Látom a portfolio, mint gazdasági újság, már a járványokhoz
is ért
Amit ők felvázoltak az a következő: ha én egyedül 1 krumplit 2 perc alatt eszek meg, akkor 2 ember 6 krumpilt hány perc alatt eszik meg? Azaz kiszámoltak egy sima egyenes arányosságot a külföldi számokkal. Ez általános iskolás matek, remélem azzal mindenki tisztában van, hogy ennél "kicsit" bonyolultabb matematikai modellekkel számolnak a hozzáértők (akik egyébként nem gazdasági újságírók). Ettől még persze lehet, hogy véletlenül igazuk van. De ilyen "számításokkal" bárki tud vagdalózni.
Szerintem per pillanat amúgy is totál felesleges bármilyen számokkal komolyabban foglalkozni. Most amit tudunk, az az, hogy a napi X elvégzett tesztből hány a fertőzött. Jelent ez bármit? Hát nem nagyon. Még csak az ország átfertőzöttségére sem utal, mert nem random embereket tesztelnek, hanem főleg tünettel rendelkezőket. A halálozási számok megint csak annyit jelentenek, hogy ebből az X teszttel kiszűrt Y emberből hányan haltak meg. Közvetlenül a koronavírus okozta a halálukat? Talán igen, talán nem. Az mondjuk biztos, hogy szegényeknek a helyzetén nem segített. Arra jók ezek a számok, hogy az ellátórendszer pillanatnyi leterheltségét felmérjük.
Azt csak kb a KSH éves halálozási számaiból lehet majd tudni, hogy mennyi áldozata lett a járványnak (előző évekkel összevetve). Mert én a halálos áldozatok közé érteném azokat is, akik pl nem kaják meg most időben a kemoterápiát, majd hónapok múlva meghalnak. Ugyan indirekt módon, de ők is a járvány áldozatai annak ellenére, hogy talán sosem kapták meg magát a betegséget. Ők semilyen statisztikában nincsenek benne ma - és nem is lesznek.