Szia!Sziasztok! Én eddig csak olvastam ezt a topikot, inkább a katonai dolgokhoz szóltam hozzá.
Szerintetek mikor tetőzhet a harmadik hullám, meg lehet ezt egyáltalán jósolni nagyjából biztosra?
Az én tapasztalatom, hogy mindenki lazítást szeretne már, és nemigen hisznek már a hivatalos szerveknek, szakembereknek, aminek szerintem a többször elhangzott felelőtlen "ígérgetés", jóslás is az oka:
1. A kormány nyugodtan adhatott volna egy távoli határidőt,ameddig valószínű tényleg javul a helyzet, és elérjük a kívánt oltási számot is, ehelyett folyamatosan megy az ígérgetés és az egy héttel arrébb tologatás.
2.A virológusok, szakemberek is csak találgatnak szerintem, Zacher Gábor Március 24-et jósolt tetőzésnek ez nem jött be, Rusvai kedd-szerdát jósol tetőzésnek, mert szerinte a szennyvíz adatok alapján jól állunk(nem csökken csak stagnál, a friss adatokat nem tudjuk)Szlávik meg április közepét, most akkor kinek higgyen az ember? Persze tudom nem egyszerű megmondani a tetőzés idejét, de inkább egy távoli, de biztosabb dátum belengetése lett volna okosabb, mint ez a mindenki mást mond állapot.
Ma sokkal kevesebb teszttel majdnem ugyanannyi fertőzöttet találtak, mint tegnap, a portfolio oldalon is volt egy elemzés a heti mozgó átlagokról, hogy 14 megyében most kezd csak emelkedni igazán a fertőzés, és ahol eddig stagnált, csökkent ott is megindult megint felfelé, ebből nekem nem úgy tűnik, hogy közel lenne a tetőzés...
A jelenlevők közül szerintem senki sem vállalkozna arra, hogy megbecsülje a tetőzés időpontját.
Ehhez szükség lenne a lakosság átlagos kontaktusszámainak ismeretére (például a mobilok cellainformációi sokat segítenek), a megyei/települési szintű aktív fertőzöttségi adatokra, a szennyvíz friss koronavírus koncentrációjára, és még számtalan tényezőre.
Én úgy gondolom, hogy jelen pillanatban a hozzáértőknek is roppant nehéz megjósolni az időpontját. Ennek okai:
- az embereknek már a tökük tele van a korlátozásokkal és a bezártsággal,
- a fentiek miatt lazul a fegyelem,
- ahogy haladunk a nyár felé, egyre jobb lesz az idő, így még több ember indul el a természetbe,
- az eddigiek miatt várhatóan nő(het) vagy legalább stagnálhat még egy ideig a fertőzöttek száma.
- nő a napsütéses órák száma, aminek köszönhetően az UV-sugárzás fertőtlenítő hatása fokozottabban jelentkezik, tehát kültéren jóval kevésbé lesz életképes a vírus,
- napról napra a beoltottak száma, tegnapig a lakosság közel 20%-át beoltották, ami bár még nem képes megfogni a járványt, azonban némiképp kifejthet lassító hatást,
- a magas fertőzési számok azt is jelentik, hogy egyre több ember szerez természetes immunitást.