<blockquote>Molni, tőled most azért többet vártam.
Ki fejleszti jelenleg a globális hiperszónikus rakéta rendszerét. Találgathatsz.
Sűrű hétvégém volt erre telt. Egyébként meg szerintem elég sokat írtam minimum koncepció szinten pro és kontra is. A végén a saját nézőpontom és költséghatékonyság mellett tettem le a voksomat. I
Egyébként kiről és miről beszélsz? Miért nem lehet konkrét dolgot mondani célozgatás helyett...?
A légvédelmi rakéták egy része pedig szintén hiperszónikus kategória.
Szerintem ez elég vicces, támadó és légvédelmi rakéta fejlesztés összemosni...
Hiperszónikus SAM már akkor volt - Sz-200 - mikor még szubonikus első generációs ASM is alig volt, Sz-200 vs. Ő-15 Termit.
A légvédelmi rakéta alapvető működési elvéből fakadóan eleve M2.5-3.0 égésvégi sebességgel született meg. Viszont kapjunk már a fejünkhöz. Ez 7 tonnás szubszonikus ASM tengerszinten elrepülne talán 8 ezer + km-re is. Egy 7 tonnás légvédelmi rakéta meg legfeljebb pár százra, bár ezt részben a vezérlés korlátozza le.
A cirka 2 tonnás rakéa az Sz-300/400-hoz tud 250 km körüli HMZ-t, míg a 7 tonnás Sz-200-é volt változattól függően annyi, amennyi. (Meg a passzív szakasz hozzá számítása is borítja ezt.)
Nemcsak a szovjetek/oroszok fejlesztenek egyre nagyobb sebességű rakétákat, mert ez egyszerűen nem igaz.
Csak ez elcsépelt duma. Az is fejlesztés, ha valaki csak papírra firkál vagy tanulmányokat írkál. Mutassál már nem teljesen paper design szuperszonikus jenki/nyugati ASM-et. Többet.
Az szovjket/orosz szuper és hiperszonikus rakéta fejlesztés 40+ éves. Rendszerben álló nyugati rendszerek száma = 0. Szóval a mostani és közeljövőben levő képességeknél értelmezve ez most is így van. És mondom, a jenki ASM fejlesztés tudtommal skippelték és a legújabb olcsó jános (?) ötlet az, hogy SM-3 rakéával lehetne ilyen játszani. Ami szerintem ökörség, a szokásos jenki felesleges univerzalitást üldöző hülyeség, de mindegy...
A különböző repülési profilokkal operáló rakétákat pedig ne vegyük egy kalap alá.
Ez a komment annak fényében vicces, hogy <b><i>
te magad mostad össze a SAM-et az ASM-mel</i></b>...! Izé...
A légvédelmi rakéták fejlődése kikényszerítette a kis magasságú repülési profilt, amelyet csak szubszónikus sebességgel tudtak megvalósítani.
Ez sem igaz. A nyugatiak és kezdetben a szovjetek is ezt valósítottág meg. A Kh-31 ellenben hány éves? A Kh-22, KSR-5, P-700 a végfázisban bőven szuperszonikusak voltak és csak azért nem mentek ezek végig full alacsony profillal, mert a külső BARCAP vs rakéta HMZ távolsággal nemigen ment volna...
Igen, az orosz tengerészeti egységek száma aránylag kicsi, talán, ismétlem talán elég ellenük a Harpoon, mondjuk ebben azért nem vagyok biztos. Viszont Kína "fossa" a hajókat, ellenük is elég lesz majd?
Tekintve, hogy a mai hajóknak nincs páncélaza a jövő lehet, hogy érdkees lesz. Ugyebár RPG-nél van olyan, hogy aktív védelmi rendszer ellen kis rakétát lő maga elé. Na, akkor a jövőben mi zárja ki azt, hogy legyen olyan ASM, ami kis harci részeket vagy kisebb rakétát ereget magából? Ha az elektronikát ez megfekteti, akkor onnantól fogva még egy 40+ éves ASM is game over találat esetén. Pl. a kőkorszai P-15 Termot os megteszi.
Mert pont arra hivatkozol először, hogy hány céllal tudnak végezni a légvédelmi rendszerek, utána pedig, hogy telítésbe vihetők. Ez ellentmondásos egy kicsit.
Hol és miért? A telítés teljes mennyiséggel vagy időegység alatt beérkező mennyiséggel tehető meg. Márpedig az olcsó szubszonikus és alacsony profillal jelenleg a telítés én azt látom, hogy sokkal, de sokkal kevesebbe kerül...
Mert hiába találják el az iszonyatos kinetikai energiával rendelkező nagy tömegű célt, az még komoly károkat tud okozni a hajóban.
Túl gyakran olvasom az. Az éleslövészeten 1 km távolságban alacsonyan lelőtt ASM gyakorlatilag azonnal darabokra esett és a tengerben landolt. A CIWS meg ma RAM, ami nem Vulcan Phalanx. Okkal. Ott több km-es HMZ-ről van szó. A szétreülő darabok szórásképe csak nagyon véletlen találna el egy hajót is...
Azt pedig nem tudom, hogy pont te honnan veszed, hogy egy korszerű romboló (teljes fegyverzettel!) ára lenne egy tucat hiperszónikus rakéta, főleg ha már nagyüzemben gyártják.?
Nem tudom, hogy ki kezdte nagyon basic matekkal okolni a dolgokat, én csak idomultam hozzá. Az indító platfrom árát te hol számoltad be? Akkor talán kellene ez közös standard a matekohoz. Furcsa, hogy elsőre nem ez jutott eszedbe.
Az a baj, hogy most Te sem gondolod át, hogy van/volt alapvetően két különböző lehetőségekkel rendelkező ország, amelyek teljesen más követelményeknek és kihívásoknak kell, hogy megfeleljenek és pont ez adja, hogy más utat járnak be és nemcsak a mostani kérdéses dologban.
De. Pontosan ezt írtam. Azért nem pattog a jenki, mert annyi AGM-84 és indító platfromja van, hogy egyszerűan agyonnyom mindet. Akkor hova pattogjon szuper vagy hiperszonikus ASM-mel? Minek?
Az USA vajon mit fog lépni? Semmit? Maradnak a jól bevált szubszónikus Harpoonoknál, amelyek hordozóinak is be kell lépni a védett zónába? Nem hiszem!
Miért is kéne? Az extended Harpon indítási távolsága 300 km+. Horizont alatt akkor indítja, amikor akarja. Még nagy magassában is minden potenciális naval SAM rendszer HMZ-n kívül indul...</blockquote>
molni !
Nem ugy nez ki mint akire erdemes energiat forditani. Tudasa kozelit a nullahoz, egoja hatalmas, ebbol kifolyolag tanulasi hajlandosaga konvergal a nullahoz. Tipikus magyar "szakerto" megspekelve nem kis merteku orosz iranyultsagu elfogultsaggal.
Hagyni kell oket almodozni. Csak ugy mint a SZU idejeben. Aztan majd jon a realitas.