[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 087
26 669
113
Ne BS-ezz màr, milyen koncepciót raktak össze?
Semmilyet leginkább.
SDB-ről beszèltek egyfolytában.
Àruld màr el hogy akarsz SDB-vel elnyomni (igen, SEAD; ahol S=Suppression) csak úgy egy aktiválódott légvédelmet?
Nincs baj ha nem tudod, csak akkor nem kell hülyesèget terjeszteni..
Ha nem olvasod a Gripennel kapcsolatos híreket, akkor nem vagy képben. Ez a te bajod. Eszem ágában sincs a vagy tucatszor körbejárt témát újra előhozni. Annyit elárulok, hogy semmi köze az SDB II-höz.
 

nanemaa

Member
2020. május 8.
49
62
18
Ha nem olvasod a Gripennel kapcsolatos híreket, akkor nem vagy képben.
Ez tény, viszont követem a híreket és képben vagyok :)

Eszem ágában sincs a vagy tucatszor körbejárt témát újra előhozni.

Pedig vehetnéd a fáratságot, hamár elkezdesz egy vitát. Ne csak a pávatollaidat billegtesd.

Annyit elárulok, hogy semmi köze az SDB II-höz.

Jaj de cuki vagy, hogy elárulod. Köszi.
Az sem világos minek hozod fel az SDB II-est, aminek az égvilágon semmi köze a SEAD-hez.
Arról nem is beszélve, hogy a Gripen C-n soha nem fogsz SDB II-est látni.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ez tény, viszont követem a híreket és képben vagyok :)
Nem úgy tűnik...:D
Ne BS-ezz màr, milyen koncepciót raktak össze?
Semmilyet leginkább.
Tényleg követni kéne a híreket...:D

A koncepció kulcsszavakban: Gripen D - F, Arexis, Spear-EW és Spear3..+ a hatterben GlobalEye
Gripen-D-Arexis.jpg

Valamint lsd. lent hogyan is nézne ki egy csapásmérő bevetés...
aa.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 087
26 669
113
Igazából csak úgy lehetne fokozni, ha az egyik Falcon 7X-et átépítenénk az ellenséges légvédelem teljes struktúráját felderíteni képes SIGINT/COMINT géppé, ami szintén hordozni képes lenne az Arexist és emellett még kapna két fegyvertartót mondjuk JSM-nek vagy SOM-nek.

LIMA_International_Maritime_and_Aerospace_defense_exhibition_2017_14.jpg


Teherbírással nem lenne probléma, kisebb Falcon is játszott már hasonló szerepet! Ez esetben a teljes művelet úgy nézhetne ki hozzávetőleg, hogy:

1x légi harcálláspont Globaleye
  • 2x Gripen C BVR kapacitással
  • 2x Gripen C cirkálórakétával és/vagy kisméretű siklóbombákkal
előtte 1x Falcon 7EW 2x cirkálórakétával és 1x Arexissel
  • 2x Gripen D SEAD Spear EW-vel és LADM-el

A missziót a Globaleye koordinálja, a légvédelmet a Falcon felderíti, a SEAD Gripenek eleresztik a LADM csalikat. A LADM hatására aktivizálódott légvédelem központi vezetési pontjaira, vagy a legfontosabb FDC-re (nagy és közép hatótávolságú rendszerekére) a Falcon saját cirkálórakétával csapást mér, közben a SEAD Gripenek a légvédelmi rendszerek legfontosabb elemeit Spear EW-vel támadják. A maradékot a csapásmérő hullám siklóbombái intézik el a légvédelem kiütése után, miközben a folyamatos zavarás fennmarad a csapatlégvédelem és az esetleg megmaradó, vagy később aktivizálódó radarok/rendszerek további semlegesítésére. A Globaleye-t és a Falcont a BVR fegyverzetű Gripenek közben folyamatosan biztosítják, ennek támogatására egy KC390-es is levegőben van.

A képesség megszerzéséhez négy darab speciálisan átépített Gripen D-re lenne szükségünk +Arexis konténerre és Spear EW-re. Továbbá a Leonardo Brite Cloud radarzavaró csalitöltetére, hogy általánosan növeljük a Gripenek túlélőképességét. Alapszinten már ezzel nagyon jól állnák!

