Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ehhez kapcsolódik, hogy az esetszámok felfutásával egy számunkra kedvezőtlen mutáció esélye is meredeken emelkedik.
Pontosan !
Ezzel van alapvető összefüggésben, hogy egy számunkra szerencsétlen mutáció eredményekék az sem elképzelhetetlen, hogy a tesztek 100 milliós darabszámban mehetnek a kukába !!! Erősen gyanús az is, hogy a spanyol tesztek, amik 30% hatékonyságot mutatnak, nem-e azért hozzák ezt az eredményt, mert már különböző mutációkkal állunk szemben azon a területen ! Ezt most egyenlőre nem lehet megmondani amíg nincsenek pontos adatok. Sajnos ahogy korábban mondtam, saját M-zárolt kapacitásokat és védőeszköz gyártást kell kiépítenünk, ha nagyobb biztonságban akarunk lenni, mert bármikor előfordulhat egy új változat ami erőre kap. Úgy mint a tűzvészeknél, néhány tűzfészekből újra erőre kap és megy tovább.

Persze vannak még rosszabb lehetséges forgatókönyvek is, de azokról jobb ha nem is tud senki semmit, mert a szőr is feláll az ember hátán tőle.:)
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Aki még nem tudta: a koronavírus egy gender kérdés.
Köszi ! Egyetértünk !
Tudom hogy milyenek (az a bizonyos csoportosulás), de mindig meglep amikor a következő agymenéssel jönnek. Ez is úgy állt ki elmondani ezt, hogy már jó ideje nyilvánvaló, sokkal több a férfi áldozat. Ha ez igaz lenne amit itt állít, akkor kb. dupla arányban a nők vezetnék magasan a halálozási listákat. És nem pont fordítva lenne.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Tanulnunk kell még ezt a védőmaszkos életvitelt.
Az elmúlt napokban-hetekben többször láttam embereket úgy viselni a sima papír vagy szövetmaszkot hogy az orruk alá volt húzva. Rengetegen lehúzgálják mikor beszélgetni kezdenek az utcán, matatnak rajta, igazgatják, volt aki vakarózott alatta(!!), a boltban állt előttem egy anyuka a 12 év forma gyerekével, rászólt hogy "Benőke, már megmondtam hogy ne nyalogasd azt a rohadt maszkot belülről!", egy fószer maszkban-kesztyűben nézegette az ásványvizeket és közben hosszan vakargatta a szemét, volt aki a pogácsát kajálta jóízűen, sokan még mindig ölelgetik, csókolgatják egymást a legforgalmasabb helyeken is.
Igen, borzalmas látni, hogy mennyi védőeszköz megy pocsékba a hülyéken!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
A német kormány megrendelésére már 2013-ban elkészült egy tanulmány, amely egy tüdőgyulladásos megbetegedést eredményező, levegőben terjedő koronavírus-járvány következményeit modellezi az országban. Több millió beteggel és halálos áldozattal számoltak a kitörés csúcsán.
A németek már évek óta készülnek a koronavírus-járványra
Alapból készen kell állni mindig egy egy százalékos, vagy a fölötti halálozású influenzajárványra, ha mi készen álltunk volna, akkor most nem kellene felszerelésért kalandozni!
 
  • Tetszik
Reactions: Python and zsolti

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
80
650
83

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 497
93 673
113
A 3 Wizzair A321-es gépünk (WZZ9012 / HA-LVD, WZZ9022 / HA-LVF és WZZ9032 / HA-LVH) tovább indult Kazahsztánból. Nemrég lépték át sorban a kazah-orosz határt. De mintha nem Kínába mennének. Túlzottal észak-keletnek tartanak. Mintha északról meg akarnák kerülni Kínát.

Érdekesség, hogy majdnem ugyanakkor szállt le 15 perc különbséggel Kazahsztánban két Pozsonyból érkezett szlovák B-737-86J is (RLX-187P / OM-GTG és RLX-186P / OM-GTF), mint a mi gépeink, és majdnem ugyanakkor is indultak tovább. Viszont ők jóval délebbi irányba tartanak, Kínába. Kb Sanghaj felé.
Mi mentünk Shangajba, a szlovákok meg Hangzhou.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 497
93 673
113
Jeljépes, de jó.

