[HUN] Vadászgépek beszerzése

Azt azért tegyük hozzá,hogy közelharcban.F5 egy könnyűvadász volt,MiG23 meg egy elfogó vadász alapvetően.És elfogó vadászként magasan felül is múlta a minitigrist.
Így igaz, de nem fekete-fehér, nem BVR vagy dogfight, "szürke az egész" és kérdéses hogy az általunk ismert adatok milyen körülmények között lettek mérve valamint a radarok és rakéták a valóságban nem ideális körülmények között mire képesek.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby and enzo
Milyen fegyverzetünk van a Gripenre?
Vastaggal az újabb beszerzések.

Légiharcra

XYdb AIM–9L I–1 Sidewinder
40db AIM–120C–5
XYdb IRIS-T
180db AIM-120C-7, ha leszállítják vmikor az amcsik és valóban a teljes jóváhagyott keretet lehívtuk.

( az is kérdés az AMRAAM-ból mennyi megy a NASAMS-ba a 60 db ER rakétán felül)

Meteor lehetne még az új frissítéssel.

Taurus lehetne ha 2028-ra integrálják a németek a svédekkel először a Gripen C-re.

Bombák
XYdb GBU-12 lézervezérlésű bomba
Mk82/83 nem irányított bombák

Én kicsit úgy vagyok vele, hogy ha egy hadseregnek darabra tudjuk, hogy hány fegyvere van, akkor az már rég rossz. Pláne amikor név szerint (= lajstrom jel szerint) ismerjük.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Néhány cég képes csak ma már hi-tech fegyvereket gyártani: mindenki tőlük vesz. Elég az ő szállításaikat figyelni egy szolgálatoknak, bár a legtöbb ilyen cég maga jelenti be, ha volt eladása illetve a NATO felé minden tag jelenti mije van. A ruszkik helyében ezt az infót igyekeznék megszerezni hekkeléssel vagy HUMINT módszerekkel - csodálkoznék ha nem lenne nekik meg időről időre ez a riport...

Ha saját gyártásod van valamiből azt lehet valamennyire titkolni, csak a legtöbb országnál ez max lőszert és kézi fegyvereket jelent.

Atgondoltam. Tobbszor is.
Hát, őszintén, nem erőltetted meg magad...
A radarja htotavja a raketainak a hatotavolsaga mind mind elmarad az emlitett orosz gepek es fegyverzetuk kepessegei melett.
Valóban? Csak igy?...részletezd már légy oly kedves a számok tükrében ez mit jelent, aszerint persze, amit a képeken látsz.
De nyitott vagyok velemenyet megvaltoztatni . Halgatom az erveidet.
Nem szeretném, hogy bármin is változtass, csak annyit kértem, gondold át még egyszer, hátha. ;)

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
A Gripen BVR harcban esélyes lenne, dogfightban kevésbé (a Szu-35 ellen). MiG-31 ellen dogfightban nyerne simán, BVR-ben kérdéses.
Aki előbb szúrja ki a másikat és előbb lő, az nyer - BVR-ben mindig ez van.

A Gripen egy kicsi RCS-ű gép, míg az összes orosz gép (SU-57 kivételével) úgy világít radaron mint egy B-52-es. Szóval valószínűbb, hogy a Gripen (pláne feljavított radarral) előbb veszi észre az oroszokat, mint azok őt. Pláne, hogy AWACS-tól és földi radaroktól is kap célinformációt, míg az oroszoknak egy kezeden megszámolod hány A50-es légtérfigyelője van.
Szóval inkább a Gripenre érdemes fogadni egy BVR harcban - pláne METEOR rakétával a szárnya alatt.

Sokat elárul az orosz légierő valós képességeiről, hogy lassan négy év után sem uralják az eget Ukrajna felett, máig repülnek az ukrán légierő múzeális gépei. NATO-val szemben még rosszabbul szerepelnének, mivel csak az európai NATO-országok több száz F-35-öst rendeltek, amihez mérhető kanyarban sincs az oroszoknak.

Néhány cég képes csak ma már hi-tech fegyvereket gyártani: mindenki tőlük vesz. Elég az ő szállításaikat figyelni egy szolgálatoknak, bár a legtöbb ilyen cég maga jelenti be, ha volt eladása illetve a NATO felé minden tag jelenti mije van. A ruszkik helyében ezt az infót igyekeznék megszerezni hekkeléssel vagy HUMINT módszerekkel - csodálkoznék ha nem lenne nekik meg időről időre ez a riport...

Ha saját gyártásod van valamiből azt lehet valamennyire titkolni, csak a legtöbb országnál ez max lőszert és kézi fegyvereket jelent.

A mai műholdas időkben azért ezt kb. minden nagyobb játékos tudja.

Tudom, de egyrészt ha ennyire tudnak mindent, az azt jelenti, hogy kevés van belőle. Másrészt kezd olyanra hajazni a háború, mint a filmekben, amikor a főhős meg a főgenyó pisztollyal lövöldöznek egymásra, aztán a végén mondja az egyik, hogy 10-et lőttél, kifogyott neked, erre a másik, hogy ahogy neked is. Ehhez hasonlóan háború esetén mindenki azt fogják számolgatni miből mennyi van még a másiknak :)

