https://telex.hu/koronavirus/2021/05/03/kariko-katalin-interju
"Május 27-ig vagyok Magyarországon, de innen is teljes időben dolgozom, tegnap egész délután is a németországi munkatársaimmal beszéltem a legújabb eredményekről. Vannak, akik a vakcinaprojekteken dolgoznak, mások azokon, amik félre lettek tolva a járvány miatt. Van egy saját csoportom, mi csináltuk a screeneléseket, hogy milyen lipid nanorészecskékbe legyen csomagolva az RNS, tavalyelőtt pedig mi teszteltük, hogy hogyan lehetne az RNS-t még jobbá tenni, a járvány előtt orrba-szájba ezen dolgoztunk. Az RNS végén van egy cap, aminek nagyon fontos szerepe van. Régebben ezt lényegében külön kellett rátenni, most viszont már beépítjük. Egy kémcsőbe mindent beleteszünk, és kész is az RNS.
Tavaly november 8-án derült ki, hogy működik a koronavírus ellen a vakcinájuk. Akkor a hírek szerint csak egy zacskó csokis mogyoróval ünnepelt.
Igen, emlékszem, vasárnap volt, éppen a lányom születésnapja. Őt köszöntöttük, amikor felhívtak, hogy működik a tesztek alapján a vakcina. Azért a korábbi klinikai eredményekből már előtte is gondoltuk, hogy hatásos lesz.
Mikor lesz időszerű egy nagyobb ünneplés?
Csak amikor vége lesz a pandémiának. Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek,
egyébként sem vagyok nagy ünneplős, én a laborban sem tartottam pezsgőt behűtve, mint sokan mások. Csak örül az ember, hogy működik, amit csinált, és már gondolkodik, hogy mi lesz a következő.
Korábban azt nyilatkozta, hogy nyáron már strandolni fognak az emberek, ezt még mindig tartja?
Hát Amerikában még mindig ezt mondják. Ha sikerül ugyanilyen ütemben vakcinálni az embereket, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk. Ha a vírus nem tud kiben szaporodni, akkor nem fog variálódni, és egyszerűen vége lesz"