Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Abban képben van esetleg valaki, hogy az elhunytak esetében milyen a férfi/nő arány?
Valaki nézze meg legyen szíves!
Kössssz!
238056 fertőzött (+6212)
7812 kórházban (+119)
639 lélegeztetőgépen (+6)
164018 aktív eset (+4531)
68525 gyógyult (+1492)
5513 elhunyt (+189)
1894753 mintavétel (+18479)
53238 hatósági házi karanténban (+2808)
Szerintem nem nullázzák. Ha nulláznák, jobban látszana, hogy amíg tavasszal sokkal jobban álltunk mint nyugat európa, most meg nem.Csak egy gondolat foglalkoztat engemet ! Január 01-én nullázzák az adatokat/számokat vagy már amíg élünk összeadják majd folyamatosan ?
Nem vagyok biológus, valóban. Mindazonáltal nem kell, hogy meglegyen eleve egy bizonyos fokú víruskoncentráció?
Mármint ahhoz, hogy kimutatható legyen a tesztelés által. Meg rémlik valami, hogy a betegség lefolyása során a vége felé "aktív vírust" már nem ürít a delikvens. Vagy?
A "Vagy?" meg értelmezhetetlen, mert bevallod, hogy nem tudod, de számonkérnéd?
Arra volt csak visszautalás, hogy jól gondolom-e.
OFF
Öt-számjegyű rubrikák kellenének már a térképre, ha továbbra is készítettem volna. Semmi értelme nem is lenne, mert mint ahogy ki is van írva, csak tájékoztató jellegű a hivatalos koronavírus oldal, és az adatok is olyanok a térképen. Utoljára szeptember elején voltak még elfogadható adatok, azóta nem. Ma már nincs is jelentősége, ahogy azt előre jeleztem, mert elszabadult az egész. Talán most valamennyire sikerül mérsékelni a terjedést, de ez nyögve nyelős, vért izzadós, és napok alatt visszaeshet az egész az emelkedésre. Ezért kellett volna még akkor lokalizálni helyileg (kis un. "plecsni" karanténokkal), amikor csak kis gócok voltak. Drága tanulópénz lesz ez az országnak, a kérdés hogy a politikusok tanulnak-e belőle valamit. (szerintem semmit) Nem szeretném azt a napi 200 elhunyt számát látni, de egyre inkább arrafelé tartanak a számok. Bárki bármit is mond, megfoghattuk volna mint a tavasszal, de a nyugat majmolása (nem lesznek karanténok, korlátozások, ááá... dehogy) a nyugati katasztrofális "eredményeket" hozta. Nincs ezen mit csodálkozni. Einstein is megmondta, ugyan azokkal a hozzáállásokkal ugyan az lesz az eredmény. Ő csak másképp fogalmazta meg, de a lényeg ez. Most is így lett. Még legalább 4 hónapot kell kibírni, hogy enyhülhessen a covid nyomás. Orbán ma már másképp állna hozzá, ha visszamehetne az időben. Nekem is többen hinnének hogy nagyon meg tud rogyni az ország ettől, jobb lenne ezt elkerülni gyors mini karanténezéssel. Nem a határokon jött át, az jó volt a lezárás. A védekezést vették komolytalanra. Lett is belőle hatalmas mínuszos számla. Pedig pont ezt akarták elkerülni, meg a gazdasági lassulást. Hiába, a politikusok ehhez nem értenek, ide csak szakemberek jók, azok is csak akkor ha még nem túl késő a megfékezés. Utána már majdnem mindegy ki vezényel, ki a főnöke a védekezésnek.238056 fertőzött (+6212)
7812 kórházban (+119)
68525 gyógyult (+1492)
5513 elhunyt (+189)
Most otthon sokkal a lazábbak a szabályok mint Nyugaton. Tavasszal mindenhol totális leállás volt, de nálunk időben arányosan nagyon korán. Sztem ezek a mostani lazább szabályok kisebb gazdasági visszaesést fognak generálni, mint ahol hónapokra bezártak minden boltot.Szerintem nem nullázzák. Ha nulláznák, jobban látszana, hogy amíg tavasszal sokkal jobban álltunk mint nyugat európa, most meg nem.
Laikusok számára is többé kevéssé fogyasztható elemzés a magyarországi járvány terjedéséről, mutációjáról, stb.http://huncovgen.brc.hu/
243581 fertőzött (+5525)238056 fertőzött (+6212)
7812 kórházban (+119)
68525 gyógyult (+1492)
5513 elhunyt (+189)
Meglepő milyen kevés pulzoxi van az osztályokon, pedig szükség lenne rá. Olcsó és hasznos eszköz.
Azon kívül, hogy tudom a pulzusszámomat, meg a saturaciot, mire megyek az adatokkal?
Nyilván gyakori rendszeres mérés sorozat mutathat valamit. Hogy kell értelmezni?
Meg tudod figyelni az állapotváltozást.Azon kívül, hogy tudom a pulzusszámomat, meg a saturaciot, mire megyek az adatokkal?
Nyilván gyakori rendszeres mérés sorozat mutathat valamit. Hogy kell értelmezni?
Meg tudod figyelni az állapotváltozást.
Egy beteg ember alig érez valamit abból, ha picit megemelkedik a pulzusa, vagy csökken a szaturációja. Sokszor még a hőemelkedés sem zavarja őket, illetve azt elnyomják a gyógyszerek. Az ápolók szeme ezeket az apró változásokat képes észlelni. Pl. egy műtét után az intenzíven a folyamatos megfigyelés mellett úgy lehet titrálni a fájdalomcsillapítókat, hogy a beteg nem is kéri és sokszor nem is tud róla, mert a monitorozott paraméterek változását azonnal látják a dolgozók. A páciensben olyankor még nem is tudatosult a fájdalom.
Az állapotromlást akár órákkal előbb láthatod, mintsem azt a beteg megérezné, és pl. egy légzőtorna, vagy egy invazív lélegeztetés korábbi indításával oxigénnel tudod ellátni a szöveteket és időt tudsz nyerni. A covidnál sem mindig elég a napi 1-2 alkalommal megmérni ezeket az értékeket. Az lenne a legjobb, ha folyamatosan lehetne monitorozni legalább egy pulzoxival.