Szerintem nincs olyan ember, aki örülne ennek a helyzetnek, és nem szabadulna tőle.
De eddig, ahol elszabadult a járvány, ott megteltek a korházak és az intenzív osztályok, mert a fertőzöttek egy része kórházi ellátást igényel. És nincs annyi kórház meg intenzív osztály a világon, ahol beférnének, ha beindul a terjedés.
Már két hónapja is kérdeztük tőled, de nem jött értékelhető válasz: ezt a problémát hogyan és milyen eszközzel oldanád meg?
"Lehet viszont következtetni a járvány alakulására más adatokból. Kézenfekvő lenne a halálozási adatokat nézni, hiszen ez arányos az összes esetszámmal, sőt, tulajdonképpen ez a legfontosabb adat, mert kit érdekel, hogy hányan náthásak, meg köhécselnek a koronavírustól - az a lényeg, hogy hány emberéletbe kerül ez az egész iszonyat. Jelenleg már napok óta 20 felett van a napi halálozás. Ez a nagyságrend statisztikailag még nem számít "nagy szám"-nak, a nem túl nagy számok jellegzetessége pedig a nagy szórás, tehát a napi halálozási adatokból nem könnyű a járványgörbe alakjára következtetni.
Ezért szerintem a legjobb a lélegeztetőgépen lévő emberek számából kiindulni, hiszen ez is arányos az összes esetszámmal, minden valahányadik (nem tudjuk, hányadik, de feltételezhető, hogy az arány nagyjából fix) ember kerül gépre. Szeptember 25-én 37 lélegeztetett honfitársunk volt COVID miatt, ma 167 van, ennek alapján nagyjából 9 naponta duplázódik az esetszám. Emlékeztetőül, amikor márciusban berobbant a járvány, akkor nemzetközi adatok alapján 4-5 napnak becsültük a duplázódást, ennél tehát sokkal jobb a helyzet (nyilván a maszkhasználat és egyéb korlátozó intézkedések miatt), de így is az van, hogy ha nem történik valami, akkor egy hónap múlva 1000 feletti lélegeztetett betegünk lesz, ami már feszíteni fogja az intenzív osztályos kapacitásokat. (Egyébként szerintem sokkal előbb feszíteni fogja, mert hiába vettünk nemtomhány lélegeztetőgépet, ha nincs hozzá személyzet.)
"