Berakom a képeket nagyobban, így talán többekhez eljut...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Úgy is nézhetjük, hogy ideális esetben 20 telitalálat/kiiktatott tank, vagy más páncélozott jármű, stb. Plusz a Hero is befigyel.20 lőszer nagyon kevés. Ukrán harckocsizók is mondták egy riportban, hogy a T-64-es 22 lőszeres készlete milyen gyorsan elfogy: félóráig sem tart ki egy ütközetben...
Nem, nincsen plusz Hero, vagy 20 lőszer van, vagy 10 plusz Hero. Egyik sem túl optimális ellátottság.Úgy is nézhetjük, hogy ideális esetben 20 telitalálat/kiiktatott tank, vagy más páncélozott jármű, stb. Plusz a Hero is befigyel.
A tapasztaltok szerint (pláne ukrajnába) HE lőszerből fogy leginkább, ritkák a harckocsik elleni harcok.Úgy is nézhetjük, hogy ideális esetben 20 telitalálat/kiiktatott tank, vagy más páncélozott jármű, stb. Plusz a Hero is befigyel.
Csak annyit írtam, hogy a Hero is befigyel. Nem azt, hogy hány járművön, vagy milyen konfigban. Keine plus, ja?Nem, nincsen plusz Hero, vagy 20 lőszer van, vagy 10 plusz Hero. Egyik sem túl optimális ellátottság.
Ha az ember visszamegy 2vhig, akkor páncélosok esetében gyakorlatilag minden oldalon az jön elő, hogy nem csak eleve teletomtek lőszerrel a harckocsikat, hanem a személyzet is lőszert pakolt meg ahová csak bírt. A 20 semmire se elég, vagy elkezdesz vele takarékoskodni, I öngyilkosság, vagy lásd amit írtál. Nem is értem, hogy gondolták ezt....20 lőszer nagyon kevés. Ukrán harckocsizók is mondták egy riportban, hogy a T-64-es 22 lőszeres készlete milyen gyorsan elfogy: félóráig sem tart ki egy ütközetben...
20 lőszer nagyon kevés. Ukrán harckocsizók is mondták egy riportban, hogy a T-64-es 22 lőszeres készlete milyen gyorsan elfogy: félóráig sem tart ki egy ütközetben...
22 rémlett a riportból, de 28 sem sok...Akkor rakjanak bele 28-at, ugyanis annyit tud kezelni a T-64-es automatája.
Igazából még senki nem állt elő olyan harckocsival amit az L/51-es 120-as ne tudna kilőni
20+10, de igen valóban kevés.20 lőszer nagyon kevés. Ukrán harckocsizók is mondták egy riportban, hogy a T-64-es 22 lőszeres készlete milyen gyorsan elfogy: félóráig sem tart ki egy ütközetben...
Akkor még az lehet, hogy minden zászló aljnak lesz egy + páncélvadász százada kifejezetten harckocsik ellen...Hát, ha itt az RM120/L55-re gondolsz akkor nem feltétlenül van igazad.
Én úgy tudom, hogy már anno a svéd STRV-122-es toronypáncélzata is meghaladta ezen ágyú képességeit. Még a mai lőszereket is figyelembe véve.
A Leopárd 2A7 tornya sem puhább.
Az M1A2 is szerintem ma már tudja ezt a szintet.
A T-90A-ra 20 éve mondtak 700-800mm KE körüli értéket a tornyon (mérési ponttól függően), a T-90M a jobb ERA-val szinte biztos, hogy tornyon állja a mai KE lőszereket.
Merkava 4 tornyát is 7-800 mm KE körül becsülik.
Challenger 2 tornyát 20 éve becsülték 700 mm KE-re.
Leclerc XXI szintén zenész.
A legjobb mai lőszerek meg 750-800 mm KE körül tudnak. Utóbbi az M829A4-es, nem is RM termék.
Én nem vagyok benne biztos, hogy a mai, aktuálisan rendszerben álló harckocsik ellen teljes mértékig elegendő lenne az RM120-as.
Nem véletlen, hogy mindenki 130/140 mm-s ágyúkban gondolkodik. Azokkal el lehet menni az 1 méteres KE szintig.
A harckocsik célpontjainak nagy része simán kilőhet 120-assal, amiből azért be lehet pakolni 42-őt egy Leopard 2-esbe...