"Emellett az elmúlt napokban a Türk Tanácshoz is fordultunk. Azután, hogy a török kormány engedélyezte 8 tonna - maszkok alapanyagaként használatos - textil Magyarországra szállítását, ma Üzbegisztán felajánlásaként érkezik összesen 150 ezer védőmaszk. Nagyrabecsülés és köszönet jár a török és az üzbég kormánynak a segítségért: a bajban mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát!

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 816
47 160
113
Alapból készen kell állni mindig egy egy százalékos, vagy a fölötti halálozású influenzajárványra, ha mi készen álltunk volna, akkor most nem kellene felszerelésért kalandozni!
Senki nem állt itt készen semmire, max páncélszekrényben volt a németeknek is néhány nyilván kiválóra értékelt terve PAPÍRON, mert ha készen álltak volna, nem a mi 120.000 álarcunkat kellett volna lefoglalják ezek a sivatagi rablók!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 816
47 160
113
Jeljépes, de jó.

"Emellett az elmúlt napokban a Türk Tanácshoz is fordultunk. Azután, hogy a török kormány engedélyezte 8 tonna - maszkok alapanyagaként használatos - textil Magyarországra szállítását, ma Üzbegisztán felajánlásaként érkezik összesen 150 ezer védőmaszk. Nagyrabecsülés és köszönet jár a török és az üzbég kormánynak a segítségért: a bajban mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát!

Gyerekek, erről van szó!

Az igaz barát, még ha szerényebb képességű is mint pl. Üzbegisztán a bajban AD, a hatalmas és csillogó páncélú történelmi szövetséges Németország meg lehajolt még a mi lukas tíz fillérünkért is! Ott rohadjanak meg ahol vannak, 120.000 álarcunkba került hogy kiismerjük őket, én azt mondom megérte!!!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 497
93 673
113
Majd 500-al több napi minta, mint tegnap reggel, de 4-el kevesebb napi beteg. Növekszünk, de eddig kontrolláltan.

Magyarország:
261 fertőzött (+35)
223 aktív eset (+28)
28 gyógyult (+7)
10 (-) elhunyt
8005 mintavétel (+1188)
100 kórházi karanténban (+15)
3945 házi karanténban ez nem friss adat

Regisztrált fertőzött: 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 247 magyar állampolgár.
Magyarország:
300 fertőzött (+39)
256 aktív eset (+33)
34 gyógyult (+6)
10 (-) elhunyt
9275 mintavétel (+1270)
100 kórházi karanténban (-)
4759 házi karanténban @jurgenbauer

Regisztrált fertőzött:
10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 286 magyar állampolgár.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Egy nagy kiválthatja több tucat kicsit.
Pontosan így működik ma a rendszer. :)
Központi oxigén és sűrített levegő (plusz vákuum) van falakban az ágyak fejrészénél. Ezekkel működnek a lélegeztetők. (Van akkuval és palackokkal működő változat is, de az csak a betegek szállításához kell.)
Ilyen csövek vannak beépítve az intenzíveken, a szubintenzíveken, a műtőkben és a betegfelvételi osztályokon. Ezeken a helyeken lehet lélegeztetőgépet működtetni és nagyjából az itt dolgozók azok, akik kezelni is tudják. Mindez erősen limitálja a lehetőségeket, vagyis hiába szereznénk be korlátlanul lélegeztetőgépeket, azokat nem tudnánk működtetni.
Ezek biztonsági okokból nincsenek központosítva, gondolj bele 1 helyen elvizesedik a cső (igen nagyipari rendszer bármilyen jó is, előfordul) akkor azon a szakaszon nem megfelelő az ellátás, szakadás és egyéb dolgokról nem is beszélve.
Á, ezt már megoldották. Sok kórháznál látszanak a központi tartályok is, amik kis földsánccal körbe vannak véve. Már rájöttem, ha bombáznak, akkor bárhova, csak oda nem szabad bújni. :)
Lengyelek csináltak open source nyomtatható lélegeztetőt aminek az összköltsége 45 EUR.
Humán célra nem alkalmas. Több légzési paraméternek kellene állíthatónak és monitorozhatónak lennie. A megbízhatósága is kérdéses. A többi eszközzel a kompatibilitása sem biztos. A kalibráció esetleges lehet. Bírnia kell a folyadékot, a gyógyszereket, a vegyszereket. Az sem baj, ha van egy kisebb akku kapacitása, csak biztonságból. A felhasználók érintésvédelme is fontos, stb, stb.
Ez a 10 milla ez brutálisan túl van árazva!
Ennek csak egy része a megnövekedett kereslet, de meg kell fizetni a termék mögött felhalmozott tudást is, sőt, ezen túl évtizedekig biztosítják az alkatrészeket, helyben elvégzik szervizt, biztosítják a frissítéseket és a kompatibilitást a későbbi termékekkel, ilyesmik.

