1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Középkori és kora újkori magyar csaták

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - szpg9 által indítva @ 2017. szeptember 4..

 1. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Alapinak es a vedokank igen igen nagy tisztelet es emlekezes jarna ki !!!!

  Ekkorra Tomori es Perenyi serege ami egy sereg volt donto tobbsegeben lovas konnyulovas katona volt. Oket nem raktak varakba csak akkor ha a var kornyekenek felderitese a feladat. Gyalogsag kelett volan de nem jott idoben. Nem johetett.
   
  szpg9 likes this.
 2. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Tomorival kapcsolatban egyetertek.

  Zsoldos es zsoldos kozott viszont nagy kulonbseg volt akkoriban. A nemetek nem szamitottak megbizhatonak de a cseh morva lengyel zsoldosok a legjobbak voltak. A lengyel kovet egy evvel a mohacsi csata utan volt beketargyalason a torknel ahol az egyik erv az volt a lengyeleknel hogy a tork csaszar csak emlekezzen meg mennyire meggyult a baja a lengyel zsoldosokkal mohacsnal ( valszeg ok harcoltak a legtovabb a magyar balszarnyon ) es ha nem kot beket akkor ezzel kell szamitania.

  Beket kotottek de aztan Becs ostromanal megis osszeakadtak.
   
  szpg9 and blitzkrieg like this.
 3. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Utolag mi mar konyu helyzetben vagyunk.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen de ezt akkor is látni kellett volna.Azért ez nem egy NASA program.
   
  szpg9 and blitzkrieg like this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egyébként a török veszteségeket ismerjük?
   
  blitzkrieg likes this.
 6. szpg9

  szpg9 Guest

  Én nem hallottam erről, a DUDI által felvetett török veszteség témáról semmit. Valakinek van valami infója?
   
  szpg9 and blitzkrieg like this.
 7. LMzek

  LMzek Well-Known Member  Régészeti becslések alapján ÖSSZESEN 35.000 körüli halottra becsülhető a csata áldozatainak száma. Török korabeli források 200.000-s(???) magyar sereg mellett 200e magyar és HASONLÓ számú török veszteségről beszélnek!
  Azért nem lehetett Mohács annyira "olcsó" a töröknek sem.

  Szabad kombinálni.
   
  szpg9 likes this.
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szerintem a királyi sereg maradhatott volna Budához viszonylag közel a Balaton és a Duna közt, valahol a Sárvíz, Velencei tó, Fehérvár háromszögben, Seregélyes környékén. Idáig kb szeptember 15-re ért volna fel a török fősereg, de lehet még később ha zaklatják. A gyalogságot itt táboroztattam volna le valami elsáncolt helyen. A terep elég vizes , 400 évvel azután a németek is megszívták itt, igaz akkor hóolvadás volt, de 1526 augusztus végén meg esett az eső, nem is keveset eshetett ha egy xar kis patakba sikeresen belefulladt pár legényével a király. Szóval a terep védelemre jó, közel van Fehérvár, ha baj van van hova futni, (Mohácsnál hova volt?) A lemaradt egységek beérnek a fősereghez, talán a horvát csapatok is hiszen Zágráb-Buda vonalon biztosan faxább az út mint Zágráb-Mohács vonalon, bár lehet hogy őket inkább a törökök hátába irányítanám az utánpótlást zavarni. A lovasságot meg leküldeni délre hogy folyamatosan zaklassák a törököt és a lovasságukat ne engedjék nagyon kalézolni,zsákmányolni. A lakosságot félretakarítani az útból, terményt eldugni. Az erdélyi vajdát meg megindítani Temesvárról Belgrád felé, és Belgrád-Zimony környékén maszatoljanak a fősereg mögött.
  De szerintem simán bejátszhatott pár a területeit féltő hatalmasság ötlete is a lovagi virtus mellett a déli csatahelyszín kijelölésében.
   
  szpg9 and blitzkrieg like this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  A veszteségekkel kapcsolatban az pecsételte meg a gyalogságunk sorsát,hogy a csata elején a királyi testőrség akindzsik ellen küldött alegység nem verte szét(semmisítette mwg)csak szétkergette a törököt akik a csata végére hátba támadták a gyalogságot .Meg persze az,hogya megmaradt lovasság meg sem próbálta felmenteni őket pedig a már egyszer szétkergett(csak a sata végére sikerült összeszedni őket!!)akindzsiket a lovasságunk még megverve is el tudta volna söpörni.
   
  blitzkrieg, endre and antigonosz like this.
 10. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Cobb forrasunk van a took vesztesegekre. A csaszari naplo nyiltan hazudik es a Robb or as csata Utah "valami 50 muzulman Lett vertanuva"
  Mufti pass azt irta hogy a magyarok tamadasa igen son torokot levagott.
  Es van tobb forras amibol jelentos torok vesztesegre vonatkoztathatunk. Az egg evvel kesobbi janicsar osszeirasnal kevesebb min 8000 janicsart irnak a 12 000 bol es ezt csak a janicsarok.

