Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 844
113
Viszont ha az illető többszörös áttételes rákban szenved, elkapja a vírust és meghal, mi okozta a halálát? Vagy krónikus szívbeteg?
Na ezért annyi az áldozatok száma Németországban és Szlovákiában. Mindkét helyen van orvosrokon, és tudom, hogy miért ennyi és miért zár össze a média.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Történelmi sokkot él át az Egyesült Államok. De a helyzet nemcsak amiatt történelmi, mert még soha nem volt olyan válság vagy háború, ami ilyen váratlanul, ilyen áthatóan és ilyen országos méretekben forgatta fel az amerikai mindennapokat, mint a koronavírus-járvány, hanem azért is, mert az összes felelős politikai döntéshozó, egészségügyi szakember és közszereplő maga is sokkolni akarja azokat az amerikaiakat, akik templomba vagy strandra mennének. Ezért is példálózott a Nagy Amerikai Traumákkal Jerome Adams tisztifőorvos, amikor azt mondta: "Ez lesz a mi Pearl Harborunk, a mi szeptember 11-ünk. Szeretném, hogy megértsék az amerikaiak: bármennyire is kemény hét elé nézünk, ott van a fény az alagút végén." Ez a fény azonban még tényleg messze pislákol; a meredeken emelkedő fertőzött- és áldozatszám a szelídebb vasárnapi adatsort követően a héten újból megugrott. Három egymást követő napon is 30 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma, szerdára pedig 24 óra leforgása alatt 1940-en haltak meg. Az Egyesült Államokban eddig összesen több mint 435 ezer fertőzöttet szűrtek ki, és már csaknem 15 ezren haltak bele a koronavírus-fertőzésbe.
Amerika fekete hete

Április közepéig fennakadások lehetnek az európai maszkellátásban, miután a kínai hatóságok szigorítottak, és megállítják a vámon a tanúsítványokkal nem rendelkező gagyit. Azért, hogy a kínai exportba életet leheljenek, rengeteg kereskedő sózta rá a silány termékeit a világra, de ez a piaci magatartás a diplomáciában bosszulta meg magát, ezért Pekingnek lépnie kellett.
Iszonyú bizniszt csináltak a maszkokkal a kínaiak

Egy amerikai tudóscsoport számításai szerint a Covid-19 betegséget okozó vírus sokkal fertőzőbb lehet annál, mint amit eddig gondoltak róla. Eközben dél-koreai szakemberek arra utaló jeleket találtak, hogy a vírus a gyógyultnak nyilvánított páciensekben újraaktiválódhat. Meglehetősen aggasztó híreket közölt a Bloomberg hírügynökség a Covid-19 járvánnyal kapcsolatban. Ezek szerint ugyanis a betegséget okozó SARS-Cov-2 vírus a korábban gondoltnál fertőzőbb lehet, s ami ennél is rosszabb, vannak arra utaló jelek, hogy képes a már gyógyult páciensekben is újra aktiválódni.
Aggasztó hírek a koronavírusról: újból aktiválódhat és még fertőzőbb lehet

A járvány olyan közvetlen veszély, aminek leküzdése érdekében hajlandóak vagyunk ahhoz hasonló radikális intézkedéseket meghozni, mint amelyekre a klímaválság elhárításához is szükség lenne. A két, egyaránt pusztító jelenséggel szembeni, egyéni és társadalmi szinten is mérhető félelemkülönbség egyik oka, hogy a politikai elit a járványba belebukhat, a klímaválság (nem) kezelésébe sokkal nehezebben. De más a legfontosabb nemzetközi szervezetek, a WHO és az IPCC szerepe és lehetősége is, ahogy a tudomány mozgástere is korlátozottabb a klímaválságnál: a döntéselőkészítő szerepet nehezíti hogy utóbbi nemcsak komplex, hanem úgynevezett makacs probléma is egyben, azaz leginkább rossz és rosszabb (azaz nehéz és áldozatokkal járó), és még csak nem is átmeneti megoldások között kell és lehet választani.
Félelemrezsim a fejünkben: a járványnál működik, a klímánál még nem

