Rövid és tömör véleményem, hogy még nincs itt az ideje, túl korai. Túl sok az aktív fertőzött, túl nagy a napi esetszám. Persze jóval barátibbak a számok, mint novemberben, de azért azt lássuk, hogy még mindig 3 nap alatt van annyi új fertőzöttünk, mint amennyi az egész első hullámban volt összesen!
Sok ország beszívta a korai visszanyitást, ne kövessük el mi is légyszi.
Amúgy nem vagyok arról sem teljesen meggyőződve, hogy pl. a mozikat kisegítené-e, ha pl. csak minden 6. székre adhatnának el jegyet. (minden harmadik szék, minden második sorban)
Mert most legalább nem kell annyi rezsit fizetniük, meg nem kell takarítani, nem kell sok alkalmazottat fizetni. De ha lesz napi 5 vetítés pár tucat emberre, akkor ezeket újra kell, de a bevétel meg töredéke lesz a megszokottnak. Szóval annyira nem érzem, hogy ki lennének segítve. Nem vagyok járatos a moziiparban, de nem hiszem, hogy tartósan max 1/6-ra töltött termekkel már profitot tudnának termelni, vagy legalább szignifikánsan kisebb veszteséget, mint most. (Ha pénzügyileg nincs plusz hozadéka, akkor pedig inkább legyenek csak zárva, mert kockázata azért még úgy is van, ha csak 1/6-on megy.)
A kocsmák pedig szerintem eleve nem túlságosan produktívak nemzetgazdasági szinten, pláne, ha csak a magyar fogyasztókkal számolunk. Annyira nem sajnálom, hogy zárva vannak. Az oda járó emberek is jobban tennék, ha inkább értelmes dologgal töltenék az idejüket, netán értéket teremtenének.
Az éttermi teraszokat a mi éghajlatunkon télen nincs értelme kinyittatni. Még szerintem februárban sincs. De jön a tavasz, még addig javulhatnának is a járványügyi adatok, és akkor esetleg majd ezt meg lehet lépni. De még várjunk vele.
Oltási kártya előbb-utóbb lesz, ebben biztos vagyok. Türelem, még amúgy is alig van, aki kaphatna.