A II.vh-ban a gyalogság támogatására nem nagyon volt más mint a harckocsi (a németeknél volt ugye az Sd.Kfz-251, de abból is nagyon kevés volt). Persze voltak önjáró lövegek, de azon a tényen ezek sem változtattak, hogy kevés a tűztűmogatás. Ez változott meg az IFV-k megjelenésévbvel. Minden rajnak van egy harcjárműve, már közel sincs akkora szükség a harckocsik tűztámogatására mint akkoriban.Ukrajnában pedig azért látod azt amit, mert az oroszoknak olyan IFV-ik vannak amit oldalról átlősz egy 12,7-es nehéz-géppuskával is, tehát csak IFV szerepkörre alkalmatlanok.Ha az ember visszamegy 2vhig, akkor páncélosok esetében gyakorlatilag minden oldalon az jön elő, hogy nem csak eleve teletomtek lőszerrel a harckocsikat, hanem a személyzet is lőszert pakolt meg ahová csak bírt. A 20 semmire se elég, vagy elkezdesz vele takarékoskodni, I öngyilkosság, vagy lásd amit írtál. Nem is értem, hogy gondolták ezt....
Értem én, hogy villanymotor, de... Továbbra is arról beszélünk, hogy van egy mozgékony, jól védett nagy tuzereju loveged, ami tank. Ezt a loveget használni akarod, meg akkor is, ha van más is már a környéken, IFV, vagy CG, vagy bármi.A II.vh-ban a gyalogság támogatására nem nagyon volt más mint a harckocsi (a németeknél volt ugye az Sd.Kfz-251, de abból is nagyon kevés volt). Persze voltak önjáró lövegek, de azon a tényen ezek sem változtattak, hogy kevés a tűztűmogatás. Ez változott meg az IFV-k megjelenésévbvel. Minden rajnak van egy harcjárműve, már közel sincs akkora szükség a harckocsik tűztámogatására mint akkoriban.Ukrajnában pedig azért látod azt amit, mert az oroszoknak olyan IFV-ik vannak amit oldalról átlősz egy 12,7-es nehéz-géppuskával is, tehát csak IFV szerepkörre alkalmatlanok.
Ukrajnában pedig azért látod azt amit, mert az oroszoknak olyan IFV-ik vannak amit oldalról átlősz egy 12,7-es nehéz-géppuskával is, tehát csak IFV szerepkörre alkalmatlanok.
Nem érted. Kevés a harminc lőszer (de ezt is leírtam, nem is értem miről beszélsz amúgy), de nem a II.vh-hoz képest, mert az a fent leírt miatt nem jó példa.Értem én, hogy villanymotor, de... Továbbra is arról beszélünk, hogy van egy mozgékony, jól védett nagy tuzereju loveged, ami tank. Ezt a loveget használni akarod, meg akkor is, ha van más is már a környéken, IFV, vagy CG, vagy bármi.
Megfelezem a kiszabatot, 10, AP, 10 he... Kicsit kontakt van, valamelyik (leginkább a he) percek alatt elfogy.
Vagy azt mondjuk, hogy dedikált pancelvadasz , mert a loveg majdnem overkill, de...de.
Egész egyszerűen kell a lőszer, így is mindenütt kompromisszumok vannak, ami mondjuk taliban ellen meg elment, de komoly esetben nem érzem az erőt ebben a koncepcióban, de legalábbis nálunk tuti nem, ahol garantált, hogy nem fog hegyekben állni a legitamogatas meg a másik panceloszaszloalj.
(Vagy ugye merkava- ahol évtizedekig ment hogy hát tud deszantot is vinni, közbe meg a könnyebb malhazhatosat. Vagy Irak 1 de akár 2 loszerfelhasznalas.)
Megin jössz a süket dumával. 5-10mm vastag páncélzató viccekről beszélünk, mentegetheted őket de felesleges.A valóság meg ezzel szemben az, hogy már mindenkinek van kézi páncéltörő fegyvere, ráadásul annyi, mint a szemét.
Az IFV-k ilyen jellegű védelme meg szar. Szóval maradnak a tankok....
Bár rám cáfolhatnának. Küldjenek a németek Mardereket, mutassák meg, hogy nincs igazam!
Ahhh. Jó, leesett.Nem érted. Kevés a harminc lőszer (de ezt is leírtam, nem is értem miről beszélsz amúgy), de nem a II.vh-hoz képest, mert az a fent leírt miatt nem jó példa.