K. 39,6 fokos lázzal és szinte fulladást előidéző köhögéssel került be a Szent László Kórházba március 27-én. Ő és a felesége is elkapta a koronavírust. Tizenhárom napot töltött kórházban, feleségét viszont hazaengedték még azelőtt, hogy meglett volna az első teszt eredménye. Nemcsak ők, hanem barátaik is megfertőződtek. Náluk a mentősök által elvégzett teszt negatív lett, pedig ugyanolyan rosszul voltak, mint K. és a felesége. Később magánlaborban vizsgáltatták meg magukat, és kiderült, ők is átestek a fertőzésen. K. azt mondja, le a kalappal a Szent László Kórház dolgozói előtt. Április 7-én hazamehetett, interjúnk másnap készült, írásban, amikor K. már otthon lábadozott.
„Piszok jó volt látni, hogy ugyan senki nem tud semmit erről a vírusról, de a dokik és az ápolók nem pánikolnak”
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2020/04/09/a-tervezettnel-kevesebb-jut-a-koronavirus-elleni-harcra-ukrajnaban/
"A TERVEZETTNÉL KEVESEBB JUT A KORONAVÍRUS ELLENI HARCRA UKRAJNÁBAN
A koronavírus elleni harc céljából létrehozott pénzalap 66,3 milliárd hrivnyát fordíthat az intézkedésekre.
A korábban tervezett 97 milliárd helyett, 33 milliárddal kevesebbet ítéltek meg az alapnak, derült ki a Miniszteri Kabinet szerdai ülése után. Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter közölte, aki hozzátette, az illetékes szakbizottságban még mindig folynak a költségvetési módosításokat érintő egyeztetések."


Ez nagyon nagyon rossz.
A magyar kormánynak mindent meg kellene tenni Kárpátaljáért (is) - és az Ukrajnai magyar ajkúakért,(és a legalább részben magyar vérűekért -tehát ismét, gyakorlatilag teljes Kárpátaljáért) A jelenlegi hírek alapján gyakorlatilag csak az Ukrán ajkúak számíthatnak még csak tájékoztatásra is állami részről.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Nohát ezért kellene egyelőre külön kezelni a Karácsony Gergely halottjait és fertőzöttjeit a statisztikában:

"április 2-a óta a budapesti hivatalos új fertőzöttek 44,8 százalékát (!) a Pesti úti, 500 férőhelyes idősotthonban igazolták"

Ez alapján jelenleg a becsülhető összes fertőzöttek száma alapján Budapesten még csak minden kétszázhetvenedik és nem kétszázadik lakos lehet fertőzött! Legalábbis abban az értelemben, hogy a szembejövők közül elvben, mert a nyugdíjasotthon lakói nincsenek köztük.

