VAKCINA hírek
Már jeleztem korábban, hogy ez a hónap eseménydúsnak ígérkezik vakcina és gyógyszerfejlesztés terén. Szerintem így is lesz.
Ugyan tegnap este már láttam ezt a hírt, de csak ma kerül ide. Mivel eléggé fontosnak néz ki, és van némi megjegyzésem is egyes részletekre, kivételesen az egész cikk szövegét bemásolom. Jelenleg ők szeretnének lenni (a MODERNA) az első számú vakcina.
Tehát ez a vakcina a III. fázis III. fázisába lép júliusban, tehát III./III. tesztfázisba. Ezt sajnos gyakran keverik az újságírók (a Portfólió nem, ők olvasnak minket is...
) Szóval az I. fázis labor tesztelés, a II. fázis az állatkísérletes szakasz (toxicitás, hatásosság stb. egyebek), és csak a III. fázisban kezdődnek a humán (embereken) folytatott tesztek. Mindegyik ilyen tesztfázis önmagában több tesztfázis szakaszból áll.
Tehát a Moderna szeretné elkezdeni a III./III. humán tesztelést, ami az utolsó szakasz. Miután a múltkor közölték a különböző dózisokkal kialakult eredményeket, abból sajnos az jött le, hogy a 200 mikrogrammos dózis alacsony számú emberi mintán IS gyakori mellékhatásokat okozott, ami nem elfogadható. Így most leszállították a dózist 100 mikrogramra, ami viszont hatásfokát veszélyezteti a vakcinának, ugyan is könnyen előfordulhat, hogy kevés védettséget fog adni. Erről írtam is a múltkor, hogy a 200-as lenne az ideális, de az már sokaknál mellékhatást mutat, és ez a baj. Nagyon kérdéses az idős generációnál a hatásosság és a mellékhatások, ami egy neuralgikus pontja az egész tesznek. Szóval van miért aggódni a Modernának, mert itt most könnyen elbukhatnak. Szerintem lesz ennél jobb vakcina is. Ez az én egyéni véleményem.
2020. 06. 11. Portfolio
A Moderna csütörtökön megerősítette, hogy júliusban kezdenék meg a koronavírus elleni vakcina tesztelését 30 ezer önkéntes bevonásával, ekkor lép be ugyanis a vállalat a tesztelés utolsó szakaszába - írja a Reuters.
Júliusban kezdődhet az amerikai biotechnológiai cég, a Moderna vakcina tesztje, amely során az elsődleges cél a tünetekkel járó COVID-19 által okozott betegség megelőzése lenne.
Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója
korábban elmondta, hogy most fejezik be a Moderna vakcinájával a klinikai fázis I. vizsgálatokat, amelynek előzetes adatai ígéretesnek tűnnek, és nagyjából július elején megkezdődhetnek a fázis III. vizsgálatok is.
A társaság részvényei 6% -ot ugrottak a hír bejelentése kapcsán.
A cég elmondta, hogy a vakcina 100 mikrogrammos dózisát választotta ki a vizsgálathoz, ezen a dózisszinten a vállalat arra készül, hogy évente mintegy 500 millió adagot tud gyártani, 2021-től ez pedig 1 milliárdra is emelkedhet amint létrejön a stratégiai együttműködés a svájci Lonza gyógyszergyártóval.
Elmondták azt is, hogy a 100 mikrogrammos adagot az immunválasz maximalizálása és a mellékhatások minimalizálása érdekében választották.
A harmadik fázisban a cég 300 egészséges felnőttet tesztelt, köztük idősebbeket is, náluk különösen fontos volt, hogy milyen immunreakció érkezik az oltóanyagok beadása után.A cég hozzátette, hogy a kísérletekben résztvevőket egy éven keresztül figyelik.
Júliustól 30 ezer emberen tesztelnék a koronavírus ígéretes ellenszerét