Itthon tudtommal alapesetben a 12. hétig végezhető abortusz. Egy ilyen idős képlet - emlékeim szerint - olyan 5-6 cm és 10-20 g körül van. Attól még, mert elindul a differenciálódás, ez még közel sem egy ember.Annak nincs sok értelme, amit itt a nagy felvilágosultságban lenyomnak páran.
Nem mondom, hogy nincs olyan társadalmi/orvosi/erkölcsi helyzet, ahol az abortusz ne lenne jogos, mert van. Azt sem mondom, hogy a teljes tiltás a megoldás, mert nem.
De ha tanultál biológiát pontosan tudnod kéne, hogy nem egy sejtcsomóról beszélünk, mivel mire érszre veszi valaki, hogy terhes, ezen a fázison már rég túl vagyunk.
25-28 hetes fejlettségi állapotig kvázi életképtelen. Miért? Mert csak és kizárólag egyfajta környezetben, az anyaméhben van lehetősége fejlődni és olyan állapotba kerülni, hogy koraszülés esetén egy rakat gyógyszerrel és géppel megtámogatva életben maradjon.Aztán a második rész: amúgy is önálló életre képtelen. Akkor nincs semmi baj, nem kell abortusz, hiszen el fog vetélni. Ha nem vetél el, akkor életképes embrióról/magzatról beszélhetünk, és pontosan ugyanannyira képes magát fenntartani, mint egy 2 éves csecsemő.
Értem, tehát a Te olvasatodban tekintsük két lábon járó inkubátoroknak a nőket, akiknek semmi beleszólása nincs abba, hogy mi történik a testükkel.Harmadik rész, az én testem: nem az ő teste, egy önálló genetikai állománnyal rendelkező lény testéről beszélünk.
Az egész kérdéskör legfontosabb társadalmi vetülete szerintem, hogy az abortusz adminisztratív és gyakorlati korlátozása helyett a megfelelő szexuális nevelésre, felvilágosításra lenne szükség. De akár még a fogamzásgátló készítmények, eszközök mind szélesebb körű hozzáférhetőségét biztosító támogatási rendszert is felállítanának.Plusz lenne még társadalmi vetülete is a dolognak, de abba most nincs kedvem belekezdeni.
Az én olvasatomban egy ilyen idős embrió/magzat csak egy pár centis, részben differenciálódott képlet. Mivel az abortusz elvégzésére biztosított időszakban totál életképtelen a méhen kívül, nem nevezném ezt halálnak. Lényegében nem is élt.Nem. Az ő életük! Van ot másik élet is. Akit meghal. Ne vegyük már ezt félvállról.
Tessék ez egy 8 hetes magzat:
Mi emberi van benne..?
Felesleges és káros az abortusz túlzott szigorítása vagy akár betiltása. Aki véget akar vetni a terhességének, az így is, úgy is megtalálja rá a megoldást...