A Globaleye mini AEW&C beszerzése tenné lehetővé, hogy egyrészt végre kilássunk a medence aljáról, tehát az első határon túli hegyvonulat mögül ne érjen minket kínos meglepetés, másrészt meg komplex légi műveletek koordinálását. Földrajzi helyzetünk miatt gyakorlatilag nélkülözhetetlen nekünk a mini légtérellenőrző gép jelentette képesség.

Végső soron pedig a saját SIGINT/COMINT képesség és az erre építhető EW képesség adja magát. Legalább egy Falcont át kellene építenünk, ahogy a svédeknek is van ilyenjük és nem véletlenül, mert ezzel alkot egységet a Gripen, mint fegyverrendszer!
S102B-Korpen.jpg


Egy kis légierő vagy minőségi fölénnyel használja ki a kevés gépe képességét maximálisan, vagy eláshatja magát a mennyiségi fölényben lévőkkel szemben.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 087
26 669
113
A Falcon 7EW azért is lenne jó, mert nagy számú LADM csalit tudna hordozni és indítani, ha mondjuk nem cirkálórakétával szerelnénk fel, így a két Gripen D SEAD több Spear EW-t vihetne! De számos célszerű konfiguráció elképzelhető lenne a teljes AEW&C + SIGINT/COMINT/EW + SEAD kapacitás bevetési profiljaira, függően a legyűrendő fenyegetéstől!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

nanemaa

Member
2020. május 8.
49
62
18
Nem úgy tűnik...:D

Tényleg követni kéne a híreket...:D

A koncepció kulcsszavakban: Gripen D - F, Arexis, Spear-EW és Spear3..+ a hatterben GlobalEye

Váo, már Global Eye-t is veszünk?

Arexis csak Gripen E/F-re készül.

Amúgy meg se SOJ-al se decoy-al (Spear-EW) nem érted el, hogy az ellenség le akarja kapcsolni a radart és meg se próbáljon lőni mert különben megy rá az ARM. Lehet hogy elég jó a zavarás de szerintem tudatosan nem megy be úgy senki légvédelem közé hogy az aktívakra nem megy pár ARM (jelenleg ami van kb a HARM). Ha nincs ARM-od akkor nagyon pontos koordináta kell DEAD-hez.

Persze E/F akár még beszerzésre is kerülhet, meglátjuk..de nem hinném hogy SEAD képesség ekkora prioritás lenne. Milyen ellenséges területre akarna bárki bemenni? Jelenleg úgy tudom védelmi képességfejlesztésekről van szó, senkit nem akarnánk megtámadni 10-20 géppel ) Nem tudnál kiadni elég vadász védelmet ahhoz hogy menjen még SEAD is meg csapásmérés is. Nem a mi ligánk.
 
  • Vicces
Reactions: Törölt tag 1586

nanemaa

Member
2020. május 8.
49
62
18
Igazából csak úgy lehetne fokozni, ha az egyik Falcon 7X-et átépítenénk az ellenséges légvédelem teljes struktúráját felderíteni képes SIGINT/COMINT géppé, ami szintén hordozni képes lenne az Arexist és emellett még kapna két fegyvertartót mondjuk JSM-nek vagy SOM-nek.

Talán a valóságtól elrugaszkodott, nem vagyunk izraeli légierő+ipar szintjén. Persze nem mondom, hogy nem lehet ötletelni!

a SEAD Gripenek a légvédelmi rendszerek legfontosabb elemeit Spear EW-vel támadják.

A Spear EW nem támadja közvetlenül a légvédelmet. Zavar, vagy/és decoy. Nem HARM kategória ami meg is próbálja semmisíteni a radart.

