• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Mindegyik USAF F-15C kijelzője színes? Én nem így tudom.

Az MFD-ket a MSIP alatt kezdék beépíteni a '80-as években. Már akkor is egyes források MPCD-ként hivatkoztak rá, ami multi purpose color displayt jelent. Nekem vannak kétségeim affelől, hogy ez nem később ragadt rá név, de az F-15 pilótával készített interjú alapján én úgy tudom, hogy minden Sason színes ma már a display. Az európai F-16 MLU gépeket is színes és lényegében majdnem ugyanaz vagy ugyanaz a display van az F-15C/D gépeknek is.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Fotópályázattal kapcsolatban: még egy kis türelmet kérünk, mert kicsit elhavazódtunk ismét (nem gondoltuk, hogy ennyi anyagot sikerül begyűjtenünk a rendezvényen). Várhatóan az este folyamán megnyitjuk a feltöltési felületet. Természetesen a határidők is eszerint módosulnak majd.
 

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
3
18
Dima.
A makett volt a legdrágább. Azt 7000 forintért adták. Ez végül is érthető,mert nem egyszerű dobozban lévő makettről van szó,hanem asztali tartóállványra rakott,gyönyörűen elkészített és lefestett makettről.Aki makettezett már valaha és látta azt a Szuhojt,az tudja,hogy nem 2 óra ilyen szintűre elkészíteni. Így ebben az árban nem csak a makett volt benne,hanem az a sok munkaóra is amíg valaki ilyen gyönyörűen összerakta,lefestette a kötelék színeire.
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Sidewinder - Köszi!

Index repülőnapos fórumon sok érdekességet olvastam-láttam.....ezzel kapcsolatban lenne egy-két kérdés azokhoz, főleg, aki szakmailag nagyon benne van, inkább idézzem:

1. "Sokan fanyalognak itt is és a videokat kommentelők közül is, hogy az oroszok nem tépték meg eléggé a vasat.

A fanyalgók figyelmébe ajánlanám a repülésben is fontos komfort hőmérséklet értékét.

A MiG-21-esek repülését pl. leállították, ha ez az érték elérte vagy 27 fölé ment.

A levegő hőmérsékletéhez hozzáadták a páratartalom átszámított értékét, a szélsebesség átszámított értékét pedig kivonták belőle és, ha 27 volt vagy magasabb ez a számított komfort hőmérséklet, akkor nem volt repülés.

A repnap alatt 38-39 C volt gyenge széllel, szerintem ebből a szempontból nem volt ideális repidő, örüljünk, hogy egyáltalán repültek." Van ebben ráció? Egyaltalan van gépben klima, vagy valami hasonló? vagy ezek is fogynak 5-7 kilót, mint a forluma1-esek?

2.Mikor kigurultak a Vitézek, két műszaki kiállt a gurulóra, és nézte a gépek alját, majd feltartott hüvelykujjal jeleztek a pilótáknak, hogy minden oké. Tudja valaki, mit néztek?
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Még pár érdekes videó

Oroszok távoznak....aranyos volt ez az integetés IL-76-ssel..:
http://www.youtube.com/watch?v=mSnFuW3jm38&feature=player_embedded

Ez állati jó!...akinek van jó hangszórója.....
https://www.facebook.com/photo.php?v=10201197378369550
 

faron98

New Member
2013. augusztus 6.
2
0
1
már megvan este fele feltöltenek valamionline felületet és ott lehet majd elvileg feltölteni a jobbnál jobb képeket :)
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Ma nagy műsor volt Kubinkában, szinte össze aktiv pilota kötelék mutatott magát, Vitjázék, Sztrizsi, Sólymok...stb Gyülekezett oka - orosz egyház Alexander Nevszkij ikonjával szentesítette őket. Orosz légierő parancsnoka közben arról beszél, hogy már év végig légierő megkapja első Pak-Fa-kat...és hogy egy éven belül létre jön egy új bemutató kötelék modern tipussal - jó lenne Szu-35S.....
http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201308061600-g3rx.htm
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Ma megjelent Sztrizsi forumon egy nagyon érdekes képsorozat kecskeméti rendezvényről....szerintem nagyon érdekes....másképp ...inkább emberekről és nem a gépekről....kár, hogy nem az enyém - ezzel tuti, hogy lehet nyerni itt nálatok:
http://www.strizhi.ru/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?action=recent
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 390
10 992
113
Misinator

És mit mondott neked az öreg?

Megjegyezte, hogy alig használtak forszázst, sokszor csak emelkedés kezdetekor gyújtottak; semmi lendületgyűjtés...

S ezt a belvárosi ház tetejéről nézve!