Miért kellene? És akkor kezeljük kkülön a fertőzött egészségügyi dolgozókat is? Értük ki a felelős? Ez csak sárdobálás. Az idősotthon a veszélyeztetett betegcsoport, az egészségügyi személyzet meg azért veszélyeztetett mert nagy a betegeket kezeli. Karigeri dobálhatna vissza sarat, ha küldhetne ellenőröket a kórházakba de még csak az hiányozna, akkor mehetne oda vissza a gyerekes sárdobálás...
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 844
113
Politkus, ha szigorít Ő a ... . Ha nem akkor majd később veszik elő. Az ellenzék baja, hogy csak kampányokban (pár hetes, hónapos hőbörgés egy téma körül (pl. rabszolgatörvény)), mig Viktor cilusokban gondolkodik és piszkosúl jól vág alá az ellenzéknek. Remélem nem csak ilyen téren jók a tanácsadói, vagy Ő maga. Mindenesetre a Kínai kapcsolat folytatása érdekes lesz. Kvázi regionális elosztóvá vált az ország orvosi cucokból, mit kap vagy kért cserébe Kína?
Ő ilyen. Kína semmit sem kap cserébe. Mi kértünk, kifizettük, visszük. Mivel az elmúlt 10 évben nem oktattuk ki őket, sőt, megvédtük őket ahol igazságtalannak éreztük amit velük tesznek, kb. az első 3 helyen vagyunk azon országok között, akiknek MOST szállítanak. A franciáknak, amerikaiknak milliárdos megrendelés kell, hogy kapjanak párszáz milliót! Mi amit kérünk, kapjuk. Maradjunk abban, hogy nem véletlenül van főkonzulátusunk Csungkingtól Sanghajig! Ez tudatos. Minden régióban ott vagyunk, és CSAK nálunk van a külügy és a gazdaság egy helyen, ezért megy ilyen jól és gyorsan. (Van pár KGA máshol is, de a kínaiak TÉNYLEG dolgoznak, nem úgy, mint pár csókos máshol.)
2006ban alkeszék annyira féltek az amerikai és német tartótisztjeiktől, hogy minden normális Kínával való közeledést lesöpörtek. Aztán kivágták őket a választók, és 2010 után Németh Zsolt nyomán indult el a történet, melynek SZP lett a motorja később, mint Külgazdasági és Külügyminiszter. Ezt Viktor agyalta ki, sok minden más mellett.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 844
113
Egyébként Orbán is elég kétarcú döntést hozott. Kicsit az emberekre és az önkormányzatokra tolta a felelősséget. Vannak korlátozások, de nincs szigor sem az ellenőrzésben, sem a betartatásban.
Eddig elég jól elevickéltünk ezekkel az intézkedésekkek, leszámítva egy gócpontot.
Lehet ugy értelmezni hogy felnőttként kezeli az embereket és partnerként az önkorikat, akiknek bizonyos keretek közt szabad kezet ad.
De lehet úgyis nezni, hogy nem tudja elhatározni magát egyik irányban sem.
Van egy harmadik verzió is, hogy ez a light korlátozás az irány, ezzel nyújtjuk ideálisra a görbét.

Külföldre viszont egyértelmű az üzenet. Nincs diktatúra, ez demokrácia még a döntéseken is megosztozunk az önkorikkal pártállástól függetlenül.

Válasz, értékelés 1-2 hónap múlva.
Az önkormányzatoknak jutó támogatások növekedtek idén. Erre ők mit csináltak? Pl. BuTapesten felszámolták a különleges keretet amit még Tarlós is felfogott, hogy kell (árvíz, term. kat, stb.), majd a manit szétoszogatták, és a transzparencia jegyében 15 éves titkosítással szerződéseket kötöttek minden lófasz kapcsán.
 

sata

Well-Known Member
2014. július 20.
432
548
93
@blogen

Visszalapoztam :cool: (Elképesztő a topik eddigi termése :eek:)
Pont a Te hozzászólásod tükrözi az akkori állapotokat itthon. :)
Vajon mennyi időre van még szükség ahhoz, hogy Orbán rájöjjön: nem éri meg a nyarat a kormánya az összeomlás miatt, ha továbbra is kivárja az intézkedésekkel, amíg késő lesz, ahogy eddig tette, ezzel lényegében szabadon engedve a vírus terjedését.

Fabatkát se ér az EU, a NATO vagy bármilyen más érdek a nemzeti önzéssel szemben. A gazdasági és politikai szövetségeseink már semmit se tudnak nekünk adni, ők már most sokkal nagyobb bajban vannak mint mi és hamarosan úgy kezdenek viselkedni velünk, mint a németek 44-45-ben. El kell kezdeni lezárni a külső határokat, és a megyehatárokat is. A nemzetgazdaságot most el kell engedni, mert nincs egészségügyi rendszerünk egy kiteljesedő járvány kezeléséhez. Nem a focistákra kellett volna százmilliárdokat pazarolni, de most már késő. Teljes karantén, országon belüli mozgás tilalma és részleges kijárási tilalom most azonnal még megelőzheti az olasz állapotok kialakulását egy hónapon belül.