Tudom, de egyrészt ha ennyire tudnak mindent, az azt jelenti, hogy kevés van belőle. Másrészt kezd olyanra hajazni a háború, mint a filmekben, amikor a főhős meg a főgenyó pisztollyal lövöldöznek egymásra, aztán a végén mondja az egyik, hogy 10-et lőttél, kifogyott neked, erre a másik, hogy ahogy neked is. Ehhez hasonlóan háború esetén mindenki azt fogják számolgatni miből mennyi van még a másiknak :)
Ez a "kinek mi van" csak rövid távon érdekes. Közép- és hosszútávon az a lényeg, hogy mennyit tudsz gyártani, pótolni. Hosszútávon minden háború egy "iparháború".
Ezért önti most az EU meg minden tagország a pénzt hadiiparba és nyomják, hogy legyen egységes a felszerelés. Ha sokan használják ugyanazt, akkor arra fel lehet húzni egy nagyon hatékony sorozatgyártást.
Ezért is fontos hogy Magyarország egy szövetség része, mert egyedül képtelenek lennék kellő színvonalú hadiipart fenntartani. A szövetségesei miatt van még talpon Ukrajna is.
Pl. komplett Európának is egyetlen minden szegmenst lefedő a rakéta gyártója van: az MBDA. Külön-külön Európa top-gazdaságai sem tudnának fenntartani egy ilyet, nem hogy mi...

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and bel
A cseh Grifekrol epp a heten irtam a blogban es a végén lortam a jovo dinti el, hogy a griff modernizassal hadrendben tartas es hekyette dron es tuterseg a jovo utja vagy a cseh pelda 2x annyi 5gen repcsi...En a magyar utban hiszek. Nem kell mas harcigep ( de uprade igen, AeESA radar, meteor, taurus Maws stb )

A cseh Grifekrol epp a heten irtam a blogban es a végén lortam a jovo dinti el, hogy a griff modernizassal hadrendben tartas es hekyette dron es tuterseg a jovo utja vagy a cseh pelda 2x annyi 5gen repcsi...En a magyar utban hiszek. Nem kell mas harcigep ( de uprade igen, AeESA radar, meteor, taurus Maws stb )
Sztem is elég nekünk a modernizált Gripen. Nem fogunk mi F-35 szintű gépek ellen harcolni.
A k. drága Taurusszal jön mindenki, pedig SDB bőven elég lenne! Ebből kellene sok száz! Legutóbb 113ezer dodos darabáron rendelt valaki, mi is simán vehetnénk néhány százat.
A Taurus legtöbb célponthoz túlzás, a LGB meg használhatatlan rövid hatótáv miatt.

Aki előbb szúrja ki a másikat és előbb lő, az nyer - BVR-ben mindig ez van.

A Gripen egy kicsi RCS-ű gép, míg az összes orosz gép (SU-57 kivételével) úgy világít radaron mint egy B-52-es. Szóval valószínűbb, hogy a Gripen (pláne feljavított radarral) előbb veszi észre az oroszokat, mint azok őt. Pláne, hogy AWACS-tól és földi radaroktól is kap célinformációt, míg az oroszoknak egy kezeden megszámolod hány A50-es légtérfigyelője van.
Szóval inkább a Gripenre érdemes fogadni egy BVR harcban - pláne METEOR rakétával a szárnya alatt.

Sokat elárul az orosz légierő valós képességeiről, hogy lassan négy év után sem uralják az eget Ukrajna felett, máig repülnek az ukrán légierő múzeális gépei. NATO-val szemben még rosszabbul szerepelnének, mivel csak az európai NATO-országok több száz F-35-öst rendeltek, amihez mérhető kanyarban sincs az oroszoknak.
Az oroszok a NATO felderítési és hálózati hadviseléssel megtámogatott ukrán légvédelem ellen harcolnak Ukrajnában.
Vagy szerinted az ukrán 29-esek radarjai miatt szégyenlősek a Szu-35 pilóták?
Ott van a folyamatos AWACS és műholdas support a Patriotoknak és a teljes légvédelemnek és aszerint koordinálják a néhanapján repülő AASM-et hajigáló 29-esek bevetési profiljait is.
Ezek ellen a Szu-35-öst és a 31-eseket nem kockáztatják feleslegesen, pláne nem úgy, hogy a mozgásukat a NATO folyamatosan monitorozza, a felszállástól a leszállásig.

A Szu-35Sz a legújabb fegyverzeti konfiguráció szerint R-74, R-77-1, R-77M és R-37M rakétákkal van felfegyverezve, ahogy kb 1:1-ben ez mehet fel a MiG-31BM gépekre is.
A 35-ös radarja elviekben 400km-ről képes detektálni célokat, a 31BM-é 250-300 km-ről, de mind a kettő képes fogadni egyszerre több Sz-400-as radarjának helyzetképét, illetve fordítva, képesek arra is, hogy egyszerre több Szu-35Sz, vagy MiG-31BM radarképét osszák meg földi Sz-400 ütegekkel.

Egyik oldalon globális NATO felderítés, a másik oldalon is komplex hálózati hadviselés, ebbe a struktúrába kell elhelyezni a Gripent a maga részlegesen publikus számadataival, illetve a hajózók felkészültségével.

Egyetertek nem kell nekunk 5.gen egyenlore inkabb meg egy teljes szazad gripen eros legvedelem es radarok amivel a foldrol le lehet kapni a gepeket.

Hát jó pocsék a képe annak a Litening pod-nak.
Bezzeg románoknak Sniper van.
Bezzeg románia..
Összevetés egy külföldi fórumról:

Sniper pod: Ideális olyan küldetésekhez, amelyek nagy hatótávolságú precizitást igényelnek, mint például a kiterjesztett megfigyelés, a kis célpontok, például a fegyvertárak azonosítása, valamint a látótávolságon kívüli légi támogatás támogatása.

Lightening Pod: Sokoldalú és alkalmas pod a küldetések széles skálájához, beleértve a közeli légi támogatást, a légi fölényt és az általános megfigyelést.
Modularitása lehetővé teszi a könnyebb frissítést az újabb verziókra.

https://forum.dcs.world/topic/218592-lightening-vs-sniper-pod/

• Tetszik
Reactions: Tumpek