KF51 Panther MBT (Rheinmetall)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Ha a Leopard 2A7 közel 65 tonna 120 milis ágyúval, akkor ez a Panther mennyire lehet védett ha a 130 milis ágyúval, töltő géppel sincs 60 tonna? Nem nagy matek kiszámolni hogy itt valami bibi van, muszáj volt lejjebb adni a védettségből hogy ne szálljon el irreálisan a tömeg. Ha maradt volna a tömeg vagy max minimálisan nő akkor még elhinném hogy a legmodernebb anyagokkal tudtak ennyi tömeget spórolni...de mínusz 5-6 tonnára ez sem lehet magyarázat. Egyszerűen ezt mutatja a matek.
De baszki, mi nem vilagos? Van egy uj TAPS, ami miatt nem kellett plusz 2-3 tonnat felulre meg pluszban rapakolni. Erre megy az osszes hk, a EMBT is mindossze 2.5 tonnaval nehezebb es azon nem tudunk semmit semmifele uj fejlesztesu top-attack vedelemrol.
A Leclercet meg vegkepp hagynjuk, azok elakadtak a 'plusz 5 tonna felulre es jovanazugy' szinten egyelore...
Ez egy proto, ahogy mar irtak tobben, alakulni fog meg, mint pupos gyerek a pres alatt, viszont mar most is remek, mi mindent integraltak bele.

Szemben @dudi hozongesevel ez a KF51 proto papiron mar most gyakorlatilag mindenben agyonveri az EMBT-t es a Leclercet is, valamint az osszes orosz hkt (gyanitom, a next-gen Abramsot nem fogja, valamint hogy a nezt-gen koreai is ugyanezt hozza majd, utobbiak kozismerten gatlastalanul masolnak-lopnak mindent.)
 
  • Tetszik
Reactions: OhioNurse

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Pont, hogy 120 milissel az újabb leopardok egyik legnagyobb nyűgjét csökkentené méginkább. A böszme nagy tömeget és mellette a kevésbé optimálisan elhelyezett tartalék lőszertároló problémáját is orvosolja. Ha 130-assal 59 tonna 120-assal jóval több lőszerrel és egy szolidabb méretű toronnyal lenne kb 55 tonna jó védettséggel. A lőszere meg olcsóbb és a 120 milis DM73 így is brutális tűzerőt fog jeleneteni még jó hosszan.

Amennyire néztem átmérőben a 120-as és a 130-as lőszer kb. egyforma - talán pontosanegyforma is - a különbség a hosszúságban van.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Amennyire néztem átmérőben a 120-as és a 130-as lőszer kb. egyforma - talán pontosanegyforma is - a különbség a hosszúságban van.
German_APFSDS_130mm_and_120mm_shell.jpg
EKdEN2aXsAEfFUV.jpg

Hát nem tudom így képről megállapítani, nekem vastagabbnak is tűnik.
 
K

kamm

Guest
Amennyire néztem átmérőben a 120-as és a 130-as lőszer kb. egyforma - talán pontosanegyforma is - a különbség a hosszúságban van.
A terveszteseg igazan az autoloader miatt van; amig a manualis tolto egy legter az toltokezelonek, azaz ott mast is lehet csinalni, addig az autoloader egy holt ter a szemelyzetnek, raadasul jo nagy is (2x 10 (APFSDS es ABM) ammo, ketoldali revolveres.)
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Hát én továbbra is rámennék egy 120-as löveggel a még kisebb tömegre. Esetleg úgy még az export lehetőségei jobbak lennének a hegyes országokban pl.
akkor a 120 sal meg is rendelhetjük, a t 72 nél biztosan jobb lesz akkor hajrá, a tao-ból mehet is legalább nem a focistákra kell költeni. :D
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Speciel az automata torony hiánya és 60 tonna alatti súly tényleg kizáró ok a "modern harckocsi" kategóriából, ha új fejlesztésről van szó. Márpedig ez az. Ez így fölösleges volt, nem jelent technológiai előrelépést, az általunk vett A7HU továbbra is a csúcs, ez nemhogy újat nem mutatott, de meg se haladta azt!

ps. Az ideális súly valahol 70 tonna körül lehet, mert az automata torony rendes felpáncélozása előbb-utóbb meg kell történjen legalább szemből! Jogos szempont a fő fegyverzet túlélőképességének növelése! Viszont a cirkálódrón képesség parasztvakítás. Az IFV-re, vagy dedikált atgm-hordozóra kell.
 
  • Tetszik
Reactions: Kalormen

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 280
7 753
113
Hulyesegeket beszeltek, mert a keparanyok alapjan okoskodtok. :)
FYI 59 tonnaval a legkonyebb es raadasul alacsony is maradt.
Miért szerinted egy kép alapján milyen ez a torony? Lapos? Elmondták valahol milyen magas? Szerintem nagyobb mint a leo 2.
Olvasni kellene... :p
Hát, a stílusod nem sokat változott, de igen. Rám férne több is.
 
K

kamm

Guest
ez óriási lőpor mennyiség különbség azért!
RM kezdettol fogva azzal ervel, hogy nem a meret a donto egy lovedek utokepessegenel, hanem a muzzle energy, ami meg a charge mennyisegen-mereten mulik. Ezert is mondjak, hogy egy okorseg a 140-es francia otlet.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
RM kezdettol fogva azzal ervel, hogy nem a meret a donto egy lovedek utokepessegenel, hanem a muzzle energy, ami meg a charge mennyisegen-mereten mulik. Ezert is mondjak, hogy egy okorseg a 140-es francia otlet.
azért egy ilyen elnyújtott lövedéknél ekkora lőpor mennyiségnél nagyon nagyon spec lőszergyártás kell és nem lesz olcsó ennek a köpenye!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and kamm
K

kamm

Guest
Miért szerinted egy kép alapján milyen ez a torony? Lapos?
Igen, lapos. Konkretan az egyetlen hk, amelyik deklaraltan conforms az AMovP-4L tunnel profilt:
Panther_3_breit.jpg

image.png


Elmondták valahol milyen magas? Szerintem nagyobb mint a leo 2.
Erre mondom azt, hogy azert, mert el vagy tevedve a hull vs turret aranyok miatt, rossz a hullrol a kiindulo feltetelezesed.
Nem egy keprol kellene okoskodnunk, hanem az adatokat kellene megvitatni. :)

Hát a stílusod nem sokat változott, de igen. rém férne több is.
Konkretan mi a problemad a stilusommal? El kellene olvasni a reszleteket eloszor, nem gondolod?