Ebben az időszakban,már ki volt helyezve mindkét otthonban a kézfertőtlenítő és ha emlékeim nem csalnak március 15től bevezették a látogatási tilalmat.
(Akkor volt itt egy polgármesteri nyilatkozat,hogy mindazok akik külföldről érkeznek haza,2hét kényszer szabi./közigazgatásban lévők,plusz egyébb munkavállalok/ Ez akkor engem is érintett.)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 844
113
Kb. marcius vege ota. A tervek szerint minden korhaznal lesz, egyenlore meg az osszesnel nincs, de naponta nyitjak az ujabb pontokat. Egyenlore nincs nagy tomeg, az ott levett mintak nagyon nagy szazaleka negativ, mert oda inkabb azok mennek, akiknek nincsenek komolyabb tunetei, inkabb csak bepanikoltak, vagy meg akarjak nyugtatni magukat,


„Közös megegyezésre jutottunk a rendszer módosításával kapcsolatban, amelybe teljes szélességben bevonjuk a magánlaboratóriumokat is” – közölte Matovič, majd hozzátette, péntektől

minden egyes kórház előtt mintavételi gyűjtőpontot hoznak létre.

A mintákat erre a célra felállított unimo-bódékban fogják levenni, hogy ezzel is védjék azokat a pácienseket, akiknek nincs koronavírus-gyanújuk. A teszt eredményét azok is meg fogják kapni, akiké negatív lett. A pozitív eredményről a háziorvost is értesíteni fogják. A 65 évnél idősebb, bizonyítottan koronavírus-fertőzött betegeket naponta fel kell majd hívnia az orvosnak. A rendszer pénteken indul, Igor Matovič pedig azt szeretné, ha az elvégzett tesztek száma egy héten belül elérné a kapacitás maximumát.

https://infostart.hu/tudositoink/20...az-mellett-letesitenek-egy-mintaveteli-helyet
Te teszteltetted magad?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 132
73 671
113
Láttatok valahol olyan statisztikát, hogy eddig melyik országba mikor és milyen védőeszköz szállítmányok érkeztek? És persze honnan...
Keresem, de még nem találtam ilyet, összegyűjteni a hírekből meg nincs kedvem, túl sok munka lenne :cool:
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 632
113
@blogen
Visszalapoztam :cool: (Elképesztő a topik eddigi termése :eek:)
Pont a Te hozzászólásod tükrözi az akkori állapotokat itthon. :)
Ebben az időszakban,már ki volt helyezve mindkét otthonban a kézfertőtlenítő és ha emlékeim nem csalnak március 15től bevezették a látogatási tilalmat.
(Akkor volt itt egy polgármesteri nyilatkozat,hogy mindazok akik külföldről érkeznek haza,2hét kényszer szabi./közigazgatásban lévők,plusz egyébb munkavállalok/ Ez akkor engem is érintett.)
Ez csodálatos, de mindez ezután történt. Ha április elején kezdenek tömegesen halni ott az idősek, akkor március végén fertőzödtek meg, míg maga a fertőzés március közepén kerülhetett be. Akkor, amikor már Orbán éleset váltott és ráfeküdt a védekezésre, míg a főváros nem.
 

sata

Well-Known Member
2014. július 20.
432
548
93
Ez csodálatos, de mindez ezután történt. Ha április elején kezdenek tömegesen halni ott az idősek, akkor március végén fertőzödtek meg, míg maga a fertőzés március közepén kerülhetett be. Akkor, amikor már Orbán éleset váltott és ráfeküdt a védekezésre, míg a főváros nem.
Arra próbáltam utalni,hogy itt nálunk előbb léptek az Intézmény vezetői,utasítás nélkül.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 844
113
30 millió jött hétfőig. Azóta min. még 8 millió. Pörög a hazai gyártás is, min. 40.000 naponta. Persze a szétosztás nagy logisztika lenne. De ha nagyon akarnák meg lehetne oldani.
Bementem a patikába és kaptam maszkot. Oké, nem lánc, hanem magán, de volt. Nem most, kb. két héttel ezelőtt. Normális áron. Azóta patikában se voltam. AZ, hogy pár nyomorult felvásárolt mindent, majd a neten irdatlanul szemét áron adja el, az a nem normális. Sajnos, sok szemétláda tett így. Ugyanaz a történet, mint a fertőtlenítők kapcsán. Egyesek felvásároltak mindent. Kicsiben ez a liszt és a cukor volt pár hete. Ilyen a magyar, na.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell and b4l4g3