Kfir (IAI, Izrael)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 177
4 199
113
Ennyi a válasz? OK, nem is számítottam többre tőled, de azért árulj már el nekem valamit. Ki fizet neked azért, hogy told a Kfir NG-t?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 239
3 139
113
Ennyi a válasz? OK, nem is számítottam többre tőled, de azért árulj már el nekem valamit. Ki fizet neked azért, hogy told a Kfir NG-t?
Pontosan mennyi is a Kfir NG?Árakban nagy kérdés hogy pontosan mennyiért mi van a "csomagban".Esetlegesen az árban benne van-e kiszolgáló eszközök,x évnyi üzemeltetés stb.
 
 • Tetszik
Reactions: Chima3ra

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 177
4 199
113
Pontosan mennyi is a Kfir NG?Árakban nagy kérdés hogy pontosan mennyiért mi van a "csomagban".Esetlegesen az árban benne van-e kiszolgáló eszközök,x évnyi üzemeltetés stb.
De nincs ilyen csomag, mert még gép sincs. Soha senki nem fejlesztette ki, egy elméletben létező gépről beszélünk, aminek nincs ára, csak Negan dobálta fel az árakat egy teljesen más konstrukcióhoz. Az biztos, hogy ellentételezés nem LENNE benne, mert Izrael olyat nem ad. Az meg, hogy nem fejlesztik, nem csak annak a következménye, hogy senki nem rendelte meg (miért is rendelnének egy még proto szintjén sem létező gépből?), hanem, hogy senki nem is akar egy 60 éves konstrukciót rendelni ma. Mert mire is? Még Izrael sem. Az egész NG egy blöff, semmi más a gyártótól, ezer ilyet láttunk már. Igen én is megígérném a csillagokat is, aztán tíz év múlva hivatkozni lehetne arra, hogy ja, de hát a fejlesztés elején még nem tudtuk, hogy az annyi az annyi amennyi lett.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
13 856
21 760
113
Állitólag ez a Kfir NG szélcsatornamodelje
188863-60f468e9fc045b2d4353817146bfc8ac.jpg

Kolumbiai fórumokon újra rászálltak a témára,mert nincs pénzük a Rafalera,a Kfir NG meg csak 35milka.Elég rendesen áttervezett szárnyak,mozgatható szárnybelépőélek,FBW vezérlés,szárnyvégeken inditósinek.
Csak szerintem ez a kép nem mostani,hanem még a 91ben félbehagyott búr-zsidó ACW szárny programbol való-mondjuk annak ugyan ezek voltak a céljai.Legalábbis arrol jelentek meg képek,gyanusan hasonló szélcsatornában lévő modellekkel (vagy ez még mindig ugyan az a szélcsatorna,nem csináltak azóta újat)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
5 732
11 029
113
Egyébként ez a tuningolt Mirage III hogy lett negyedik generációs vadász?

Úgy, hogy nem a "vason" múlt a generációs ugrás döntően, hanem
 • az elektronikán --radar, EW, kommunikáció, ...--,
 • és a "rá-integrált" 4. generációs fegyvereken,
 • + az ehhez "hozzácsapott" --a kortársak és elődök ellen a korábbinál sokkal hatékonyabb-- "össz-fegyvernemi" harceljárásokon!