Hú az a Eurofighter függesztmény pofátlan. Minden mellé még 4 Meteor is felfér :eek:
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 087
26 669
113
Talán a valóságtól elrugaszkodott, nem vagyunk izraeli légierő+ipar szintjén. Persze nem mondom, hogy nem lehet ötletelni!
Nyilván nehezen olvasol, ez már kiderült, amikor a Gripen SEAD képességéről nem tudtál semmit annak ellenére, hogy elég sokszor szóba került ezen a fórumon és az is ezt bizonyítja, hogy hiába írtam le, hogy már négy darab Gripen D megalapozná ezt a képességet maradéktalanul, minden más csak hab a tortán a Gripenes SEAD szempontjából, azt se sikerült elolvasnod itt feletted. Mint ahogy azt sem, hogy az Arexis konténer az összes Gripen verzió számára elérhető, a tesztelési folyamatát eleve D verzión futtatták le.

SAAB%20Electronic%20Attack%20Jammer%20Pod%20First%20Flight%20%5BSAAB%5D%20%231.jpg

Az Arexis rendszer mindössze integrációt nem fog igényelni az E/F gépeken.

Ezenkívül a kisméretű légtérellenőrző már a kilencvenes évek óta a légierő kívánságlistáján van, semmi elrugaszkodott nincs benne, olyan mint a második század. A fél világnak van, a legközönségesebb dolog egy modern légierőben.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 087
26 669
113
Csak, hogy látható legyen, hogy a fennt idézett kategóriában milyen szereplők vannak a világon. Semmi feltűnő nem lenne mondjuk Magyarországban ezek között egyik kategóriában sem, tekintve a földrajzi szükséghelyzetünket:

kisméretű AEW&C operátorok:

Gulfstream G550 CAEW:
  • izreli légierő: 2db
  • szingapúri légierő: 4db
  • olasz légierő: 2db
  • marokkói légierő: 4db

SAAB 340 AEW&C:
  • emirátusok légiereje: 2db
  • svéd légierő: 2db
  • thai légierő: 2db

SAAB 2000 Erieye:
  • szaudi légierő: 2db
  • pakisztáni légierő: 7db

SAAB/Bombardier GlobalEye:
  • emirátusok légiereje: 5db
  • svéd légierő: beszerzés jövőben

Embraer EMB-145 (R-99):
  • brazil légierő: 5db
  • görög légierő: 4db
  • mexikói légierő: 1db
  • indiai légierő: 3db

kisméretű, vagy kisállami SIGINT/ELINT/COMINT/EW operátorok:

EC-130H:
  • görög légierő: 2db

Embraer R-99:
  • brazil légierő: 5db

Alenia C27J
  • olasz légierő: 2db

Super King Air:
  • olasz légierő: 2db
  • izraeli légierő: 18db
  • kazah légierő: 2db

Gulfstream G100:
  • indiai légierő: 2db

Gulfstream III:
  • indiai légierő: 3db

Gulfstream IV:
  • svéd légierő: 2db

Gulfstream G550:
  • izraeli légierő: 3db
  • ausztrál légierő: 4db

Bombardier Global 5000:
  • indiai légierő: 5db
  • török légierő: 4db
  • emirátusok légiereje: 3db

Dassault Falcon 20:
  • spanyol légierő: 2db
  • koreai légierő: 2db
  • norvégia: 2db

Hawker 800:
  • koreai légierő: 8db
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 399
113
Arexis csak Gripen E/F-re készül.
Tisztelettel megjegyzem, hogy az Arexis pod- tudtommal - pont az E-be épített berendezéseket sűriti össze, és adja egy csomagban olyan gépekbe, amelyek nem arra készültek, hogy befogadják egyből azokat.
Nem titkoltan a C/D gépek esetén is ezt a megoldást adnák el a Svéd Légierőnek.
 

nanemaa

Member
2020. május 8.
49
62
18
Csak, hogy látható legyen, hogy a fennt idézett kategóriában milyen szereplők vannak a világon. Semmi feltűnő nem lenne mondjuk Magyarországban ezek között egyik kategóriában sem, tekintve a földrajzi szükséghelyzetünket:

kisméretű AEW&C operátorok:

Gulfstream G550 CAEW:
  • izreli légierő: 2db
  • szingapúri légierő: 4db
  • olasz légierő: 2db
  • marokkói légierő: 4db