Majd leültem, mert én meg lestem a kerítés mellől, mint kancsal kisgyerek rugószáras szemüvegével a felnőttekre, hogy tényleg jól látom e, hogy ezek tényleg alig használnak!?
S ÍGY fordulózik nélküle is húsz tonna a levegőben?

Az okban nem volt biztos, de megemlítette, hogy a levegő magas hőmérséklete is szerepet játszhatott.
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Köszi a választ, Index forumon ma pont erről beszéltek.."A levegő hőmérsékletéhez hozzáadták a páratartalom átszámított értékét, a szélsebesség átszámított értékét pedig kivonták belőle és, ha 27 volt vagy magasabb ez a számított komfort hőmérséklet, akkor nem volt repülés.

A repnap alatt 38-39 C volt gyenge széllel, szerintem ebből a szempontból nem volt ideális repidő, örüljünk, hogy egyáltalán repültek."
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 390
10 992
113
Panzerfaust:
Hát nem vagy egyedül :) Nekem is kiült a vigyor a képemre, amikor beindult mind a 10, elképesztő sivítással, robajjal...
Vasárnap már tízkor odaálltam a kerítéshez, és láttam hogy nagyon készülődnek, el nem mozdultam addig, amíg az utolsó fülketető-ponyvát is föl nem rakták :)
Még a video sem adja vissza azt az élményt sajna, de azért felrakom majd a tecsövedre :)

Vasárnap már nem terveztem megvárni őket; épp a kifutópálya délkeleti végén bóklásztunk. /Ott nem hallatszott a szakkommentálás/
Amikor felnéztem az égre, majd hanyatt estem: Az oroszok!? Most?

Nevettünk, mert gyakorlatilag OTT fordulóztak előttünk; mondta is az útitársam, hogy Te ezek tudják, hogy most itt vagy:)
Viszont onnan látszott, hogy tényleg közel repülnek egymáshoz szemberepüléskor is, nem csak középről látszik úgy...

Így persze másodjára lemaradtam a hajtóműindításról.
De nem baj, mert előtte nap felvettem a hangot vagy 7 percben.
Vesszek meg, stúdióban fogom feljavíttatni a felvételt!

Akkor azt mondtam, hogy azt sem bánom, ha maradandó halláskárosodást szenvedek, pedig nem kéne:)

http://diyaudio.hu/forum/viewtopic.php?f=22&t=164&start=780

Nagyon tetszett a Casa C-101 Aviojet hangja is, amikor közeledéskor még csak a kompresszor hangját lehetett hallani.
Az a Garrett tiszta retro hangon énekelt!

Ui: Tecsöved...eltelt egy pár pillanat, amíg leesett, hogy mire gondolsz:)
Eddig csak a showder-klubos "dzsátubé" verziót ismertem:)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 263
61 886
113
A Vityazi nem a levegő magas hőmérséklete miatt nem kapcsol fáklyát, hanem mert a kötelékezéshez nem kell. Lendületből repülnek szinte végig, nagyobb sebességgel mint a szóló. Amíg együtt vannak, így sokkal precízebben lehet játszani a gázzal, mintha a nagyfáklya menne. Ami amúgy is irdatlan tolóerőt adna, meg se lehetne maradni még zárt kabinnál se, nem beszélve a felesleges túlterhelésről. Tudni kell, hogy egy akárhánygépes kötelékbe összeállt csapat manőverjellemzője leginkább a kötelék méretével megegyező nagygépével azonos. Ezért is extrém a minimálforszázsos gyémántalakzat, mert ott már úgy kell a köteléket tartani, hogy közben azért van egy konstans terhelés is.
Minden földközeli műrepülő bemutató alapja az, hogy egy figura kiviteli sebessége a következő figura beviteli sebessége legyen. Ha ez a kettő nem találkozik, abból van a baj. Namost, ha a cél az, hogy az ötös kötelék után még "bavduljon" a show, akkor növelni kell a tempót, azaz, az elején légi alapjárat-maximál fordulat a tartomány, után viszont a két szélen jöhetnek a huszáros forszázsos behelyezkedések. Van tartalék a manőverekben. A szóló meg egy másik mese, neki a nézők előtt kell dörgetni az utánégetőt, mert így van felépítve a program. Az ő produkciója lesz a végére a leggyorsabb. Addigra fogy ki annyi keró, hogy jöhetnek a nagyobb túlterhelések. De ne feledjük, a Vityazi gépei amúgy régi PVO-s P-verziók, pár éve lekorlátozták őket 6-7 g-re. De ennyi elég is.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 263
61 886
113
Kis korrekció: lendületből repül végig a kötelék, a szólóval azonos sebességgel, de nagyobb íveken. Ne feledjük, az energia mindig a túlterhelésekhez kell. Ha nincs szűk ív, ha katolikus a forduló, akkor 2-3 g-ből is megfordul a kötelék, amit lendületből is meg lehet csinálni.