 1. Szerintem,
 2. és: "A tévedés joga fenntartva!"
 3. ...

.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
13 856
21 760
113
Nem emlékszem, de ha ennyiszer felmerült bennem, akkor nyilván nekem van igazam, nem neki.
Merthogy a létező Kfir gépek,mint "vasak",maga a repülőgép nem 4G gép.Eredetileg a Mirage V J79 hajtóművel.Mirage V meg egy Mirage III radar nélkül.
Dassault gépek generáció besorolása egyébként kicsit problémás.Mind a 3G,mind a 4G kategóriában két tipusuk van.3G a Mirage III (és módosulásai,köztük a Kfir,plusz a protó szinten megrekedt G8 variánsok),de a Mirage F1 is.4G meg a Mirage 2000(4000,meg a papiron maradt 3000),és a Rafale is.
IAI szolgálatban a Kfirek nem voltak vadászgépek.Egy egyszerű harcászati csapásmérő volt kivonásáig.
Komoly elektonikával lellátott többfeladatú változat a kolumbiai C10 változat lett (Block 60).Ez viszont elektronikailag 4+G szintre lett hozva (kb a Gripen C /MS20 szintje,plusz MAWS is van rajta,ami a Gripen C-n nincs.Plusz vontatott csali,amit ekkor a kokainhuszárok még nem kértek).Továbbfejlesztett változata a C10P,ami elektronikailag már a Gripen E szintje (Elbit beszállitó a Gripen E elektronikájába,több alrendszerük konkrétan ugyan az)
Kfir NG viszont már érdekesebb dolog-és nem előzmény nélküli.Ez a titka,hogy miért lehet olyan olcsó.Mert egy korábbi terv újramelegitése.
A modernizált F4 Kunarss-2000 gépről még csak hallottak az emberek,de az (eredeti,mert később volt ilyen néven másik program-ez utóbbi lett végül a C10P) ugyanekkor futó Kfir-2000 programrol már nem.HH végével a programot lehúzták,prototipus épitési szakaszban volt ekkor,félbehagyták (ebböl lett az IAI Nammer protója,ami egy jóval egyszerűbb gép volt.Megvalósult formája a búrok Super Cheetah gépei-amik átépitett használt Kfir C2 sárkányokbol készültek)
Kfir-2000 egy PW1120 hajtóműves,FBW kormányvezérlésű,módositott aerodinamikájú,a Lavihoz kifejlesztett elektronikával ellátott gép lett volna,lényegében egy zsidó Mirage 2000-5.(gyanithatóan a fentebb berakot szélcsatornás kép is ebben az időben készült,és az is lehet,hogy Dél Afrikában,mert a búrokkal közös program volt.Csak a búrok nem kaphatták meg az amcsi hajtóművet hozzá,ők az orosz RD33 után tapogatóztak.Ennek kapcsán készült Mirage F1 és Mirage III átépités is a ruszki hajtóműre,ténylegesen repültek-de a Super Cheetah végül az olcsóbb Nammer tervei szerint készült,Atar hajtóművel.Eredetileg különben a Snecma M53-st szerették volna,de nem kapták meg).Ez a kép is akkoriban készült,látszik az (elektronikus kormányvezérlésbe integrált) orrsegédszárny/mozgatható szárny-belépőél
107461-80a1f8568275576270b6b39ded0a9fab.jpg

Kfir NG ennek a tervnek az újramelegitése,PW helyet GE F414 hajtóművel,és az Adirhoz kifejlesztett 5G harcrendszerekkel ellátva(2052 LPI AESA radar,teljes körű REH rendszer-aktiv zavarókkal,DAS szintű PAWS-NG MAWS,vontatott csali,összhaderőnemi BMS kom rendszer,stb).2019es árakon 35milka dodóért,kiképzéssel,rendszeresitési támogatással,és egy inditó logisztikai csomaggal.Hát ennyiért ilyet más nem igér senki.
Két gond van a géppel.Egy,csak papiron létezik-mint ahogy a Lynx GYHJ is csak papiron létezett,mikor megrendeltük.Kettő,tisztán üzleti,vállalati ügylet,nincs mögötte állami támogatás.
Két dolog kapcsolódik ehez,min érdemes elgondolkodni
Egy,ár harcérték arány jelentősége.
Kettő,a 4G gépek alkalmazhatósága a mai területvédő képességű légvédelmi rendszerekkel szemben.(Ukrajna most elég jol mutatja,hogy a 4G orosz gépek se nagyon alkalmazhatók az alapvetően 80as évek végi szinten lévő,de területvédelmi képességgel rendelkező légvédelemmel szemben-pedig nekik elvileg van egy cizellált SEAD képességük.....)