Az a csont elég jó akármennyire lerágott. Persze nem (volt) a legpontosabb, legkönnyebb, legszebb, de a legmegbízhatóbb és leg igényelenebb volt és talán most is az, emellett meg jó- és könnyen gyártható fegyver. Most hogy ugyanúgy néz ki az X-edik generáció is az nem csoda, mert bevált, amúgy meg más fegyvereknél is "ugyanolyanok" a korábbi és későbbi tipusok.

A pontosságon meg valószínűleg segített az irányzék hátrébb helyezése, lényegében azon kívül, hogy nem műanyag a tok az csont még nagyon is jó, főleg, hogy a fő hibáján a pontatlanságon segítettek.

Akár még a Honvédség új személyi fegyvereként és el tudnám képzelni, és akkor még a maradék lőszerkészlet valamint a tárak sem mennének kárba, ha a 7,62-es verziót vennénk.

Nem is tudom honnan kezdjem.
- Kéne egy új töltény. Valószínű, hogy ez a belátható jövőben nem lesz. Szóval ezen nem is kéne nagyon agyalni
- A hosszű gáz-hátrasiklásos rendszert lehet rövidre kéne cserélni. Ahogy elnézem mindenki ilyet használ
- A toknál is gyakorlatilag mindenki műangyagból fröccsent

Van valami olyan előnye ennek a rövid -hátrasiklásos rendszernek a hosszúhoz képest, ami miatt egyértelműen jobb, és semmi lényeges előnye nincs a hosszú gáz-hátrasiklásos rendszernek a rövidhez képest? Mert csak az nem érv, hogy mindenki ilyent használ.
A fröccsentett műanyagtok meg nem nagy valami, bármikor áttérhetnek rá, ha azt látják jobbnak.

Valamivel kissebb a hátralökés, nem rántja el annyira a fegyvert, így gyorsabban lehet célozni vele. Viszont még mindíg elég megbízható.
Szerintem nics olyan gyártósoruk, ugyanaz a práselt acéllemez mint az AKM-nél.

Műanyagot fröccsenteni vagy megrendelésre fröccsentetni valakivel nem olyan nagy dolog, főleg ha azt nézed, hogy szép lassan minden műanyagból van. Nem kell ahoz saját gyártósor, ki lehet szervezni az ilyen melót könnyen.

Árban milyen lehet az AK-12 a nyugati fegyverekhez képest?

Moduláris, egyszerűen gyártható és testreszabható, igénytelen, bolondbiztos és tartós. Elvileg már ez is hátrafelé rúg és nem fölfelé viszi a csövet.

A kispénzű hadseregek imádni fogják ha az oroszok rendszerbe állítják, ömleni fognak a megrendelések.

Boki

Mit lehet tudni az Ak-12-ről?
Rendszeresítik? vagy más lesz helyette?

Mai hírek szerint sikeresen átment az állami teszteken az AK-12, egyutt az A-545 -tel. Mindkét fegyver kb. egyformán teljesített . Most nagy dilemma elott az orosz fegyveres erok, hogy melyiket rendszeresítsék a Ratnyik-hoz.

Remélem az AK-12 nyeri, nem szimpatikus a bullpup elrendezés nekem :/ Tudom, hogy jó de mégsem vagyok vele megbékülve.

Erről az A-545-ről nem hallottam még. Valaki tud róla képet mutatni nekem?

talán az alsó az
Meb7r.jpg

joker

Az alsó olyan, mint az A-91-s.
Ha boki-nak igaza van akkor lehet, hogy az A-91-s továbbfejlesztése az A-545 ????

Egy helyen olvastam még ezt a továbbfejlesztett A-91 dolgot, de nem néztem után magának a fegyvernek. Szóval lehet ha igazad lesz és tényleg az.

Azért az szögezzük le hogy az AK variánsoknál semmiféle hátrasiklás nincs, hanem gázdugattyús műkődtetés van.
Hátrasiklásos műkődtetés (blowback machine gun) az teljesen más dolog, ott nincs gázdugattyú.

voltagemultiplier

Igazából hosszú gázdugattyú hátrasiklásos rendszerű de mind1.