SAAB 340 AEW&C:
  • emirátusok légiereje: 2db
  • svéd légierő: 2db
  • thai légierő: 2db

SAAB 2000 Erieye:
  • szaudi légierő: 2db
  • pakisztáni légierő: 7db

SAAB/Bombardier GlobalEye:
  • emirátusok légiereje: 5db
  • svéd légierő: beszerzés jövőben

Embraer EMB-145 (R-99):
  • brazil légierő: 5db
  • görög légierő: 4db
  • mexikói légierő: 1db
  • indiai légierő: 3db

kisméretű, vagy kisállami SIGINT/ELINT/COMINT/EW operátorok:

EC-130H:
  • görög légierő: 2db

Embraer R-99:
  • brazil légierő: 5db

Alenia C27J
  • olasz légierő: 2db

Super King Air:
  • olasz légierő: 2db
  • izraeli légierő: 18db
  • kazah légierő: 2db

Gulfstream G100:
  • indiai légierő: 2db

Gulfstream III:
  • indiai légierő: 3db

Gulfstream IV:
  • svéd légierő: 2db

Gulfstream G550:
  • izraeli légierő: 3db
  • ausztrál légierő: 4db

Bombardier Global 5000:
  • indiai légierő: 5db
  • török légierő: 4db
  • emirátusok légiereje: 3db

Dassault Falcon 20:
  • spanyol légierő: 2db
  • koreai légierő: 2db
  • norvégia: 2db

Hawker 800:
  • koreai légierő: 8db

Ezekkel az országokkal, kiadási lehetőségeikkel hozod egy szintre a hazait?

Csehországgal, Szlovákiával, Ausztriával hasonlítgass.

Tudjuk hogy jó lenne, kellene, de Magyarországon ilyen kategóriát nagyon sokáig nem fogsz látni.

Mint ahogy SEAD-et sem. (Szép leírni hogy legyen EW pod, meg decoy..de mutass egy Prowlert/Growlert ami HARM nélkül ment bevetésre..)

Védekezésről van szó, 4 F3-ast tudsz függeszteni, nem fogsz EW podra pazarolni pilont.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 801
35 989
113
Attól hogy készült fotó tesztrepülésen (sanszos hogy függesztés meg rep.karakterisztika) még az E megjelenése előtt attól még ne csinálj a naciba örömödben.
  • Arexis can be fitted to all fighters and is easy to integrate due to a highly modular design.
  • Is a fully financed, in serial production, modular system ready to be installed in a wide range of platforms.
  • State of the art ultra-wideband digital receivers and DRFMs.
  • State of the art Signal Processing identifies and locates all emitters in real-time, creating superior situational awareness.

Remélem az upgrade után mi is veszünk 2-4 ilyen konténert a C/D gépekre - gondolom et egy millió dolláros tétel, de megéri pláne ha tényleg képes lokalizálni az ellenséges légvédelmi eszközöket - ahogy írják. ("locates all emitters in real-time")
Egyik gépre felpakolják konténert, megkeresi a célokat miközben a géppárja indíthatja a SDB-ket a Link16-on át érkező célinfokra. Már is meglenne SEAD/DEAD képesség...

SIGINT képesség megteremtése valószinűleg drónnal (pl. Heron vagy Hermes 900) olcsóbban megoldható, mint pilótás gépekkel.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
T

Törölt tag 1586

Guest
Attól hogy készült fotó tesztrepülésen (sanszos hogy függesztés meg rep.karakterisztika) még az E megjelenése előtt attól még ne csinálj a naciba örömödben.
hihi... látom kicsit "elszomorodtál" hogy ezt benézted...:D

akkor még néhány infó
- Milyen gépeken lesz Arexis konténer a SAAB szerint?
aa.jpg


- Miért a kétüléses gépek?
(kell a működtetéséhez egy EWO)
cc.jpg

bb.jpg


Végül egy megjegyzés: látom eddig nem nagyon voltál aktív es azt hiszem jobb is volt ez így mindenkinek....ha lehet akkor inkabb maradj továbbra is csak figyelésen.