Sziasztok!
Nem tudok sajnos hosszan visszaolvasni.
Szerintetek 3. oltásnak mi a jó választás? 2 szputnyik után.
A segítő véleményeket előre is köszönöm.
Csak hogy ne kizárólag egyoldalú véleményt láss:
Azt tudni kell, hogy Redgreg mélységesen utál mindent, ami kínai és mindent, amit a Kormány csinál. Tehát a válaszánál ezt érdemes figyelembe venni.
Én például Sinopharmot kaptam két Szputnyikra. A tüskefehérje elleni antitest szintet biztosan kevésbé emeli meg, viszont az össezs antigént bemutatja az immunrendszernek, nem csak a tüskefehérjét (mutánsállóság) és az adjuváns miatt némileg eltérő immunválaszt vált ki.
Abban Redgregnek igaza van, hogy a Janssent lehetőleg ne (nem is ajánlott), hiszen a Szputnyik első adagjával azonos vektort használ és így a hatékonysága valószínűleg gyengébb lenne a vektorral szembeni immunitás miatt. Az ajánlás a különböző típusú oltóanyagok keverése és az Astra ugyanúgy vektor típusú, mint a Szputnyik, és a Janssen, ráadásul egy adagra nézve az Astra a leggyengébb. Tehát az Astra is a sor végére illik.
Marad a Moderna, a Pfizer (ezek mRNS típusúak) és a Sinopharm (ez teljes elölt vírus adjuvánssal). A két mRNS típusú közül a Moderna 3,33-szor több hatóanyagot tartalmaz, mint a Pfizer.
Ha gyors és erős antitestszint emelésre vágysz, ami rövid távon hatékony védelmet ad, akkor Pfizer, vagy még inkább Moderna. De az antitest koncentráció idővel ismét csökkenni fog és ez az antitest szintre kihegyezett oltóanyagok hatékonyságának gyorsabb csökkenéséhez vezet. Ha pedig hosszabb távon gondolkodsz, a sejtes immunitást és a mutánsállóságot helyezed előtérbe és ezért cserébe rövid távon vállalod az enyhe tünetes megbetegedés nagyobb esélyét, az alacsonyabb antitest szint miatt, akkor Sinopharm.
Hozzáteszem, hogy nem vagyok orvos, vagy egészségügyis, csak az egyoldalúságot próbálom ellensúlyozni.