  Szerintem az akindzsiket regularisokat is belezzamolva minimum 10 se akar 20 000 es veszteseguk is lehetett. A sajat halottaikat viszont a vallasi eloirasoknak megfeleloen mar a csata masnapjan eltemettek egyenkent. Ezeknek a helyerol senkinek nincs meg halvany fogalma sem.
   
  blitzkrieg likes this.
 11. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Arrol van feljegyzes hogy a csatat koveto vasarnapon a took osszeszedte es eltemette a kereszteny halottakat. 4000 lovas es 20000 gyalogost temettek el ok. Eden kivul Kanizsai Dorottya is temetett el kesobb meg halottakat Ami nem lehetett kis munka mert 400 napszamossal vegeztette. Ezenkivul vannak meg akin a vizslaki mocsarba fulladtal elmenekultek se kesobb a sebesulesukbe haltak bele. Szerintem a Magyar veszteseg 30 000 end folul volt mit a took valahol 15-20 000 kozott.
   
 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A
  Took sereget a Buziglica atlepese Utah mar nem tud zaklatni mert built terep van es csak masodvonalas akindzsibol tobb volt nekik mint a teljes Magyar lovassag. Ok zaklattak volna minket ha Mohacstol visszavonulunk ahogy tettek is a csata elotti harom napban.
   
 13. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Az az akindzsi csapat egg valogatott egyes feljegyzesek szerint 5 mas feljegyzes szerint 10 000 fos volt. Raskay konnyulovas csapata meg nem szamlalgatott tobbet 500 lovasnal. Hogy tudtak volna szetverni a torokoket ? Irrealis elvaras.

  A Magyar fosereg meg ket okbol nem segitett Raskayeknak. Egyreszt adding ameddig Raskayek a mar javaban zajlo csatakellos kozepen megerkeztek adding semmit nem tudtak Errol mit torrent veluk. Nem is lattak az osszecsapast. Masreszt meg a foseregnek sokkal nagyobb gondja volt mar ekkor mert vele szembe kezdett felvonulni a Rumeliai had test a Maya CCA 30-40000 es nagysagaval.
   
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Azért a török sem engedhette meg magának hosszú távon, hogy 60000-res sereget hozzon ide minden évben. Ők sem sűrűn szánták rá magukat, hogy eljőjjön a teljes szultáni had. Amik akár minden évben jöhettek, azok 10000-20000-es irreguláris seregek voltak, a harcértékük meg sem közelítette a janicsárokét.
  Egyébként a töröknek volt egy nagy hátránya velünk szemben. Ha ő támadott, akkor már tavasszal el kellett induljon a sereg. Ez azt jelentette, hogy tavasztól meg kell oldani 60000 ember ellátását és annyival kevesebben dolgoznak, míg nekünk elég volt ha nyáron, akár aratás után mozgósítunk, így jóval kevesebbe került a háborúzás.
   
 15. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem nagyon találtam adatot erről, a Török Birodalom teljesen központosított volt? Tehát a szultán rendelkezett a teljes bevétellel? Vagy ez a 4-5 millió csak a szultán bevétele és még rajta kívül a sok bégnek külön-külön volt bevétele, amiből gazdálkodhatott, háborúzhatott?
  1520-as években a Magyar Királyság már csak 200000-res bevétellel rendelkezett, a Mátyás-kori időkben volt 600000-1000000 körül. De ez szerintem csak a király bevételei, nem? A különféle báróknak, nemeseknek szintén nagy bevételeik voltak, az egyházról nem is beszélve.
  A Magyar Királyság teljes bevétele mennyi lehetett?
   
 16. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Az ilyen összeesküvésekben nem hiszek. De ha van valami bizonyíték is, szívesen olvasom.
   
 17. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Hát azért Eger alatt eléggé éheztek.
  Persze nagyon fejlett volt a logisztikájuk, de 60000 embert őszig nem lehetett csak a Dunáról ellátni. Rá voltak szorulva a fosztogatásra is.
   
 18. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Egyáltalán támadt a fősereg valaha Erdélyre? Vagy egyáltalán át tudott volna kelni 60000 ember és 300 ágyú a Kárpátokon? Ott a logisztikát hajókkal nem lehetett volna megoldani, ráadásul végig kellett volna menni Havasalföldön is, akik a mi szövetségeseink voltak, ők meg aztán minden hadjárat idején azzal védekeztek, hogy mindent elpusztítottak a török előtt.
   
 19. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Imike jól írta, 1000-2000 emberrel ha megtámogatják Eszéket és Erdődöt, akkor azok is feltartóztatják valameddig a törököt. Annyi katona meg volt a Délvidéken.
   
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  350000 fő? Akkor a török is veszített kb. 20000 főt? Van erre valami forrás?
  A török források "kissé" megbízhatatlanok. Szerintük mi voltunk létszámfölényben. Úgy nem tűnik olyan nagy dicsőségnek a győzelem, ha 2,5x túlerőben vannak. :)
  Megnéztem a wikijük mit ír. Szerintük ők 55000-en voltak, mígy mi 35000-40000-en. Maguknak 1500 fő vesztességet adnak meg. Szóval még ma is próbálják szépíteni az amúgyis jó eredményüket.
   
  fip7 likes this.

Ezen oldal megosztása