T
Törölt tag 4082
Guest
Abban mérlegéknek ám igaza van, hogy ha kiesik további párszáz, ezer ember, egy amúgy is túlterhelt szektorból, az nem jó.Persze egyéb személyi kapacitáskorlátok lehetnek, de tettek egy gyors lépést a várólisták csökkentésére. Sztem ennek gyors látszatja lesz
De közelítsük másfelől. Vár valaki műtétre. Be kéne küldeni egy műtét előtti rutin laborra a vérét. Nálunk az állatdiagnosztikai laborban évi kb 500ezer vizsgálatra (azért nehéz, mert a humán klinikumban vizsgálatban számoltak, mi mintában, kb 10-15 vizsgálat tartozik egy mintához átlagban) volt egy biokém automata (nem a legújabb rendszer, de óránként 1800 vizsgálat, az óránként 1800) tartalék gépnek egy régi japán igaz annak tizede volt kb a kapacitása. Egy advia 120 (a 120 itt is az óránkénti kapacitás) hemat automata, és tartaléknak egy cell-dyn 3500. (Azóta változott) Na az utóbbi egy remek gép volt a maga korában. Testűri folyadékok vizsgálatára folyton azt használtuk. Egyrészt, hogy be legyen kapcsolva néha, másrészt mert szerintem a gyémántból is simán kiszívta volna a vizsgálathoz szükséges anyagot. Csak hát na, az idő elrepült felette.
És a vizsgálatok elvégzésére 5 biológus.
Hogy ezt miért írtam le? Mert ehhez képest ismerek olyan nem kicsi kórházi labort, ahol a hitachi és a cell-dyn az új, modern technika, 9 biológussal, és hozzávetőlegesen évi 10 milliós mintaszámmal.
Szóval szerinted az állami labor is tudja a rutin vizsgálatokat 3 órás határidővel vállalni, vagy örülnek ha luk van a popikájukon?
És ez a kevésbé borzasztó. A borzasztóbb, hogy minden humán laboros ismerősöm szerint kellene még ember. Legyen az orvos, vagy szakdolgozó. De a kinevezett pénzügyi felügyelet, még ezt a létszámot és felszerelést is sokalja. A vírusnak úgy futottunk neki, hogy sok laborban elisa automata se volt, és tudok olyanról, ahol plate olvasó se, de mert a beszerzésekért felelős okos 40 éve elvolt a laborban ezek nélkül, pedig már ők is csináltak elisat, így minek. (Igaz ők heti 2őt, most meg napi 100 felett van)
Azt mondod ez nem fontos? Én azt mondom, hogy a pcr kapacitást szinte teljesen a covidnak alávetve 4 napos csúszás van az eredmény és a mintavétel között. De ez műtétnél is ugyanúgy ott lesz.
Szóval attól, hogy az állam több műtétet fizet ki, nem lesz több kapacitás.
De vannak itt más területekről is, ők valószínűleg el tudják mondani, hogy mi a helyzet máshol. Pl ha jól emlékszem @Venom85