Én is úgy látom, hogy itt többeket csapdába ejtett egy ügyes marketingfogás. A gépek abszolút üres sárkányszerkezeti tömegéről (type’s empty airframe weight) ugyanis igencsak ritkán esik szó. Sőt, szinte soha. Ennek igazából nincs is értelme, de itt az ütős információn volt a hangsúly, hát bedobták. A 3 tonna szerkezeti tömeg valószínű egy mindenféle hajtómű, segédhajtómű, rádiólokátor, hidraulika, sűrített levegő, tüzelőanyag rendszer, elektromos rendszer, no meg a kabin szekció nélkül értendő váztömeg. Egyfajta tiszta állandó.
A gép szerelt, de nem feltöltött szerkezeti tömege bőven 7 tonna felett lesz.
Egyféle értelmet látok ebben az információban. Ha én SAAB lennék, azon belül is a Gripen E fejlesztését végző csapatból a sárkányszerkezet lenne az én reszortom, én is beadnám ezt. Ezzel azt sugallva, hogy én is keményen dolgoztam a magam részén, hiszen az én szakterületemhez tartozó Gripen-rész csupán csak 3 tonnát kér az egészből.
Ahhoz, hogy a többiek mit, hogyan faragnak le, hizlalnak fel, nekem semmi közöm.
Ez a fajta marketingolás az autók világából jött elő, ahol egy-egy újabb modellnél, mikor meg kell indokolni, hogy miért kerül annyiba, meg szokták említeni, hogy nagy szilárdságú de könnyebb acélt, vagy egynesen aluminiumot alkalmaztak a karosszériánál, melynek tömegéből így 100-120 kg-ot sikerült lefaragni. Fantasztikus adat, főleg, ha a csupasz karosszéria kb 500 kg-os tömegére vetítjük. De ennek már nem sok előnyét élvezhetjük a készre szerelt járműnél, melyben ott van a nehezebb dízelmotor, meg a rengeteg kötelező biztonsági berendezés, az extrákról nem is beszélve.
Már csak azt nem ártana tudni, hogy egy C/D Gripen váztömege mennyi lehet ezek után...