[HUN] Védelempolitika

Status
Not open for further replies.
Szerintem arra a rengeteg BTR-re lehetne integrálni valami modernebb pct. rakétát vagy van hasonló szovjet gyártású alternatíva ami képes a románok modernizált 55-öseit hatékonyan eliminálni ?

Ha a TR-85-re gondolsz akkor azt még a MH páncéltörő rakétái is simán leküzdik.

borisz

Mi a kérdés?Szerintem páncéltörő rakétával simán 90% vagy magasabb a találati arány a lőtereken mozgó célra is.

Szevasztok
Az, hogy 260-ból 75 MiG-21 lezuhant, az még nem "osztályozza" a gép minőségét, ha nem ismeritek a konkrét okokat. Gyors számvetésem szerint kb. 2/3 arányban fordultak elő pilótahibák és műszaki karbantartási hibák a gépveszteségek okaként, pluszként kezdetben több gép hajtóműve is leállt a rossz minőségű, kokszosodó hajtómű-kenőolaj miatt, ez se a gép minőségéről ad jellemzést. Az emberi hibák jelentős része is kiképzési hiányosságra vezethető vissza, pl. kezdetben nem volt kétüléses gyakorló-változat, a pilóták 15UTI-ról ültek át a kétszeres sebességű - és leszállósebességű!! -, teljesen eltérő repülőtulajdonságú 21-re. Volt több légi-karambol is, ütközés vadlibával leszállás közben, ami letépte a fékszárnyat, szóval a konkrét gépveszteséget okozó műszaki hibák száma jóval kisebb volt a gépveszteségnél.
Üdv ML

Én is azon a véleményen vagyok, hogy jó lett volna két századnyi BISZ-t modernizálni (házilag, új, nyugati levegő-levegő fegyverzettel, rádiókkal, katapulttal), majd azokkal spórolni, a MIG-29 helyett meg talán inkább 4-es metrót, Mi-171-est kérni stb. De képzeljük csak el, hogy akkor most még JAS-39 sem volna, ami egy ilyen román határ menti gyakorlatnál szinte az egyetlen olyan fegyver, amire támaszkodhatunk.

"dudi">borisz

Mi a kérdés?Szerintem páncéltörő rakétával simán 90% vagy magasabb a találati arány a lőtereken mozgó célra is.

Jujujjjj!!!

3 indításból 1 huzalszakadás miatt elszáll a pi...-ba, egy a lassan mozgó cél mögé csapódik...
14 éve pont egy 88-as szakszi mutta be a Metiszt. 2-ből 1 sem találta el az álló célt. Nem könnyű célon tartani, főleg éles helyzetben ha be vagy sz**-va, és a hk nem mindig lassan, a Neked kedvező irányba megy. Amúgy ez az egyetlen pct.-nk ami megsemmisíthet egy reaktív páncélzattal ellátott szomszédos hk.-t. Maljutka, Konkursz/Fagot csak Pszh-k ellen jó valamint könnyű célpont bárminek.

Megértem, hogy sokan méregetik a lehetőségüket egy hk támadás ellen, de csak ezekkel veszett ügy. A páncélelhárítás kombinált és lépcsőzetes, azaz pct ágyúk, gránátvetők és rakéták alkotják. Az ágyúk már a múlté, de itt a Balkánon még pontens eszköz (az első meglepetésszerű lövésig). Városokban szinte csak gránátvető (Szpg, Rpg)
Egyébként az ellen is tudja honnan fog támadni a hk csoportja és előtte megtisztogatja az utat. Jó messziről.

Tényleg értelmetlen ez a "farokméregetés", Honvédségunk esélytelen, a véráldozat felesleges lenne.

ijasz

Pár hete voltam olyan lövészeten ahol lőttek a páncéltörők és hozták a 90%-ot.A huzalszakadás pedig technikai probléma az más tészta.

Tudom nem egy Hadiipari gépezett , de jelenleg a gazdasági sakk táblán kell visszafoglalni a mezőket és ehhez hozzá tartozik a RÁBA is , MOL - is és lehetséges a Dunaferr is.
http://www.vg.hu/vallalatok/levelet-kapott-a-dunaferr-vezere-vargaek-megvennek-a-ceget-410204
Azért ezzel már lassan lehet valamit már kezdeni is.
Videoton az már adott elektronika részéről. Szerintem semmiképpen sem negatív hír még mi szemszögünkből sem.

Lassan be lehetne, bár a Btr-ek még csak 20 évesek ha vannak. Még 10 évig gyilkolhatnánk őket mielőtt rosszvasba mennek. Lehet hogy xarok,de van még + 500 db. + kb 50 Brdm-2 ami már elég múzeum érett lassan. A kb 200 db kivégzett Btr-el mi lehet? Roncstemető? Na kéne per pillanat akkor tehát kb 550 db amire tuti sose lenne pénz. Ha licencet veszünk az nem lesz olcsó, és még a gyártás. A saját kifejlesztés szintén nem olcsó és be is fuccsolhat. Nem tudom mennyire lenne esetleg megfelelő egy már nem gyártásban levő jármű licencének megvásárlása és azt a kor kor és az MH igényeire felhozni és úgy legyártani.

"<i>Pár hete voltam olyan lövészeten ahol lőttek a páncéltörők és hozták a 90%-ot.A huzalszakadás pedig technikai probléma az más tészta."
</i>
Szerencsés véletlen lehetett. :)
Éles harci helyzetben, nem álló célpontoknál, gyalogsági támogatással előrenyomuló páncélosok ellen, a páncéltörő rakétások igencsak elárvult erőt képeznének.
Minimális találati és túlélési eséllyel.
Nem a lövészeteket kell figyelembe venni, hanem meg kell nézni ,az eddigi helyi háborúkban mennyi pct rakétát lőttek el és hány harckocsit tudtak végül kilőni.
Messze lenne az a 90 %-tól, nem is kicsit. :)

RPG-7-el van tapasztalatom, igaz lövészet az is csupán. Viszont egy gyenge szél is elég, hogy el ne találja a célt a kilőtt rakéta. Mindez 300 méteres távon. Egy harckocsi ennél nagyobb távról is kiszúrhatja már hogy páncéltörők várják és a sokkal pontosabb HK ágyú ilyen esetben már esélyesebb. Irányított rakétáknál nyilván kicsit más a helyzet, de ott sem hinném hogy éles harctéri körülmények között 90 %-os találati arányt lehetne elérni, főképp mozgó célra. Huzalvezérlésű rakétát láttam működni BMP-ről, de ott sem volt valami rózsás a kép, a találati pontosságot tekintve. Pedig az is csak a szokásos időszakos lövészet volt, nem harctér.
Minden tiszteletem dudi alakulatában szolgáló páncéltörőké, de nem hinném hogy élesben is hoznák a 90 %-ot. Buta példa tudom, de a 2. világháborúban, Németország 6 000 000 kézi páncéltörőt készített és alkalmazta is ennek a zömét, gondolom. Az általuk kilőtt ellenséges tankok többségét mégsem ezen eszközök pusztították el, hanem a saját harckocsik és páncéltörő ágyúk. Persze, azok a fegyverek még gyerekcipőben voltak, de érzékeltetni szerettem volna, hogy ne túlozzuk el az ilyen fegyverek jelentőségét napjainkban sem.

honved

Váram már,hogy mikor jön elő valaki az RPG-vel...Olvasd már el,hogy miként kezdődött ez a dolog!!!ATGM-ről beszélünk nem RPG-ről.

Ezenkvül végig lőtérről beszélünk tehát nem értem,hogy jön ide a harci alkalmazás.

Status
Not open for further replies.