Érdekes ez a vita!
Szerintetek az egyszerű 20-50 év közötti állampolgár mennyi idő múlva "kaphat" oltást? Szerintem kb fél év múlva jut el hozzám, hacsak a munkahelyem nem intézi el előbb, mert azt is esélyesnek tartom.De még ez is elég pozitív becslés a részemről. Én ráérek akkor mérlegelni, hogy érdemes-e beoltatnom magam vagy sem. Alapvetően nem oltatnám be magam, de emiatt nem akarok hátrányba kerülni.
Szerintem kb. 3-4 hónap mire elér eddig a csoportig és 5-6 hónap, mire tömegessé válik. A 90-95%-os védettséghez oltóanyagtól függően jellemzően 42-56 nap kell az első oltástól számítva (feltételezve, hogy a második adagot is megkapod). Ezt érdemes belekalkulálni a nyári terveidbe.
A regisztráció semmire nem kötelez, de az adott kategórián belül azt fogják először értesíteni, hogy mehet oltatni, aki regisztrálta magát.
https://vakcinainfo.gov.hu/
A munkahelyemben én is bízok, de a mostani influenza oltóanyag hiány megmutatta, hogy ők sem tudnak csodát tenni. Pedig amúgy van pénz és érdekérvényesítő képesség. Sőt még szándék is. Végül is 2,5 héttel korábban tudta a munkahelyem elintézni, mint ahogy a háziorvosnál sorra kerültem volna, de 5 héten át a munkahelyem is hiába próbált megmozgatni kapcsolatokat. Szóval a központi regisztrációnak van értelme.
Remélem hogy úgy döntesz, hogy beoltatod magad. A saját magad és a társadalom érdekében.
A megalapozatlan, ismeretlentől való félelmekkel szemben a legjobb ellenszer az informáltság. Olvasd el az egyes oltóanyagok oltási tüneteiről, mellékhatásairól, azok előfordulási esélyéről, súlyosságáról, az oltások hatékonyságáról elérhető, megbízható, ellenőrizhető, valós mérésekkel, tesztekkel, az egyre növekvő számú átoltottnál tapasztaltakkal alátámasztott, hivatalos információkat! Ne pedig megbízhatatlan (vagy adott esetben valótlan), szenzációhajhász, egy-egy kiragadott példán alapuló véleményeket. Mire te megkapod elég sok tapasztalat lesz. Először az egészségügyisek kapják és az ő tapasztalataikra szerintem lehet alapozni. Meg persze a hatósági engedélyezésre is. Külföldi oltottból pedig milliók (vagy akár tízmilliók) lesznek előtted.
Vesd össze ezeket a betegség kockázataival, tüneteivel. A kevésbé súlyos és súlyosabb lefolyással és azok esélyeivel. Vedd figyelembe a többi ember, a környezeted és az egész társadalom érdekét is a saját érdekeid mellett! Van még időd gondolkodni, információt gyűjteni. Örülnék neki, ha az oltás mellett döntenél. Mindegyikünk érdeke a nyájimmunitás elérése.