytok, komolyan
Akkor felvetném egyéb, szokásos kérdéseimet: mi most a magyar légierő doktrínája? Egyáltalán milyen feladatokra kell vadászbombázókat tartanunk?
Én így látom most (a doktrínát nem ismerem, szóval csak tippelek):
- alapvetően légtérrendészeti feladatok várhatók; ha lesz is NATO-expedíciós részvételünk, oda mi nem küldünk vadászbombázókat
- háborús helyzetben (úgymint: honvédelmi háborús helyzetben) :
- CAP? Talán. Ebben a helyzetben a szomszédokat kellene tudni "tromfolni". De ha a cél az hogy a határ mentén A2AD-t valósítsünk meg, arra jobb a telepített légvédelem.
- CAS? Csapásmérés? Hát, nehezen tudom elképzelni, hogy ezzel az egy(-két) századnyi, 4. generációs géppel ennek realitása lenne egy csapatlégvédelemmel rendelkező ellenféllel szemben. Egyáltalán milyen mélységben akarnánk támadni a levegőből?
Csapásmérésre, meg úgy általában földi célpontok támadására nekem jobb ötletnek tűnik valami értelmes rakétatüzérség, esetleg helikopterek irányított rakétákkal. Meg nyilván a csöves tüzérség.
A fentiekből kiindulva, elsősorban egy rétegzett és brutális tartalékokkal bíró földi légvédelmet kellene kiépíteni, meg ütőképes tüzérséget, hasonlóan nagy tartalékokkal (és normális védműhálózatot a problémásnak várt irányokban, ahogy azt tették az ukránok és az oroszok). Így lehet redukálni a kurvadrága légierő költségigényét.
És akkor felmerül a kérdés, hogy a fennmaradó légtérrendészeti feladatokra akkor mi is lenne számunkra a legmegfelelőbb?
Szerintem a jelenlegi Gripenek, kiegészítve legalább mégegy századdal, okosan upgradelve, naprakészen tartva a fedélzeti elektronikát, a fegyverzetet meg elsősorban AA irányban komolyan továbbfejleszteni; mindezt a svédektől függetlenül, már amennyire ez lehetséges (Izrael? Törökök?). Nem tudom, mennyi tartalék van még a sárkányokban, de valamiért azt gondolom, hogy jó 10-15 évig még biztosan elég lesz.
Tudom, hogy néhányan trollkodásnak veszitek ezt, mert az autóskártyázásotokba így beleköhögök, de vegyük már észre, hogy nem a gombhoz kéne a kabátot varrni!