Persze abban igazad van, hogy akkor is túl vannak árazva.
Jó lenne egy hazai kisvállalat, ahol ilyen respirátorokat, monitorokat és pumpákat, stb-t gyártanánk. Legalább a hazai szükséglet felét le kellene tudni fednünk ilyen eszközökből. A baj az, hogy hiába van meg hozzá a tudás itthon, azért ehhez picit több kell, mint egy garázscéghez. Ha jól emlékszem a 2000-es évek körül sokan fogtak bele egészségügyi kütyük gyártásába, de a legtöbben felsültek, mert nem tudták hozni az elvárt színvonalat. Meg egyébként is, ki akarna ilyen eszközöket venni egy startuptól, amikor évtizedekig terveznek ezekkel az eszközökkel.
Hiába akar ma a Ferrari lélegeztetőgépeket gyártani. Ilyen körülmények között az vagy licensz lesz, vagy tragédia. :rolleyes:
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 097
2 912
113
Gyerekek, erről van szó!

Az igaz barát, még ha szerényebb képességű is mint pl. Üzbegisztán a bajban AD, a hatalmas és csillogó páncélú történelmi szövetséges Németország meg lehajolt még a mi lukas tíz fillérünkért is! Ott rohadjanak meg ahol vannak, 120.000 álarcunkba került hogy kiismerjük őket, én azt mondom megérte!!!

Olvassá má' utána amiről fröcsögsz! Két hetes hír h megoldódott az ügy!
http://m.atv.hu/belfold/20200313-sz...hamarosan-megerkeznek-az-egeszsegugyi-maszkok
 
  • Tetszik
Reactions: tiz and ladagrant

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 401
63 383
113
A jelenleg felfutó számok többszörösen öngerjesztő, progresszív adatok. A növekedő esetszámok bedugítják a rendszert, akármennyire laposítják is el a járványt.
A halálozási arány növekedni fog.
Tovább rontja a helyzetet a mutáció, a fiatalabb és alapból kedvezőbb állapotú fertőzöttek bevonódása a súlyos esetek közé.
A szekunder veszteségek, vagyis a járvány miatt kezeletlenül hagyott alapbetegségek elharapózása, mivel a világon most minden egészségügy intézmény eldobott mindent és csak erre koncentrál.
Az egészségügyet ért közvetlen veszteségek hatásai.
Az orvosok, ápolók elvesztésével is csak tovább súlyosbodik a rendszer.

És a további veszteségek. Például Európa építőipara most olasz betonacélra vár.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 627
5 493
113
Te inkább térjél vissza a "konteo gyártó csoportodhoz", akikkel teljes egységben már megszerveztétek az olaszok kilépését ez EU-ból !!! :rolleyes::D:D:D:D:p:p Csak az a kár, hogy erről pld. az olasz kormányt nem értesítettétek, hogy ki fognak lépni az EU-ból, mert a HTKA "kemény mag konteo csoport" így döntött az olasz kormány gyámjaként !!!
Komolyan, van hogy sokszor egész nap röhögök azokon a baromságokon amiket kitaláltok, pld. ez az olaszok EU-ból való kilépése !!! Szálljál már le egy kicsit a földre, mert elfogyott "a rózsaszín konteo köd" amin repülsz !!! :D:D:D:p:p:cool:
Én a földön járok, és a valós híreket hozom, kurrens helyekről, nem úgy mint te ! Ha nem nézném hogy mások is vannak itt és járnak ide olvasgatni az "agymenő" haveri körödön kívül, nem is hoznék semmit ! Most is látszik, hogy fényévekkel informáltabb vagyok nálad ! ;) Nem én viszem innen a híreket (most sem), hanem hozom ! Ennyi... :D:p:p:cool:

Ha azt mondod hogy ez katonacsoport akkor viselkedj katonaként,de ne gyerek-katonaként! Mielőtt megkérdeznéd: 17 éve vagyok hivatásos.
 
  • Tetszik
Reactions: nyugger and blogen